WonenLifestyle

Een containerwoning bouwen: nieuwe trend!

Jaro5014 views
containerwoning-bouwen

We worden tegenwoordig omvergegooid met ‘tiny houses’. De spanningen in de wereld nemen toe, alles wordt alleen maar duurder en veel (jonge) koppels kiezen eieren voor hun geld en kiezen ervoor om te wonen in een ‘tiny house’. Lekker in de natuur, alles compact en als je wilt verplaatsen is het zo gepiept. Een populair type tiny house is de containerwoning. Een scheepscontainer getransformeerd tot huis. Wil je weten of dit iets is voor jou en je lief? In dit artikel meer informatie over deze innovatieve woningen!

Containerwoning bouwen

Door scheepscontainers te gebruiken voor de constructie van je huis, bespaar je veel geld én ben je ook nog eens duurzaam bezig. Bovendien hoeft het niet perse bij een tiny house te blijven. Zo kun je – als het budget het toelaat – meerdere containers met elkaar verbinden om zo een grote villa te creëren. Kortom, zeeën van mogelijkheden! Maar wat kost het bouwen van een containerwoning precies?

Kosten bouwen containerwoning

Eén van de belangrijkste argumenten om voor een container woning te kiezen is de lage aanschafprijs. Een container van 12 meter lang kost rond de 1.000/3.000 euro. Dit is vele malen goedkoper dan een stenen huis van deze afmetingen. Je moet de container weliswaar nog isoleren en inrichten… Hier ben je ongeveer tussen de 8.000 en 10.000 euro aan kwijt. Een compacte containerwoning heb je dus al vanaf 10.000 euro. Nu is één container wel een beetje aan de kleine kant. Daarom kiezen veel mensen voor meerdere containers die ze vervolgens combineren om een groter woonoppervlakte te creëren.

Containerwoning bouwen in Nederland

Klinkt allemaal als muziek in de oren, toch? Maar hoe zit het met het bouwen van een containerhuis in Nederland? Om eerlijk te zijn, Nederland loopt op dit gebied flink achter. De rest van de wereld is al sinds een jaartje of 10 in de ban van de containerwoningen, maar in Nederland zie je ze zelden. Hoe komt dit? Dit heeft voornamelijk te maken met de bouwvergunningen in ons land. Vaak hebben gemeentes strenge regels wat betreft het bouwen van woningen. Zo moet je woning aan een aantal eisen voldoen én moet er een ontwerp worden gemaakt door een architect. Zelf een containerwoning bouwen zit er dus vaak niet in, maar je kunt altijd een containerwoning laten bouwen door een gespecialiseerd bedrijf. Als je meer informatie over deze vergunningen wilt hebben, kun je het beste bij je eigen gemeente informeren.

Containerwoning in het buitenland

In het buitenland daarentegen, zijn de regels vaak een stuk soepeler. Met name in Zuid-Amerika zijn de containerhomes erg in trek. Er is in deze landen nu eenmaal veel meer ruimte en daarom zijn de regels een stuk milder. Ook in Europa zie je steeds meer containerwoningen verschijnen. Vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, Scandinavische landen, Frankrijk en Spanje.

Voorbeelden van containerwoningen

Nu vraag je jezelf natuurlijk af: wat is er allemaal mogelijk? Wij hebben hieronder een aantal prachtige containerwoningen op een rijtje gezet:

1 Volledig ‘off grid’

Dit indrukwekkende huis staat in Australië en is gebouwd met 3 kleine containers van 12 meter lang. Het huis wordt voorzien van elektriciteit door middel van de 12 zonnepanelen op het dak. Ook is er een compost toilet geïnstalleerd en wordt het regenwater opgevangen. Het lijken drie huisjes die los van elkaar staan, maar door middel van kleine gangetjes zijn de containers met elkaar verbonden.

Lees ook: Maak je huis mannelijk met deze 7 interieur tips!

2 Houten details

Sommige mensen vinden de buitenkant van een scheepscontainer er mooi uit zien, terwijl andere mensen dit te ruig vinden. Deze containerwoning staat in het Amerikaanse Texas en is prachtig afgewerkt met hout en is daarnaast voorzien van een modern dakterras.

3 Villawoning

Dit is een goed voorbeeld van een luxe containerwoning. Voor de constructie van deze prachtige lue villa zijn meerdere containers gebruikt. Er zijn hele delen van de muren weggehaald en vervangen door grote ramen wat ervoor zorgt dat de woning nog groter aanvoelt. Tussen de containers is zelfs een plekje vrijgelaten voor de garage.

Lees ook: Daarom kun je beter een huis kopen in plaats van huren!

4 Droomhuis in Costa Rica

We sluiten deze lijst af met een spectaculair containerhuis. Deze unieke containerwoning is gebouwd in Costa Rica. Kosten? Slechts 40.000 Amerikaanse Dollar(!). De woning bestaat uit twee lange container van 24 meter. De container worden met elkaar verbonden door middel van een glazen middenstuk. Het unieke aan deze container woning is de verhoging in het middenstuk. De ramen bovenin zorgen ervoor dat warme lucht uit het huis verdwijnt en door de bevorderde luchtcirculatie zal het huis altijd koel zijn. Niet onbelangrijk in een land als Costa Rica!

Wat vind jij van containerwoningen? Zou jij er ooit ook wel eentje willen samen met je vrouw of vriendin? Of woon jij liever in een normale woning? Laat het ons weten in de reacties iheronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response