Nieuws

Elon Musk: de man die de wereld moet redden

David1360 views

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) wordt vaak ook wel de homo universalis genoemd: vrij vertaald iemand die van alle markten thuis is op een hoog niveau. Zo was Da Vinci een geweldige wiskundige, schilder, architect, filosoof, schrijver, bioloog, musicus en anatoom onder meer. Toegegeven, dat is tegenwoordig iets lastiger, gezien al deze velden inmiddels veel verder zijn uitgediept dan destijds.

Toch heeft de wereld ook tegenwoordig iemand die je best zou kunnen zien als een homo universalis: Elon Musk. De Zuid-Afrikaans/Canadese zakenman doet namelijk keer op keer wat de rest van de wereld onmogelijk acht. Mannennieuws.nl duikt in de wereld van de real-life Iron Man.

Van 0 naar 100

Elon Musk groeide op in Pretoria, Zuid-Afrika in een redelijk arm gezin met een vader die hem mishandelde. Al van jongs af aan liep Musk voor op al zijn leeftijdsgenoten. Op 10-jarige leeftijd leerde hij zichzelf computers te programmeren en op zijn twaalfde had hij een spelletje genaamd Blastar gemaakt dat hij vervolgens verkocht aan een computermagazine voor ongeveer € 500,00.

Hij volgde programmeerlessen maar had er weinig aan, omdat hij ver voorliep op zijn eigen docent. Op zijn zeventiende besloot hij te emigreren naar Canada, dat hij als opstap zag voor de Verenigde Staten. Zijn droom was om het wereldwijde technologische hart Silicon Valley te veroveren. Spoiler: dat is hem vrij goed gelukt, want inmiddels is Musk één van de meest rijke mensen op aarde.

De Tesla: een sportieve elektrische auto ontwikkeld door Elon Musk.

PayPal, Tesla en meer

Ieder weldenkend mens zal direct tekenen voor een leven waarin je een megabedrijf als PayPal opricht en daardoor miljonair wordt. Voor Musk was dat echter nog maar het begin: keer op keer creëert hij baanbrekende miljoenbedrijven.

Het begon allemaal met Zip2, een online Gouden Gids die hij na een paar jaar voor meer dan € 40 miljoen verkocht aan Compaq. Waar veel mensen vervolgens zouden gaan rentenieren en misschien een beetje investeren, was dit voor Musk slechts een opstapje naar hogere doelen.

Van het geld dat hij verdiende aan Zip2, zette hij X.com op, dat later zou fuseren met een ander bedrijf tot wat we nu kennen als PayPal. Tot het moment dat hij zijn aandelen verkocht was hij de persoon met de meeste aandelen in het bedrijf. Vervolgens zette Musk onder meer Tesla (elektrische auto’s), SpaceX (ruimtevaart), SolarCity (zonne-energie) en recentelijk Neuralink (artificial intelligence) op.

Met deze bedrijven wist Musk de meest gesloten markten compleet open te breken: de bankensector (PayPal), de autosector (Tesla), energiesector (SolarCity) en de ruimtevaartsector (SpaceX).

Eén van de raketten van Elon Musks SpaceX.

Elon Musk als ontdekkingsreiziger

Hoewel Musk met al zijn bedrijven meermaals langs de afgrond is gegaan, zijn het allemaal grote successen geworden. Het is moeilijk voor te stellen dat hij CEO kan zijn van meerdere miljardenbedrijven, zonder dat hij het compleet verpest door tijdgebrek. Zijn bijzondere slaappatroon speelt hierin een rol, evenals zijn werkweken van 100 tot 120 uur gemiddeld.

Musk heeft aan de lopende band baanbrekende ideeën, waarvan vaak wordt gezegd dat ze onhaalbaar zijn, om vervolgens toch te slagen. Eén van die ideeën is om de planeet Mars te gaan bewonen. Voor Musk is dit inmiddels zijn levensdoel geworden en hem kennende zouden we inmiddels wel gek zijn om het plan af te doen als complete science fiction.

