Gadgets

Drones: de laatste ontwikkelingen

Dion954 views
Is dit het beeld van de toekomst?

Drones… sommige mensen associëren ze nog met Amerikaanse spionage in Afghanistan en Pakistan, anderen vooral met prachtige beelden die vanuit de lucht gemaakt worden. Als product voor bedrijven en consumenten is de drone enorm gegroeid in populariteit en staat bij menigeen óf veilig opgeborgen, óf hoog op het wensenlijstje. Tijd om eens te bespreken wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van drones.

Een drone bestellen

Met de stijgende populariteit van drones is natuurlijk ook het aanbod en het aantal aanbieders sterk toegenomen, wat het niet makkelijker maakt om er een te kiezen die bij je past. Een betrouwbare Nederlandse aanbieder is Droneland. Zij zijn als jonge, enthousiaste organisatie gespecialiseerd in drones en bieden dan ook de betere modellen aan. Met hun handige filter systeem kun je precies aanvinken wat je wel en niet wilt in je drone, wat de juiste drone bestellen bij droneland.nl dus een overzichtelijke en prettige ervaring maakt.

Ter land, ter zee en in de lucht

Dat een drone kan vliegen wisten we natuurlijk allemaal wel, want dat is precies waar we dit gadget mee associëren. Dat regen een reden is om je drone niet op te laten gaan ook. Maar dat er ook waterdichte drones zijn die onderwater kunnen, is lang niet zo algemeen bekend. Toch is het zo. Er zijn drones die op het water kunnen landen, en zelfs drones die je kunnen assisteren bij het vissen door bijvoorbeeld aas uit te werpen. En ook drones die volledig kopje onder kunnen en prachtige onderwater beelden kunnen maken zijn in ontwikkeling. Met zo’n drone hoef je dus ook niet bang te zijn voor een beetje regen of een noodlanding op water! Laat dat natuurlijk geen vrijbrief zijn om je drone niet goed te verzekeren.

Waterdichte drones komen op de markt

De drone als speurneus

Dat de politie gebruikt maakt van drones hebben we al kunnen zien in een televisieprogramma als Hunted. Maar ook de brandweer heeft de drone ontdekt . Met de combinatie van een warmtebeeldcamera en een vliegende robot, wat een drone natuurlijk in feite is, kan men opsporen waar precies de hittebron van een brand zich bevindt. Maar dat niet alleen. Het is ook mogelijk om op deze manier chemische stoffen op te sporen en drenkelingen te vinden.

Vlieg Veilig app

Dat je een drone hebt, betekent niet dat je er zomaar overal mee mag vliegen. Zo mag je niet boven mensen en gebouwen vliegen, maar er bestaan nog meer restricties die het bij elkaar onduidelijk kunnen maken waar je nu precies aan toe bent. Verzekeringsmaatschappij a.s.r. heeft daarom de app Vlieg Veilig uitgebracht. Daarop kun je precies zien aan de hand van je GPS-locatie waar je wel en niet mag vliegen. Zo voorkom je boetes en problemen.

Pakjes per drone bezorgen

Webwinkel Amazon.com wil in haar Amerikaanse en Britse distributiecentra gaan werken met drones die aan de lopende pakketjes komen ophalen en afleveren. Hiervoor heeft het bedrijf een patentaanvraag gedaan in 2017. De eerste bestellingen zijn al per drone aan consumenten afgeleverd. Een aandachtspunt bij deze bezorgstrategie is de mogelijke geluidsoverlast die al die drones kunnen gaan veroorzaken. Hiervoor wil Amazon.com het ontwerp van de propellers aanpassen. Wanneer een dergelijke bezorgdienst ook in Nederland gebruikt gaat worden is nog niet bekend. Over de grens in Duitsland is DHL ook al aan het experimenteren met het bezorgen van post per drone.

Sneller, stiller, zuiniger

Twee dingen zijn vervelend aan de drones die we tot nu toe kennen: de maken best een hoop herrie en ze kunnen niet zo lang in de lucht blijven op één volle accu. Er wordt echter hard aan gewerkt om dat te verbeteren. De ontwikkelingen gaan met sprongen vooruit. Drones worden kleiner en lichter, maar ook stiller en zuiniger. Accu’s worden ook doorontwikkeld om ervoor te zorgen dat een steeds langere vlucht mogelijk wordt. Ook wordt er gewerkt aan de vliegsnelheid van drones, wat er dan weer voor kan zorgen dat je je drone minder lang in de lucht hoeft te houden.

Zelf onderdelen printen

Een nieuwe sport die ontstaan is met de groeiende populariteit van de drone voor consumenten, is het racen met deze apparaten. Natuurlijk gaat daar geregeld wat bij fout, waarbij onderdelen van de drone bij een crash beschadigd kunnen raken. Gelukkig vindt de ontwikkeling van de drone tegelijkertijd plaats met die van de 3D-printer. Het lijkt dan ook een nieuwe trend te worden om kapotte onderdelen met zo’n 3D-printer zelf na te maken. Op deze manier kun je dus je eigen drone repareren. En dat is handig, want een neerstortende drone doet vaak toch pijn in de portemonnee.

Leave a Response