Eten & Drinken

Je eigen bier brouwen – zo doe je dat!

Danny Bijl1451 views
je eigen bier brouwen

Men neme vier grondstoffen: mout, water, hop en gist. Zie hier de basis ingrediënten voor talloze soorten bier, die je – let op! – zélf kunt brouwen! De laatste tijd is het zelf brouwen van bier in opkomst, je zou bijna van een rage kunnen spreken. Brouwen van bier is iets wat iedereen in principe zelf kan doen, maar tegelijkertijd is het wel belangrijk wat kennis van zaken op te doen voordat je aan de slag gaat. Een goed biertje vergt toch wel de nodige kunde en oefening. Lees hier beknopt over de verschillende fasen van het bierbrouwen en wat er in de basis bij komt kijken.

De vier basis bestanddelen

Het lijkt heel simpel: gooi water, mout, hop en gist bij elkaar, doe een paar magische trucs en klaar is je bier! Bijna waar, maar als je controle wilt uitoefenen op de uitkomst van jouw product, is het goed om te starten met de ‘ins’ en ‘outs’ van deze ingrediënten. Zo is water niet zomaar water! Het maakt uit of je werkt met zacht of hard water bijvoorbeeld. En als het water gemengd is met de mout, is het raadzaam te letten op het pH-gehalte van het mengsel. Afhankelijk van wat voor soort bier je beoogt, gebruik je donkere of lichtere mout. En dan is er nog hop en gist in verschillende varianten. Ook hier is het van belang hop en gist te kiezen die past bij wat je als eindresultaat wenst. En dan hebben we het nog niet gehad over allerlei andere ingrediënten die je kunt toevoegen aan de basis. Bierbrouwen voor gevorderden, zou je kunnen stellen!

De gereedschappen voor het maken van bier

Om bier te kunnen brouwen, heb je een paar gereedschappen en materialen nodig. Er zijn complete biermaak kits te koop, maar je kunt ook werken met materialen die je zelf bij elkaar gesprokkeld hebt. Als je bedenkt dat in de Middeleeuwen overal bier werd gemaakt en er nog een hoog ontwikkelde techniek bestond, dan snap je dat er in de kern slechts enkele basis materialen nodig zijn. Het komt in feite neer op een kuip voor beslag, een brouwketel, een filtreerkuip, en tonnen waarin het bier kan gisten. Handig is verder een molen om het mout te ‘schroten’ (tenzij je geschroot mout kant en klaar koopt). Tegenwoordig zijn er tal van andere materialen die behulpzaam zijn bij het proces, of zelfs onmisbaar om kwalitatief hoogstaand bier te maken. Het is de moeite meer dan waard je goed te verdiepen in wat er allemaal mogelijk én nodig is aan apparatuur.

De complete lijst met gereedschappen die je kunt gebruiken bij het brouwen van je eigen bier.

  • Schrootmolen
  • Gasbrander
  • Gasslang
  • Brouwketel (ongeveer 30 liter)
  • Roerspanen
  • Maatbeker(s)
  • Digitale weegschaal
  • Simpele thermometer
  • Digitale thermometer
  • pH papier
  • Filtervat
  • Filterbodem
  • Steun voor filterbodem
  • Hopzakjes
  • Koeler
  • Aansluiting koeler
  • Hydrometer en maatcilinder
  • Schoonmaakmiddel
  • Gistingsvat met waterslot en dompelaar
  • Invoer op ginstingsvat voor dompelaar
  • Beluchtingsset
  • Beluchtingssteentjes
  • Waterslot
  • Flessenborstel
  • Beugelflessen
  • Kroonkurapparaat met kroonkurken

Stappenplan!

Het brouwen van bier is in een paar grote stappen te vatten. Een speciaal woord is hier op z’n plek voor gist. Gist is verantwoordelijk voor het alcoholgehalte in je bier, behoorlijk essentieel dus. Begin je proces met het klaar maken van de benodigde gist. Dit zou je stap 0 kunnen noemen.
In den beginne vindt ook het schroten van de mout plaats en vervolgens ga je over naar het maken van beslag door de geschote mout en water samen te voegen. Het oplossen van de mout in het beslag heet ‘maischen’. Kernbegrippen hierbij zijn: verwarmen en roeren! Het proces van maischen is essentieel voor het soort bier dat je wilt maken.
Basale handelingen die daarna moeten gebeuren zijn: het filteren en spoelen van het beslag, het koken met de hop waarna het zogenaamde ‘wort’ is ontstaan, het koelen en beluchten van de wort en het proces van gisting. Geduld is tot slot een schone zaak, evenals hygiëne. Na deze noeste arbeid is het tijd voor de beloning: proost!

Leave a Response