Klussen

Echte mannen repareren zelf: afzuigkap

Redactie MannenNieuws1 comment5618 views
afzuigkap repareren

Echte mannen huren geen klusjesman in als er iets kapot is in huis, maar gaan zelf aan de slag om het defect te verhelpen. Zelf klussen in huis bespaart je niet alleen geld, maar kan ook erg bevredigend en zelfs leuk zijn. Zeker als je het leuk vindt om met je handen bezig te zijn, probeer je zelf eerst problemen in huis op te lossen voor je een klusjesman gaat bellen.

Op deze pagina lees je hoe je een kapotte afzuigkap zelf kunt repareren. Er worden enkele problemen beschreven die ervoor kunnen zorgen dat jouw afzuigkap niet meer goed werkt en per probleem wordt bovendien beschreven hoe je dit op kunt lossen. Belangrijk hierbij is dat je de juiste afzuigkap onderdelen tot je beschikking hebt.

Probleem #1: een kapotte lamp in de afzuigkap

Als het lampje van de afzuigkap het niet meer doet, kun je dit eenvoudig verhelpen. Je haalt de stekker van de afzuigkap uit het stopcontact, je drukt de vergrendeling van de vetfilters in om deze los te krijgen en je draait het bestaande lampje los. Vervolgens doe je er een nieuw lampje in, zet je de vetfilters weer terug (eventueel na het kort reinigen van de filters) en stop je de stekker van de afzuigkap weer in het stopcontact.

Probleem #2: een afzuigkap die te veel lawaai maakt

Maakt een afzuigkap veel lawaai, dan ligt vaak aan de afvoer van het apparaat. Zit er te veel tegendruk in de afvoer, dan gaat het apparaat meer herrie maken dan je gewend bent en dit kan zeker vervelend zijn. De beste manier om dit probleem op te lossen, is door een nieuwe afzuigkap slang te kopen en de bestaande slang te vervangen.

Probleem #3: de afzuigkap wil niet starten

Als de afzuigkap niet wil starten, komt dit simpelweg omdat het apparaat geen stroom lijkt. Je zou denken dat je dit niet meer op kunt lossen en een nieuwe afzuigkap aan moet schaffen, maar dit is zeker niet waar. Controleer eerst of er spanning op het stopcontact staat en of de zekering van de betreffende elektriciteitsgroep in orde is. Is dit het geval, dan is er iets mis met de motor van de afzuigkap. In onderstaande alinea lees je hoe je dit probleem op kunt lossen.

Probleem #4: de motor van de afzuigkap is kapot

Om de motor van een afzuigkap te vervangen, haal je eerst de stekker uit het stopcontact. Haal de vetfilters van de afzuigkap weg door de bijbehorende vergrendeling in te drukken en verwijder de beschermkap van het apparaat door de schroeven los te draaien. Maak een foto van de bedrading en haal dan de bedrading pas los. Vervolgens draai je de schroeven van de motor los, zodat je deze uit de afzuigkap kunt halen. Plaats de nieuwe motor, draai de schroeven vast en controleer de foto die je hebt gemaakt om te zien hoe je de bedrading van de afzuigkap weer moet bevestigen. Maak de bedrading vast, zet de vetfilters terug en plaats ook de beschermkap terug. Heb je dit gedaan en zit de stekker weer in het stopcontact, dan ben je klaar met het vervangen van de motor.

Geen succes? Bel dan een klusjesman

Heb je je uiterste best gedaan om je afzuigkap te repareren, maar is het nog steeds niet gelukt? Dan is het wellicht verstandig om alsnog een klusjesman te bellen om het klusje op te knappen. Wil je hier geen geld aan uitgeven, omdat je denkt dat het probleem niet op te lossen is? Dan bestel je een compleet nieuwe afzuigkap om het probleem alsnog op te lossen.

1 Comment

Leave a Response