SpaceX en Tesla vormen de belangrijkste pionnen in dit plan. Musk wil in eerste instantie een glazen koepel bouwen waarin mensen kunnen wonen en eten kunnen verbouwen. Op den duur wil hij de planeet warmer maken en een atmosfeer creëren waardoor we in de buitenlucht van Mars kunnen overleven. Hoe hij dat mogelijk wil doen? Door nucleaire bommen op de polen van de planeet te gooien. Het klinkt wederom als een fantasie, maar in theorie is het in elk geval nog geen gek idee.

Gaat AI ons helpen of bedreigen?

Artificial intelligence en Musk

Artificial intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie of AI genoemd, is in feite een computerintelligentie. AI wordt steeds meer gebruikt, onder meer door Google dat een zelflerend algoritme heeft om de beste resultaten te tonen. Voor enkele spellen zijn er inmiddels zelfs al robots gemaakt die zelflerend zijn en met groot gemak de wereldkampioen van dat spel verslaan.

Vanwege de extreme denkkracht van computers is het makkelijk om te zien dat AI een enorme toekomst heeft. Veel (wetenschappelijke) problemen kunnen mogelijk op termijn in een handomdraai worden opgelost door AI.

Toch schuilt hierin ook een risico, want wat als deze intelligentie een bewustzijn ontwikkelt zoals de mens? Ook dit lijkt science fiction, maar gezien robots veel meer denkkracht hebben dan één persoon, bestaat er zeker een risico dat AI een bedreiging gaat vormen voor de mens. Ook Elon Musk ziet dit risico. Hij is groot voorstander van een gecontroleerde ontwikkeling van AI, hoewel hij ook graag de mogelijkheden wil vergroten en uitbouwen.

Neuralink

Musk is mede-oprichter en voorzitter van OpenAI, een non-profitorganisatie waarbij tal van bedrijven en instellingen zijn aangesloten om op een veilige en gecontroleerde wijze AI verder te ontwikkelen. Sinds kort bestaat ook het bedrijf Neuralink. Musk heeft Neuralink opgericht om methodes te ontwikkelen die AI koppelen aan de hersenen van deze mens.

Het is vooralsnog onduidelijk wat hij concreet gaat onderzoeken, maar mogelijk gaat het bijvoorbeeld om het vergroten van de rekenkracht van onze eigen hersenen met behulp van AI. Het is een bijzondere ontwikkeling, maar ook een controversiële.

In theorie zouden we op een punt kunnen komen waarin de hersenen compleet beïnvloedt worden door een computer, waardoor we mogelijk de controle verliezen. Onderzoeken met ratten tonen al aan dat twee hersenen bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden en elkaar zo kunnen beïnvloeden, dus het is goed mogelijk dat dit op termijn ook met computers kan.

Wat gaat Musk in de toekomst doen?

Veel mensen zien in Musk een soort verlosser die als visionair onze ontwikkeling in een noodtempo gaat versneller. Stel je voor dat Musk ons energie-/klimaatprobleem (Tesla en SolarCity) gaat oplossen, gaat zorgen voor een bewoning van Mars (SpaceX) en ook nog eens met een gecontroleerde ontwikkeling van AI onze intelligentie extreem verhoogd (Neuralink). Mocht hem dat ook maar een klein beetje lukken, dan openen zich ineens extreem veel mogelijkheden in ons leven: van simpele alledaagse toepassingen tot ruimtereizen.

Tegelijkertijd zien mensen ook een bedreiging in Musk, bijna alsof hij een soort ultieme bad guy is. Iemand die zoveel macht heeft met zijn bedrijven en ook nog eens voorop loopt in technologische ontwikkeling: moeten we wel willen dat er één persoon zoveel macht krijgt?

Wij geloven graag in de goedheid van Musk en zien de toekomst rooskleurig in met hem. Wat hij uiteindelijk gaat bereiken in zijn leven valt nog te bezien, maar nu al heeft hij ons op diverse gebieden flink vooruit gestuwd.

 

Foto Elon Musk: Phil Stafford / Shutterstock.com

Leave a Response