Eten & Drinken

Dit zijn ‘s werelds 10 duurste whisky’s

Jaro1144 views
duurste-whiskey

Een sigaartje en een goed glas whisky, voor veel mannen is dat zo’n beetje het toppunt van tevredenheid. Waar wij als normale mensen vaak al dik tevreden zijn met een whisky van enkele tientallen euro’s, daar maken de miljonairs van deze wereld het vaak veel bonter. Er zijn enorm veel duurdere whisky’s te vinden en wij zetten de 10 duurst verkochte whisky’s van de wereld op een rijtje. Hierbij is gekeken naar de prijs van de whisky zelf en zijn gouden of diamanten flessen dus niet van belang: het gaat de echte liefhebber tenslotte om de whisky zelf.

10. Dalmore Selene 1951

Deze fles ging na 58 jaar rijpen voor het eerst over de toonbank voor 33.000 euro. De whisky heeft een authentieke smaak met vleugjes van vruchten als citroen, mandarijn en grapefruit. Er zijn van deze speciale whisky maar 30 flessen gemaakt dus wanneer je er een van wilt kopen moet je snel zijn! De naam Dalmore Selene staat trouwens voor de godin van de maan.

9. Balvenie 1912

De Balvenie 1912 is een whisky die is vernoemd naar het gelijknamige kasteel Balvenie. Deze fles rijpt iets minder lang dan de bovengenoemde, na 50 jaar is de Balvenie 1912 klaar om gedronken te worden. Er zijn in het jaar 1912 slechts 88 flessen gevuld met deze heerlijke single malt whisky. Deze flessen kosten momenteel zo’n 40.000 euro per stuk.

8. Dalmore 62 Single Highlandd Malt Scotch Matheson 1942

Deze whisky is vernoemd naar de legendarische destilleerder Alexander Matheson. Deze Alexander Matheson was een van de oprichters van de Dalmore brouwerij. De fles is op een veiling voor 55.000 euro gekocht en vervolgens door de koper en zijn vrienden opgedronken.

7. Glenfiddich 1937

Voor whisky liefhebbers met enige kennis van zaken zal Glenfiddich een bekende naam zijn. De destilleerder heeft in 1937 een schitterende whisky geproduceerd met onder andere vleugjes van chocola, stroop en eik. Er zijn 61 van deze flessen gemaakt en de duurste is verkocht voor een bedrag van bijna 70.000 euro.

glenfiddich-1937

6. The Macallan 1926

Voor iets meer dan 70.000 euro ging in het jaar 2005 een fles The Macallan 1926 over de toonbank. Een Zuid-Koreaanse zakenman tikte de bijzondere whisky op de kop. De whisky is opvallend donker hetgeen te wijten is aan de eiken whiskyvaten waarin hij is gerijpt.

5. Springbank 1919

Van de Springbank 1919 zijn slechts 24 flessen geproduceerd. Waar de meeste zeldzame whiskysoorten erg lastig te krijgen zijn, is dat bij de Springbank 1919 heel anders. Deze fles is online eenvoudig te bestellen voor de lieve prijs van 73.500 euro. Als je in het Verenigd Koninkrijk woont wordt de fles overheerlijke whisky zelfs de volgende dag nog bezorgd!

4. Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve 1955

Deze bijzondere whisky heeft een lichte smaak met een vleugje peer en heide. Van de opbrengst van de 11 flessen van dit type werden goede doelen gesteund. De duurste van de 11 van deze mooie flessen werd uiteindelijk verkocht voor bijna 90.000 euro.

3. Yamazaki

De 50 jaar gerijpte whisky van Yamazaki is maar liefst 126.000 euro waard. De smaak van deze mooie Japanse whisky is fruitig en bijzonder. De kleur van de Yamazaki zit tegen rood aan, hetgeen erg bijzonder is voor een whisky. Er zijn ook minder lang gerijpte varianten van deze heerlijke whisky te verkrijgen die iets minder prijzig zijn.

yamazaki

Lees ook: Cocktails voor vrouwen?! Dan ken je deze nog niet!

2. The Macallan in Lalique Cire Perdue 1946

Deze whisky is speciaal gemaakt voor de verjaardag van glaskunstenaar René Lalique. De whisky zit in een schitterende karaf die door de glaskunstenaar zelf is gemaakt. De whisky en dan met name de karaf heeft voordat hij in de verkoop ging een reis langs vele tentoonstelling gemaakt. Uiteindelijk is hij in 2010 voor ruim 430.000 euro verkocht. Met de opbrengst van deze whisky werd een schoon drinkwatervoorziening voor 30.000 mensen aangelegd.

1. The Macallan ‘’M’’

De duurste whisky die ooit verkocht is, heet The Macallan ‘’M’’. De whisky is gemaakt van whisky’s uit 7 verschillende vaten en heeft een smaak met noten van appel, rozijn, kaneel en rook. De bijzondere karaf is geproduceerd door 17 ambachtslieden en volledig handgeblazen. De fles is in 2014 verkocht voor bijna 600.000 euro.

macallan-m

Wat is jouw favoriete whiskey? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response