Eten & Drinken

Eiwitrijk voedsel

Tom van Pinxteren821 views
Eiwitrijk voedsel

Eiwitrijk voedsel is essentieel in ons dagelijks leven. Het zijn namelijk de bouwstenen voor onze spieren. Bij een gezond lichaam hoort dus eiwitrijk eten. Omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat proteïnerijk voedsel is, in dit artikel informatie hierover. Wat is eiwitrijk voedsel?

Hoeveel eiwitten?

Waarom moeten we voedingsmiddelen met veel eiwitten eten? Omdat het helpt bij het spierherstel. Om geen spieren te verliezen of ze op te bouwen heb je eiwitten nodig. Ook geven ze een verzadigd gevoel, waardoor je niet onnodig gaat snacken. Hoeveel heb je dan nodig? Dat verschilt per theorie en ook per doel. Het varieert tussen de 0,8 en 2,3 gram per kilo lichaamsgewicht. 1,7 gram wordt door vaak in door fitness aanbevolen. Een 100 kg zware man die aan krachttraining doet moet dan 170 gram eiwitten per dag eten. Ter illustratie, een gekookt ei bevat ongeveer 13 gram.

Eiwitrijke eieren

Om te beginnen een inkoppertje. Eieren zijn een goeie bron van eiwitten. Een gekookt eitje of een omelet past prima in het voedingsschema van een echte sportman. Hou er wel rekening mee dat eieren rijk aan cholesterol zijn.

Vlees als eiwitrijk voedsel

Verassend is het niet, vlees is een goeie bron van proteïne. Wel is er een groot verschil in de hoeveelheid vet die vleesproducten bevatten. De moderne sportman heeft vetten nodig, maar niet te veel. Daarom een lijst met eiwitrijk voedsel en zonder al te veel vet:

Kipfilet

Rundvlees: biefstuk, tournedos, ossenhaas, rosbief

Kalkoenfilet

Lamshaasjes 

Hert, konijn, eend, zwijn, fazant

Deze vleesproducten passen allemaal goed in een eiwitrijk dieet. Kipfilet en rundvlees is natuurlijk het meest voor de hand liggend om te gebruiken.

Kipfilet eiwitrijk voedsel

Vis als proteïnerijk eten 

In vis zit ontzettend veel eiwitten. Gemiddeld zo’n 20 procent. Voor de afwisseling op vlees is het dus een goeie toevoeging aan je dieet. De volgende vis en andere waterwezens bevatten veel eiwitten:

Kabeljauw

Sardientjes

Makreel

Forel

Tonijn

Zalm

Haring

Krab

Kreeft

Garnalen

Visliefhebbers kunnen dus hun lol op. Genoeg proteïnerijk eten in de zee!

Eiwitrijke melkproducten

In zuivelproducten zitten veel melkeiwitten. Daarom zijn deze producten vaak een goeie aanvulling van je dieet. De volgende voedingsmiddelen zijn eiwitrijke zuivelproducten:

Melk mager

Yoghurt mager

Kwark mager

Kaas mager

Opzoek naar eiwitrijk voedsel, maar geen zin in yoghurt? Eiwitshakes bevatten erg weinig vet en zijn een makkelijke manier om snel veel proteïne binnen te krijgen. Deze supplementen zijn vaak een goeie aanvulling op je dieet.

Zuivel als eiwitrijk voedsel

Eiwitrijke groente

Ook groentes bevatten eiwitten, al is de concentratie vaak wel lager. Toch is groente belangrijk voor een gezond lichaam. Daarom is het handig om ook wat eiwitrijke groente in je dieet op te nemen. Voor veel proteïne moet je de volgende groenten eten:

Sojabonen

Tuinbonen

Pinda’s

Noten

Bruine bonen

Kikkererwten 

Witte bonen

Linzen

Broccoli

Om al je eiwitten uit groentes te halen is lastig. Aanvullend kunnen supplementen een goeie oplossing bieden.

Plantaardig eiwitrijk voedsel

Om je dieet compleet te maken zijn er plantaardige opties. Eiwitrijke voedingsmiddelen die misschien niet voor de hand liggen, maar wel gezond zijn. De volgende plantaardige producten bevatten veel proteïne:

Hazelnoten

Amandelen

Kastanjes

Quinoa

Spirulina

Fenegriek

Taugé

Chlorella

Champignons

Quinoa

De concentratie ligt ook hier niet zo hoog als bij vlees, vis en zuivel. Toch passen ze prima bij een dieet voor een gezond lichaam.

Quinoa als bron van eiwitten

Dit waren wat voorbeelden van eiwitrijk voedsel. Er zijn natuurlijk nog genoeg andere opties te bedenken. In het volgende artikel vind je tips om je eiwitshakes lekkerder te maken. Zo kan het sterk worden niet meer misgaan!

Leave a Response