Een drone: krijg er hoogte van!
We zien hem tegenwoordig steeds vaker verschijnen in het straatbeeld: de drone. Voor de nieuwsgierigen onder ons leggen we eerst even uit wat drones eigenlijk zijn en waar ze zoal voor gebruikt worden. Wij helpen de nieuwsgierigen onder jullie polshoogte te nemen en introduceren hen in de wondere wereld van de drone. Voor de overtuigde drone gebruikers onder ons: ook voor jullie hebben we enkele handige tips.
Drone
De term drone is afkomstig van het Engelse woord voor een dar (mannelijke bij), vernoemd naar het zoemend geluid dat een dergelijke drone maakt. Een drone is eigenlijk het best te omschrijven als een soort onbemande luchtvaartuig. De drones die bij particulieren het meest voorkomen lijken nog het meest op kleine helikopters. Dit zijn echter niet de enige soorten drones, want zo heeft bijvoorbeeld het Amerikaans leger tal van drones die ze inzetten voor militaire doeleinden. Deze lijken vaak eerder op een soort vliegtuig (UAV: Unmanned Aerial Vehicle). Hoe dan ook gaat het dus om een luchtvaarttuig waarbij er geen piloot aan boord moet zijn.
Toepassingen
Een drone kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Wij schetsen een kort overzicht van de mogelijke toepassingen.
Militaire toepassingen
Aanvankelijk waren drones nog een louter militair privilege. Drones werden door het Amerikaans leger onder andere gebruikt voor hun acties in Irak en Afghanistan. Zo werden ze gebruikt voor precisiebombardementen, schaduwpraktijken, tactische ondersteuning, vergaren van fotomateriaal … Een militaire drone biedt het voordeel dat er niet langer een piloot aan boord moet zijn en dat het risico op menselijk verlies dus te reduceren is tot nul. Er kwam destijds veel kritiek op het inzetten van deze drones. Zo zouden militairen die met een afstandsbediening moeten beslissen (bijvoorbeeld om een bom te werpen), rationeel veel minder lang nadenken over burgerslachtoffers. Een drone zou militairen een te groot gevoel van onbetrokkenheid geven. Psychologen buigen zich nog steeds over deze materie en zijn er nog steeds niet helemaal over uit wat de gevolgen zijn binnen militaire toepassingen. Hoe dan ook zijn drones intussen al lang geen militaire kwestie meer. Inmiddels zijn ze dan ook in alle prijzen en maten op de markt beschikbaar voor particulieren en bedrijven.
Fotografie en video
Tegenwoordig worden drones heel vaak gebruikt voor het maken van prachtige foto’s of video’s met hoge kwaliteit. Een drone wordt daarvoor voorzien van speciale camera’s van uitstekende kwaliteit. Op deze manier kan een dergelijk onbemand luchtvaartuig bijvoorbeeld een luchtopname maken van het domein van een landhuis of kan de drone een luchtfoto maken van je huis of feestje. Drones kennen op deze manier ook hun intrede in de commerciële wereld. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer vastgoedmakelaars die zich niet langer beperken tot het nemen van foto’s van de kamers van een woning, maar die geïnteresseerden een compleet plaatje willen bezorgen. Ze maken dan met een drone een promotievideo waarbij het huis van alle hoeken en kanten zichtbaar is en waar dus ook de omgeving te bezichtigen valt. Een drone zorgt op deze manier voor extra informatie en ondersteuning.
Andere toepassingen
Een drone wordt bovendien ook nog voor tal van andere toepassingen gebruikt. Niet enkel recreatief, maar bijvoorbeeld ook tijdens reddingsoperaties zijn ze zeer gewild. Verschillende politiediensten gebruiken drones intussen ook voor het opsporen van bijvoorbeeld drugplantages (via warmtesensoren kan men, vooral tijdens de wintermaanden, makkelijk drugplantages op zolders opsporen). Wist je dat er bovendien zelfs drones gemaakt worden speciaal voor het spelen van Pokémon Go? Drones kennen een grote opmars, zoveel mag zeker zijn.
Tips & Tricks
Het maken van de ideale video
De meeste computers zijn tegenwoordig standaard uitgerust met software om video’s te bewerken. Is jouw computer niet uitgerust met dergelijke software? Dan kan je heel simpel een programma als Windows Live Moviemaker downloaden of deYoutube online editor gebruiken. Hoe dan ook, als je de ideale drone video wilt maken, is het belangrijk om een goede keuze te maken van zowel beelden als muziek. Gebruik niet zomaar alle gemaakte beelden maar maak een selectie. Kies niet voor beelden waar je drone niet helemaal stil hangt, of kies net voor beelden waar je langzaam hoger of lager gaat en wissel ook af. Een en ander hangt af van het verwachte resultaat. Zorg er hoe dan ook voor dat er voldoende drone shots aan bod komen, dat de drone video niet te langdradig wordt (hem nét lang genoeg maken om iedereen te boeien is de kunst) en zorg bovendien voor passende achtergrondmuziek.
Tracking devices
Wat als je drone, bijvoorbeeld door het niet functioneren van de interne GPS, ergens terechtkomt en je hem niet meer terug kan vinden? Speciaal om dit te vermijden zijn er zogenaamde tracking devices beschikbaar. Een tracker die al een tijdje op de markt is, is de TrackR. Het is een kleine tracker die je eenvoudig aan de drone kan bevestigen. Andere opties zijn Trackimo of Flytrex. Wees voorbereid: zorg dat je je drone altijd terug kan vinden. Preventie is vaak beter dan genezen, ook als het op je drone aankomt.
Wat als mijn batterij het begeeft?
Drones hebben wel eens het probleem dat de batterij het uiteindelijk begeeft. Iedere oplaadbare batterij heeft eigenlijk maar een maximaal aantal keren dat het kan opgeladen worden, zo ook bij de batterij in je drone. Een drone slurpt energie en dus kan de batterij het na verloop van tijd begeven. Voor wie een beetje technisch aangelegd is, bestaan er handleidingen die je uitleggen hoe je zelf je batterij kan resetten. Hiervoor moet je de cover van de batterij met een platte schroevendraaier verwijderen en de balance plug uit het printplaatje verwijderen (verwijder minstens 60 minuten). Na het opnieuw plaatsen van de balance plug zou het moeten volstaan om de batterij opnieuw op te laden en op een laag verbruik te ontladen. Let op: doe dit enkel als je kennis hebt van zaken en je garantie hoe dan ook al verlopen is.
Tot slot …
Let er steeds op dat je je aan de toepasselijke reglementering houdt. Ga niet andermans privacy verstoren en ga niet boven verboden gebieden zoals luchthavens vliegen. Kortom: hou het veilig en gebruik je gezond verstand.