Klussen

Echte mannen klussen zelf: stopcontact aansluiten

Redactie MannenNieuws2138 views
stopcontact aansluiten

We snappen dat je geen elektricien bent, maar sommige dingen kun je zelf ook, en daar heb je echt geen klusjesman voor nodig. Zoals het aanbrengen en plaatsen van een stopcontact, het klinkt lastig, maar het zal toch moeten gebeuren. Daarom hebben wij een handige handleiding gemaakt over hoe jij het best al je stopcontacten kunt aansluiten, zonder te veel moeite te doen.

Het aansluiten van een stopcontact

Zoals we eerder in het artikel al hebben gezegd, is het aansluiten van een stopcontact vrij eenvoudig. Voordat je begint met het installeren, moet je ervoor zorgen dat je in een veilige omgeving werkt. Dit kun je doen door de stroom uit te schakelen voor de groep waarin je aan het werk bent. Om helemaal veilig te zijn, raden wij aan om de gehele stroom uit te schakelen.

Laten we beginnen

Nu we allemaal veilig zijn kunnen we ons focussen op het aansluiten van het stopcontact. Het eerste waar we mee beginnen, is het strippen van de draden. Als je bij de aansluiting van het stopcontact bent, zie je drie draden. De bruine (fasedraad), de blauwe (nuldraad) en de geel/groene draad (aardedraad). De draden hoeven maar tien tot dertien millimeter gestript te worden.

Als je dit gedaan hebt, dan kun je de draden gaan aansluiten op je wandcontactdoos. Wat nu heel belangrijk is, is dat je het gestripte gedeelte van de draden in de doos stopt. Ook is het belangrijk om de draden op de goede plek in de wandcontactdoos te stoppen. De bruine draad (fasedraad) en de blauwe draad (nuldraad) moeten aan de linker en rechterzijde. Het maakt niet uit aan welke kant, als je de geel/groene draad (aardedraad) maar in het midden doet.

Als dit gedaan is, kun je de wandcontactdoos in de muur stoppen, en strak aandraaien met een schroevendraaier. Als de contactdoos eenmaal goed zit, kun je beginnen met het installeren van het stopcontact zelf. Dit is het gemakkelijkste deel, want het enige wat je hoeft te doen is de schroef in het midden van het stopcontact aan te draaien, zodat het stopcontact goed op de contactdoos pakt. Hierna kun je de stroom weer inschakelen en veilig genieten van een extra stopcontact.

Het is echt belangrijk dat je de aarde draad in het midden van de contactdoos aansluit. Doe je dit niet? Dan zal het schakelmateriaal niet werken en heb je ook nog eens een grote kans op kortsluiting.

Om het even kort samen te vatten, staat hieronder stap voor stap beschreven wat je precies moet doen:

  • Stap 1 Stroom uit
  • Stap 2 Strip de draden
  • Stap 3 Sluit de draden aan, met de aardedraad in het midden
  • Stap 4 Stop de wandcontactdoos terug, en draai het goed vast
  • Stap 5 Sluit het stopcontact aan op de wandcontactdoos. Je hoeft alleen het stopcontact aan de wandcontactdoos vast te schroeven.
  • Stap 6 Sluit de stroom weer aan

Nu je weet hoe eenvoudig het is om een stopcontact aan te sluiten, hoef je je hier nooit meer zorgen over te maken. Vertel jij het je vrienden door? Dan helpen wij ze graag verder met het aansluiten van hun stopcontacten! Bekijk ook de andere artikelen in de serie ‘echte mannen klussen zelf’ zoals het repareren van je afzuigkap of het aansluiten van verlichting.

Leave a Response