Automotive

Een tweedehands auto: is dat een slimme keuze?

Redactie MannenNieuws296 views
Een tweedehands auto: is dat een slimme keuze?

Een auto is een apart iets om te kopen. Er zijn weinig zaken waar zoveel afschrijving op zit als auto’s. Stel dat je voor 30.000 euro een nieuwe auto koopt. Hoeveel is die nog waard na vijf jaar? De kans is groot dat de waarde meer dan gehalveerd is. Dit is nog van allerlei zaken afhankelijk die nu helemaal niet relevant zijn. Het gaat om de vraag of het niet beter is een tweedehands auto te kopen. In dit artikel staan de belangrijkste voor- en nadelen van een tweedehands auto.

Veel keuze

Nieuw heb je veel keuze, tweedehands lijken de mogelijkheden helemaal eindeloos te zijn. Op zich logisch, omdat een beetje auto tientallen jaren meegaat en er ook ieder jaar veel nieuwe auto’s worden verkocht. Er komen er dus steeds meer. En daar kan jij als koper van een occasion van profiteren.

Stel dat je in de buurt van Almere woont en je zoekt een occasion in Almere, dan kan je online een zeer uitgebreid aanbod bekijken. Ook als je elders in Nederland woont, kan je uit een uitgebreide selectie een occasion uitzoeken. Je favoriete model zit er altijd wel tussen.

Goedkoper

De voornaamste reden om een tweedehands auto te kopen is de prijs. Een nieuwe auto is een heel stuk duurder. Nu moet er wel bij vermeld worden dat je bij de aanschaf van een nieuwe auto bepaalde voordelen hebt, zoals (vaak) een zuiniger rijdende auto. Maar de hoge aanschafprijs blijft. Gezien de afschrijving is het een investering waar je altijd op gaat verliezen. Een auto is geen huis dat je na een aantal jaar met winst kunt verkopen.

Tweedehands minder toekomstbestendig

Tweedehands minder toekomstbestendig

De kans is groot dat als je een tweedehands auto koopt, dit geen elektrisch of hybride model is. Niet dat dit een probleem is. Pas in 2030 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden elektrisch zijn en nog flink wat jaren daarna mag er gewoon met een benzineauto worden gereden.

Maar benzine en diesel gaan er ooit helemaal uit. Elektrisch rijden is de toekomst. Een tweedehands auto is vaak nog niet elektrisch. Naarmate de jaren vorderen, zullen er steeds meer tweedehands elektrische auto’s op de markt komen. Houd er ook rekening mee dat de levensduur van een occasion een stuk korter is.

Duister verleden?

Een duister verleden is wat overdreven gesteld. Feit is dat je niet weet wat er al met je tweedehands auto is gebeurd. Zolang je een occasion via een dealer of garage koopt, is de kans groot dat deze auto uitgebreid gecheckt is. Maar als je via een prikbord een auto gaat kopen, neem je best wel een risico.

Geen wachttijd

Tot slot nog een voordeel van het kopen van een occasion. Je hoeft nauwelijks te wachten totdat je de auto kunt gebruiken. Dat is bij nieuwe modellen wel anders. Het duurt maanden, in enkele gevallen bijna een jaar, voordat je splinternieuwe auto daadwerkelijk voor de deur staat.

Leave a Response