LifestyleMannen kapsels

Een haartransplantatie: hoe gaat dit in zijn werk?

Jaro2104 views
kaal

Mannen en haaruitval: een veelvoorkomende combinatie, maar dit wordt vaak niet positief ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de mannen te maken krijgt met een vorm van kaalheid. Dan hebben we het niet over helemaal kaal, maar ook het dunner worden van haar, het hebben van inhammen of een kale plek bij de kruin. Deze kaalheid kan voor de nodige dosis onzekerheid zorgen… Je kunt er in veel gevallen echter weinig aan doen, in de meeste gevallen is dit erfelijk. Wel zijn er manieren om het proces te vertragen of het haar te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan speciale shampoos of conditioners. Heeft het lot bij jou al toegeslagen en heb je inhammen of een kaal achterhoofd? Dan is er gelukkig nog een manier om dit te herstellen: een haartransplantatie voor mannen. Maar hoe werkt dit precies? En is het wat voor jou?

Haartransplantatie mannen

Een haartransplantatie klinkt misschien overdreven en veel mannen zijn bang dat ze raar worden aangekeken als ze een haartransplantatie hebben ondergaan. Ze zijn bang dat de haarimplantaten zichtbaar zullen zijn. Wanneer je een kwalitatieve haarimplantatie ondergaat, dan zal dit niet het geval zijn. Vele stoere mannen zijn je voor gegaan. Denk bijvoorbeeld aan voetballer Wayne Rooney, voetbaltrainer Antonio Conte en popster Robbie Williams. Kortom, een haartransplantatie wordt steeds populairder onder kale mannen. Maar hoe werkt het precies? En wat kost een haartransplantatie?

Verschillende soorten haartransplantaties

Er zijn uiteraard verschillende soorten haartransplantaties. Deze kun je in twee categorieën indelen: een folliculaire eenheidstransplantatie en een folliculaire eenheidsextractie. Deze twee methoden zullen we hieronder kort toelichten:

Folliculaire eenheidstransplantatie (FUT)

Bij een folliculaire eenheidstransplantatie, afgekort FUT, wordt een stuk haar uit het donorgebied gehaald. Vaak wordt het gedeelte achter de haarkrans gebruikt als donorgebied. Op deze plek vallen de haren namelijk zelden uit en is daarom ideaal. Het gebied wordt vervolgens gehecht, wat een minuscuul litteken achterlaat. Dit litteken is zo klein dat het bijna niet met het blote oog te zien is. Het stuk haar wordt vervolgens door medische experts geanalyseerd en de ‘grafts’ worden losgemaakt. De haartjes worden nu een voor een beoordeeld en in een speciale vloeistof gelegd. Vervolgens worden ze geplaatst op het te behandelen gebied.

Nadelen van deze techniek is dat het herstel lang kan duren en dat er kleine littekens achter kunnen blijven. Wanneer je je haar graag kort scheert, dan is deze methode niet ideaal. Een voordeel van deze methode is dat het een haartransplantatie zonder scheren is. Je hoeft je hoofd dus niet te scheren en in één dag kunnen veel haren getransplanteerd worden.

Folliculaire eenheidsextractie (FUE)

Bij een folliculaire eenheidsextractie, afgekort FUE, worden de haren een voor een uit het donorgebied gehaald. Eerst worden deze grafts met een speciale holle pen losgemaakt en vervolgens worden grafts in het te behandelen gedeelte geplaatst. Deze methode is moderner dan de FUT-methode en is dus ook populairder op het moment. Het grootste voordeel van de FUE-methode is dat er geen littekens achterblijven. Erg fijn dus wanneer je het liefst met kort haar door het leven gaat. Wel moet bij deze methode je haar geschoren worden, wat sommige mannen als een groot nadeel beschouwen. Ook kost deze methode meer tijd dan de FUT-methode. Het haartransplantatie resultaat is wel mooier dan bij de FUT-methode.

Welke methode past bij jou?

Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen, je kunt dus niet spreken over de beste methode. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur welke methode het beste bij je past. Wanneer je je haar het liefst kort draagt (2 centimeter of korter), dan is het in ieder geval handig om te kiezen voor de FUE-methode, aangezien er bij deze methode geen littekens achterblijven. 

Lees ook: Kaal worden: ben jij zelfverzekerd genoeg?

Wat kost een haartransplantatie?

Ook niet onbelangrijk zijn de haartransplantatie kosten. Wat want kost een haartransplantatie nu precies? De prijzen verschillen natuurlijk per aanbieder, maar gemiddeld ben je voor een Haartransplantatie in Nederland tussen de 4.000 en 10.000 euro kwijt. Een haartransplantatie vergoeding zit er bij veel verzekeringsmaatschappijen niet in, het wordt namelijk gezien als een cosmetische ingreep. Je zult de volle mep dus hoogstwaarschijnlijk zelf moeten betalen. Een goedkopere optie is een haartransplantatie in Turkije, maar hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar reviews van andere mensen. Het systeem in Turkije zit namelijk anders in elkaar en het is essentieel dat je eerst de haartransplantatie ervaringen van desbetreffende kliniek bekijkt. 

Kortom, een haartransplantatie is een flinke ingreep, maar kan zorgen voor een zelfverzekerder gevoel. Wanneer je de haargroei niet meer kunt stimuleren of versnellen, dan is een haartransplantatie de enige mogelijkheid om je haar weer terug te krijgen. Heb jij weleens een haartransplantatie ondergaan? Of ken jij iemand die het gedaan heeft? We horen graag je ervaringen!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response