Gadgets

De DJI Mavic Pro: de beste drone tot nu toe

David1073 views

Een paar jaar geleden kwam de eerste drone voor consumenten op de markt. Nu, in 2017, is er bijna niemand meer die niet weet wat een drone is. Verschillende producenten hebben inmiddels enkele tientallen verschillende drones op de markt gebracht die mateloos populair zijn.

Toch is er één bedrijf dat eigenlijk eenzaam aan de top staat wanneer het aankomt op de productie van kwaliteitsdrones: het Chinese DJI. DJI was al met de eerste Phantom-drone een klasse apart en gaat hiermee door met de DJI Mavic Pro. Een korte review van deze topper.

Steeds verder autonoom

In 2014 werd de Lily drone aangekondigd, een drone die volledig automatisch de gebruiker blijft volgen en filmen, zodat je bijvoorbeeld tijdens het sporten mooie beelden kon maken. Na lang uitstellen is het bedrijf uiteindelijk failliet gegaan, ondanks de massa aan pre-orders en populariteit. Volgens de makers zelf was het te lastig om uiteindelijk een drone te produceren die betrouwbaar autonoom kon vliegen. Volgens kenners was dit toch wel een tegenvaller voor de dronemarkt, die zich al zo snel ontwikkelde.

DJI maakt met de Mavic Pro echter abrupt een einde aan deze twijfels, want deze drone kan daadwerkelijk volledig autonoom iemand volgen tot een snelheid van maar liefst zestig kilometer per uur. Dankzij tal van innovatieve sensoren kan de Mavic Pro al op grote afstand obstakels zien en deze soepel ontwijken.

Ook kan je met de Mavic Pro een selfie maken. Wanneer de drone in de lucht hangt hoef je alleen maar met je handen een vierkantje te maken en deze op de camera te richten. De drone herkent wat je wilt doen en maakt na enkele seconden een foto van je.

Bereik, stabiliteit en gebruiksgemak

De echt geavanceerde drones hebben vaak wel enige oefening nodig om bestuurd te worden. Je bent in feite piloot van een apparaat dat snel vliegt en daarmee ook behoorlijke schade kan aanrichten wanneer het misgaat. Met de Mavic Pro is het echter een koud kunstje en zelfs makkelijker dan met veel budgetdrones.

Hoewel de prijs van de DJI Mavic Pro wel redelijk pittig is, heb je er wel lang plezier van en is het zeker voor de filmers onder ons een mooie aanwinst. De drone kan maar liefst 4000 meter ver vliegen. Op dat moment kun je hem met het blote oog al niet meer zien, maar is de verbinding van de camera met de besturing nog altijd goed. Lukt het dan echt niet om de weg terug te vinden, dan kun je met de return-to-home-functie de drone wederom volledig automatisch terug laten vliegen naar de plek van vertrek.

Maar wat zijn de minpunten dan?

Tja, er zijn eigenlijk niet zoveel minpunten aan deze drone, objectief gezien. Dat je maar ongeveer 15 minuten kunt vliegen voordat je hem weer moet opladen kun je zien als een minpunt, maar dit geldt voor iedere drone van ieder merk.

Wel heb je enigszins goede software nodig om de dronebeelden zonder problemen te kunnen bekijken en bewerken. Maar tegelijkertijd is dit eigenlijk wel een sterk punt, want de beelden zijn zo scherp dat het grote bestanden zijn.

Voor de absolute beginner is de DJI Mavic Pro misschien wat prijzig, maar als je graag goede beelden wilt maken kun je eigenlijk niet zonder deze kleine, opvouwbare drone.

Leave a Response