Eten & Drinken

Eten voor het slapen gaan: dit zijn de beste voedingsmiddelen!

Jaro2807 views
bananen-voor-het-slapen

De meeste Nederlanders eten vroeg. Waar in landen als Spanje, Griekenland en Italië het avondeten pas rond een uurtje of 9 geserveerd wordt, dineren wij vaak al rond een uurtje of 6. In sommige huishoudens zelfs nog eerder. Dit maakt dat wij Nederlands nogal gek zijn op snacken voor het slapen gaan. Als je om zes uur dineert en om elf uur naar bed gaat, dan wil je voor het slapengaan nog wel wat eten. Wat je eet voor het slapengaan heeft effect op je nachtrust. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een slechte nachtrust, terwijl andere voedingsmiddelen juist voor een goede nachtrust zorgen. Wat kun je het beste voor het slapen eten? 

Is eten voor het slapen gaan goed?

Eten voor het slapen, is dat wel goed? Kort door de bocht: nee! Terwijl je slaapt verteert je lichaam minder goed en je kunt op deze manier aankomen. Eten voor het slapen gaan en afvallen dat werkt niet samen, dat moet je je wel realiseren. Het beste kun je drie uur voordat je gaat slapen niets meer eten. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je toch honger hebt voordat je gaat slapen wat kun je het beste wel eten?

De beste voedingsmiddelen voor een goede nachtrust

Suiker en cafeïne zijn natuurlijk uit den boze. Beide zorgen voor een energieboost en dat wil je natuurlijk vermijden zo vlak voordat je wilt gaan slapen. Maar wat eet je dan wel voor het slapen gaan? Hieronder een aantal voedingsmiddelen voor een goede nachtrust!

Bananen

Bananen eten voor het slapen gaan zorgt voor een goede nachtrust. Bananen zitten namelijk vol met kalium en magnesium. Beiden zorgen ervoor dat onrustige gevoelens verminderen. Bananen zorgen dus voor ontspanning en dat is natuurlijk belangrijk als je lekker wilt slapen. 

Kiwi

Ook kiwi eten voor het slapen gaan is een echte aanrader. Kiwi’s bevatten namelijk ontiegelijk veel antioxidanten. Ruim twee keer zoveel antioxidanten als in andere fruitsoorten. Ook bevatten kiwi’s foliumzuur. Dit stofje zorgt voor een goede nachtrust, een tekort aan foliumzuur kan namelijk leiden tot slapeloosheid.

eten-voor-het-slapen

Lees ook: Meer groente eten: 6 handige tips!

Appel 

Een van grootmoeders beweringen: een appel met pindakaas voor het slapen gaan bevordert de nachtrust. Een appel eten voor het slapen gaan is zeker bevorderlijk. Appels zitten namelijk vol met vezels en ze zorgen voor een vol gevoel. 

Noten

Naast fruit eten voor het slapen, zijn er ook nog andere voedingsmiddelen voor een goede nachtrust. Noten eten voor het slapen is ook een aanrader. Heb je trek in chips ’s avonds? Kies dan liever voor een handje walnoten. Walnoten zijn een ideale bron voor het hormoon Melatonine. En melatonine zorgt ervoor dat je goed slaapt. Daarnaast zitten walnoten vol met omega-3 en serotonine.

Amandelen

Naast walnoten, is Amandelen eten voor slapen ook bevorderlijk voor een goede nachtrust. Deze noten zijn tevens een goede voedingsbron voor melatonine en bevatten daarnaast veel magnesium. Beide eigenschappen maken amandelen ideaal als late night snack!

Welke voeding eet je liever niet voor het slapen gaan

Bovenstaande voedingsmiddelen bevorderen de nachtrust. Maar welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden voordat je gaat slapen? Zoals we eerder schreven zijn suikerhoudende voedingsmiddelen uit den boze, maar er zijn nog meer voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden:

Chocolade

Chocolade eten voor het slapen gaan is geen goed idee. Ten eerste bevat chocolade natuurlijk suiker, wat je nachtrust allesbehalve bevordert… Ten tweede zit er ook cafeïne in chocolade. Niet zoveel als in koffie, maar toch genoeg om je nachtrust te verstoren. Bovendien zit er in chocolade ook tyramine. Dit is een stofje dat je alerter maakt.

Peper en knoflook

Vlak voor het slapen gaan nog even snacken met wat left-overs van het avondeten? Vermijd dan pittig gekruid eten. Dit kan namelijk zorgen voor brandend maagzuur én gestreste darmen. Niet doen dus! Ook de e-nummers in bijvoorbeeld pastasauzen dragen niet bij aan een gezonde nachtrust.

Alcohol

Een slaapmutsje is een borrel vlak voor het slapen gaan. Dit helpt misschien met het in slaap vallen, maar je nachtrust wordt er niet beter op. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je vaak wakker wordt in de nacht. Daarnaast slaap je minder diep, wat je nachtrust allesbehalve ten goede komt. 

Zo, dit waren voedingsmiddelen voor een goede nachtrust én voedsel dat je beter niet voor het slapen gaan eet. Eén ding is zeker: met een lege maag slaap je niet goed, dus het is belangrijk om in ieder geval iets in je maag te hebben. Je hebt misschien het gevoel niet veel energie te verbruiken wanneer je slaapt, maar je lichaam heeft toch voedingsstoffen nodig! Wat eet jij zoal voor het slapen gaan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response