Lifestyle

Een burn-out voorkomen: 6 tips

Jaro639 views
burn-out-voorkomen

In de huidige maatschappij is de werkdruk immens hoog. Al helemaal wanneer je een baan hebt die de nodige verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Ook zzp’ers ervaren vaak een hoge werkdruk. De druk om te presteren werkt natuurlijk motiverend, maar kan ook voor gezondheidsklachten zorgen. Zo kun je erg gestrest raken en tegen een burn out aan zitten. Maar hoe voorkom je een burn out? Wij hebben een aantal tips voor het voorkomen van een burn out op een rijtje gezet!

Wat is een burn out?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een burn out precies is. Dit is als het ware een psychologische term voor het gevoel dat je ervaart wanneer je opgebrand bent. Denk aan gebrek aan energie, geen motivatie meer kunnen vinden voor je werk en zelfs verdrietige gevoelens. Kortom, de gevolgen van langdurige werkstress. 

Burn out voorkomen

Een burn out vermijden is natuurlijk het doel, maar het lastige is dat je dit vaak niet ziet aankomen. Zo heeft ongeveer een derde van de mannen geregeld last van stress. Zonder dat je het doorhebt kan deze overmatige stress resulteren in een burn out. En een burn out is niet zomaar iets. Het duurt een tijd voordat je hersteld bent van een burn out. Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen? Wij hebben een aantal tips tegen een burn-out op een rijtje gezet!

burn-out-vermijden-tips

Lees ook: Het leven van een boeddhistische monnik: discipline en verlichting!

1 Zorg dat je de burn out bij tijds herkent

Een burn out is niet altijd even makkelijk te herkennen. Te veel stress zorgt voor vage klachten die men vaak niet associeert met de stress zelf. Toch zijn er een paar signalen die erop kunnen wijzen dat je tegen een burn out aanzit. Hieronder signalen die je beslist niet moet negeren als je er last van hebt:

– Problemen met concentreren

– Moeite met opstaan

– Vermoeidheid en slaapproblemen

– Spierpijn en stijve ledematen

– Hoofdpijn met regelmaat

– Geen behoefte aan sociaal contact

– Geen zin om te werken

Dit kunnen stuk voor stuk signalen zijn dat je last hebt van een burn out. Als je last hebt van meerdere van deze klachten, dan is het verstandig om voor jezelf na te gaan of stress de oorzaak is.

2 Zoek naar de oorzaak van de stress

Ok, dus je hebt te veel stress. Dan is het de bedoeling om deze stress te verminderen. Om dit te bewerkstelligen is het essentieel om te weten wat deze stress veroorzaakt. Soms is het voor de hand liggend, denk bijvoorbeeld aan een dreigend ontslag of een onzekere werksituatie. Vaak is het echter niet zo voor de hand liggend. Ga dus voor jezelf na waar deze stress vandaan komt en probeer deze triggers aan te pakken.

3 Verwijder prikkels uit je leven

Anno 2019 worden we continu afgeleid door van alles en nog wat. Met name door de digitalisering van de maatschappij. Denk aan smartphones, social media, Netflix en andere afleidingen. Thuis, maar ook op het werk. Dit kan ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd werkt en de werkdruk toeneemt. Wees dus streng voor jezelf en voorkom dat je continu geprikkeld wordt door dingen van buitenaf.

4 Zorg voor structuur

Structuur is belangrijk in het leven. Vandaag de dag willen mensen variatie in hun leven en doen we vaak impulsieve dingen. Dit kan voor stress zorgen. Als je een burn out voelt aankomen is het dus belangrijk om wat structuur aan te brengen in je leven. Denk aan een opgeruimd bureau, het opschrijven van je taken, het bijhouden van een agenda, etc. Zo kun je veel rustiger werken en hoef je ook niet bang te zijn dat je dingen vergeet.

5 Wees minder perfectionistisch

Mensen die last hebben van een burn out zijn vaak perfectionistisch ingesteld. Alles moet altijd perfect zijn, anders voelt het als falen. Het is natuurlijk niet verkeerd om te streven naar perfectie, maar niet alles hoeft altijd perfect te zijn. Gewoon goed is ook prima. Houd je doelen realistisch en wees af en toe blij met een voldoende. 

6 Leef gezond

Als laatste tip: leef gezond! Je levensstijl heeft groot effect op hoe je je voelt. Eet voldoende groente en fruit, vermijd grote hoeveelheden alcohol, koffie en suiker en slaap elke nacht minstens 7 uur. Daarnaast is het belangrijk om elke dag minstens een half uurtje te bewegen!

Zo, dit waren onze tips bij een burn out. Nogmaals, je moet niet te licht denken over een burn out, want dit kan je leven tijdelijk verstoren. Een burn out vermijden is dan ook het allerbeste!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response