Lifestyle

Een hond adopteren, waar moet je op letten?

Jaro1005 views
hond adopteren

Honden zijn nog steeds een van de meest populaire huisdieren in Nederland. Rashonden die je als puppy aanschaft om vervolgens een leven lang bij jou te leven, maar ook honden adopteren wordt steeds populairder. De asielen in Nederland zitten bomvol met afgedankte honden en in landen als Spanje, Griekenland en Roemenië stikt het van de straathonden. Een ‘nieuwe’ hond aanschaffen is dus eigenlijk te gek voor woorden. Adopteren is dus een betere optie. Want elke hond heeft toch recht op een goed en liefdevol leven? Heb jij inmiddels een vriendin en willen jullie graag een hondje? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om een hond te adopteren. Maar waar moet je op letten als je een hond adopteert?

Hond adopteren

Een hond adopteren is een breed begrip. Zo kun je een hond adopteren uit een asiel, een hond adopteren van een persoon die er niet meer voor kan zorgen of een hond adopteren uit het buitenland. Zo worden er in Spanje veel puppy’s gedumpt en zijn er veel organisaties die het mogelijk maken om deze honden naar Nederland te halen. In Engeland kun je bijvoorbeeld een gepensioneerde hazewindhond adopteren die zijn hele leven heeft gerend op de renbaan. Ook zijn er organisaties waar je een afgekeurde hulphond kunt adopteren. Een ding hebben bovenstaande manieren gemeen: door een hond te adopteren geef je een hond een tweede kans en dat is een goede zaak. Maar waar ga je een hond adopteren en waar moet je op letten?

Geadopteerde honden zijn niet ‘minder’ dan gekochte honden

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een geadopteerde hond echt niet per se minder is dan dat je een rashond bij de fokker vandaan haalt. Er zijn ook zat rashonden in het asiel die je kunt adopteren. Denk bijvoorbeeld aan een Shih tzu adopteren, Italiaanse windhond adopteren, een husky adopteren, een Beagle adopteren of zelfs een labrador adopteren. Allemaal pure rashonden opzoek naar een tweede kans. 

Asielhond adopteren

De meest voor de hand liggende manier om een hond te adopteren is uit het dierenasiel. Maar waar moet je op letten bij een hond adopteren uit het asiel? In een asiel worden de dieren verzorgd door meestal vrijwilligers. De honden zitten er totdat iemand langskomt om ze te adopteren. Wanneer je een hond wilt adopteren uit het asiel, dan kun je het beste eerst zelf even langsgaan. Zo kun je kennismaken met de medewerkers en alvast een kijkje nemen bij de honden. Het voordeel van een hond adopteren uit het asiel is dat de medewerkers elke dag met de honden bezig zijn. Ze kunnen je waarschijnlijk precies vertellen wat de karaktereigenschappen van de verschillende honden zijn. Zo kun je vaak in samenspraak tot een goede keuze komen.

Lees ook: 8 tips voor de perfecte verzorging van jouw hond!

Honden uit buitenland adopteren

Een tweede optie die steeds populairder wordt is een straathond adopteren uit het buitenland. Als je weleens naar Spanje of Griekenland op vakantie bent geweest dan heb ze vast weleens gezien. Zwervend over straat opzoek naar eten en affectie. Straathonden zijn soms op straat geboren, maar meestal zijn ze gedumpt. Denk aan mensen die een puppy voor hun kindje aanschaffen, maar als de hond groot is dan hoeven ze hem niet meer. Doordat je in deze landen je hond niet hoeft te chippen is het eenvoudig om je hond te dumpen zonder dat iemand er ooit achter komt dat het jouw hond is. 

Maar goed, veel straathonden in deze landen dus. Er zijn in deze landen veel opvangcentra voor deze straathonden. Deze worden meestal gerund door Nederlanders of Britten en zij proberen deze opgevangen hondjes een thuis te geven in bijvoorbeeld Nederland, België of Engeland. Je kunt zelf langsgaan, maar ook via internet contact zoeken met een opvangcentrum. Zij kunnen eventueel de hond op het vliegtuig zetten, maar het allerbeste is natuurlijk het zelf ophalen van het hondje. Zo kun je het hondje ook eerst zelf zien, voordat je een beslissing maakt.

Adopteren is een goede keuze, maar denk er goed over na

Kortom, een hond adopteren is een goede keuze. Je ‘redt’ hiermee immers een hond en je draagt niet bij aan de wereld van de hondenfokkers. Daarnaast staan adoptiehonden erom bekend hartstikke aanhankelijk en dankbaar te zijn. Er zijn natuurlijk ook adoptiehonden die een trauma hebben opgelopen. Dit is natuurlijk niet erg, maar het kost meer tijd en energie om deze honden een goed leven te geven. Ze kunnen namelijk erg angstig zijn. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren van tevoren en ga vooral op je gevoel af. Heb jij een hond? Zo ja, heb je deze bij een fokker vandaan of uit een asiel? Waarom heb je hiervoor gekozen? Laat het ons weten in de reacties hieronder

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response