Wonen

Duurzaam je huis verwarmen: 4 tips

Dion1248 views
Tijd om op te schalen naar een hr-ketel of een warmtepomp.

Duurzaamheid is hét woord van het moment. Klimaatverandering tegengaan staat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje. We hebben nog even voordat we als land klimaatneutraal willen zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het treffen van duurzame maatregelen al kan beginnen. Veel mensen hebben dan ook al zonnepanelen laten plaatsen op hun dak en wekken zo zelf stroom op. Dat is handig om de energierekening wat betreft elektriciteit naar beneden te krijgen, maar als je bijvoorbeeld je huis duurzamer wil gaan verwarmen moeten er meer maatregelen getroffen worden. Een mooi moment om over die maatregelen na te denken, is wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is. Wij geven je alvast 4 tips voor wat je kunt doen om je huis duurzaam te verwarmen.

Volledig elektrische warmtepomp

Heb je een goed geïsoleerde woning? Spouwmuren geïsoleerd, dak geïsoleerd, dubbel glas en kunststof kozijnen? Dan kun je ervoor kiezen om je cv-ketel gedag te zeggen en voor een volledig elektrische warmtepomp te gaan. Deze kan zijn elektriciteit halen uit de stroom die je zelf produceert met zonnepanelen, maar ga er niet van uit dat je het verbruik daarmee volledig gedekt hebt. Ten eerste maakt het natuurlijk uit hoeveel zonnepanelen je hebt, of je blauwe of zwarte zonnepanelen je hebt, en hoeveel zon er daadwerkelijk is geweest. Maar het is natuurlijk ook zo dat je extra warmte nodig hebt in de tijd van het jaar dat er juist minder zon is. Zolang je geen – peperdure – voorziening hebt om geproduceerde stroom op te slaan, ben je voor inschakelen van je warmtepomp alsnog op het net aangewezen. Een vrij cruciale bijkomstigheid is ook de hoge aanschafprijs van een warmtepomp. Maak je de investering wel, dan wordt je huis er ook meer waard door.

Je eigen stroom opwekken is ook een duurzame maatregel.

Energiezuinige hoogrendementsketel

Is je huis niet zo goed geïsoleerd, en zie je de investering niet zitten om dat eerst te regelen en vervolgens nog een warmtepomp te moeten aanschaffen, dan kun je bij het vervangen van je cv-ketel ook kiezen voor een energiezuinige ketel. Dat is een zogenaamde hoogrendementsketel, ofwel hr-ketel. Deze werkt wel op aardgas, wat natuurlijk niet duurzaam is, maar omdat hij wel zuiniger omgaat met gas dan een cv-ketel of vr-ketel is hij duurzamer dan hetgeen je had. Een hr-ketel helpt om de verwarming zuinig te gebruiken. De elektrische pomp die water rondpompt naar je radiatoren of je vloerverwarming is zuinig en hij is voorzien van een slimme thermostaat. Maar let op: in appartementen is het niet altijd mogelijk om een hr-ketel te installeren, omdat het kan zijn dat er geen geschikte rookgasafvoer is.

Zonneboiler bij de hr-ketel

Er zijn nog andere maatregelen die je in combinatie met een hr-ketel kunt treffen om duurzamer te verwarmen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een zonneboiler toe te voegen. Deze verwarmt water door middel van zonlicht. Is er daar niet genoeg van, dan biedt de hr-ketel uitkomst door bij te springen. Met zo’n zonneboiler kun je dus een deel van je gasverbruik voorkomen.

Hybride warmtepomp bij de hr-ketel

Een andere manier om minder gas te verbruiken, is door een hybride warmtepomp te laten installeren in je woning. Deze is niet volledig elektrisch. Gedurende de koude dagen laat hij zich ondersteunen door de hr-ketel om het huis op temperatuur te houden. Dit is wél een werkbare optie in het geval dat je woning niet zo goed geïsoleerd is, in tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp die niet in staat gaat zijn om tegen het verdwijnen van de warmte uit het huis op te boksen. Je stroomverbruik stijgt wel als je van een hybride warmtepomp gaat gebruiken, dus wat extra zonnepanelen kunnen geen kwaad.

Leave a Response