Klussen

Eerste huis kopen, waar moet je op letten?

Danny Bijl1652 views
Eerste huis kopen

Een eigen huis

Een droom die uitkomt: je gaat je oriënteren op je eerste eigen woning. Geen rekening meer houden met andere gezinsleden, zelf bepalen wat je doet en eet. Misschien wel een heerlijke tuin of een luxe badkamer. Wat een heerlijke ervaring kan het zijn om te voelen dat je klaar bent voor een eigen stek. Je hebt vast en zeker goed uitgeplozen of het financieel haalbaar is, misschien weet je al waar je zo ongeveer wilt gaan wonen en eigenlijk wil je niet meer wachten. Let toch nog even op de volgende puntjes.

Woonwensen

Probeer goed te bedenken wat voor jou belangrijk is als het gaat om een eigen woning. Waarschijnlijk neem je een beslissing voor jaren en jaren, dus ga niet over 1 nacht ijs. Ga je voor een plek dicht bij het centrum of ben je liever snel in het bos? Is een luxe badkamer onmisbaar voor je of wil je liever een woning met meerdere kamers? Zet al je woonwensen op een rij en stel hierbij prioriteiten. Houd de bovenste puntjes goed in de gaten, dan komt het helemaal snor.

Bedenktijd

Bij het kopen van een huis heb je een bedenktijd van 3 dagen, dat in gaat na het tekenen van het koopcontract. Deze bedenktijd is wettelijk en daarom moeten zowel de koper als de verkoper zich hieraan houden. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksoverheid

Financiering

Op dit gebied is er veel mogelijk, dus oriënteer je goed en laat je terdege inlichten over de mogelijkheden. Je hebt kans dat je in aanmerking komt voor een starterslening. Op die manier kun je net wat meer lenen. Is dit niet het geval en gaat het huis van je dromen net jouw begroting te boven? Informeer of je ouders eventueel kunnen bijspringen. Vergeet tenslotte niet te genieten van deze enerverende en bijzondere periode in je leven.

Verzekeringen

Het klinkt allemaal niet heel romantisch, maar wanneer je een eigen huis gaat kopen, is het wel essentieel om een aantal verzekeringen af te sluiten. We helpen je een eindje op weg. Welke verzekeringen zijn zo goed als onmisbaar?

  • Bij het afsluiten van een hypotheek wordt deze verzekering meestal wel verplicht gesteld. Je bent hierdoor verzekerd tegen schade aan je huis bij bijvoorbeeld brand of andere calamiteiten.
  • Je moet er toch zeker niet aan denken dat je een keer lekkage krijgt en dat je daarna alle kosten van beschadigde vloeren, muren en meubels zelf moet betalen?
  • Hiermee verzeker je de aansprakelijkheid naar derden voor het geval dat er bijvoorbeeld dakpannen van je woning waaien en een andere persoon of een ander voorwerp schade toebrengen.
  • Zeker als je samen een huis koopt, is deze verzekering echt een aanrader.
  • Altijd handig wanneer je hulp nodig hebt bij juridische procedures met betrekking tot je eigen huis.

Meer informatie over deze verzekeringen vind je bijvoorbeeld bij Independer of bij ABN AMRO verzekeringen.

Leave a Response