Sport

Europa League-finale: hoe verging het Chelsea en Arsenal in eerdere Europese finales?

Redactie MannenNieuws909 views
Europa League finale in Baku

Niet alleen in de Champions League-finale komen we twee Engelse clubs tegen. Ook in de eindstrijd van de Europa League, die woensdagavond in Bakoe wordt gespeeld, staan twee clubs uit de Premier League: Chelsea en Arsenal. Twee Londense grootmachten die al meerdere internationale prijzen in de kast hebben staan en dus ook flink wat Europese finales hebben gespeeld. Mannen Nieuws blikt terug op die wedstrijden, waar enkele memorabele finales bijzitten.

Eerste prijs Chelsea

Hoewel Chelsea zich deze eeuw eigenlijk pas eigenlijk echt heeft ontpopt tot Europese topclub, behaalde The Blues in 1971 al de eerste internationale prijs: de Europa Cup II. Dat was tot 1999 het belangrijkste toernooi na de Champions League. Aan de Europa Cup II deden clubs mee die het seizoen ervoor de nationale beker wonnen. In 1971 nam Chelsea het in de finale op tegen Real Madrid. Aangezien de eerste wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde door een late Spaanse treffer, moesten beide clubs een paar dagen later op herhaling. Toen trokken de Engelsen wel aan het langste eind: 2-1. Daarmee was de eerste Europese hoofdprijs voor Chelsea een feit.

Invaller maakt winnende goal

Het duurde lang voordat Chelsea weer een finale bereikte. Maar het was toen wel direct raak. In 1998 was VfB Stuttgart de tegenstander in Stockholm. Die finale had een Nederlands tintje, want bij Chelsea stond Ed de Goey op doel. En die hield zijn doel ook schoon. Invaller Gianfranco Zola, huidig assistent-trainer bij Chelsea, maakte twintig minuten voor tijd de winnende goal.

Van der Sar voorkomt eerste CL-zege

Nadat Chelsea een aantal keer was gestruikeld in de halve finale van de Champions League lukte het in 2008 wel de finale te bereiken. Ook toen was het een Engels onderonsje, maar dan met Manchester United. Het werd een memorabel duel, met wederom een Nederlandse keeper in een belangrijke rol. Want na reguliere speeltijd en verlenging stond het 1-1, waardoor penalty’s de beslissing moesten brengen. Edwin van der Sar stopte de strafschop van Nicolas Anelka. Hierdoor won Manchester United de Champions League voor de derde keer en Chelsea bleef met lege handen achter.

Drogba held Chelsea

Vier jaar later bereikte Chelsea voor de tweede keer de eindstrijd van de Champions League. Tegen Bayern München leek het weer mis te gaan voor de Londenaren, want zeven minuten voor tijd kopte Thomas Müller namens de Duitsers de 1-0 binnen. Maar Didier Drogba, die vier jaar eerder nog met rood van het veld moest, wenste niet aan het feestje van Bayern mee te werken. Een paar minuten na Müller’s doelpunt maakte de Ivoriaan de 1-1. Drogba werd helemaal de held van Chelsea toen hij in de strafschoppenserie de beslissende penalty raak schoot.

Zege in blessuretijd

Een jaar na de eerste Champions League-zege won Chelsea ook voor het eerst de Europa League. In de Amsterdam Arena moesten The Blues het opnemen tegen Benfica. Ook deze finale leek weer op een verlenging uit te draaien. Toen de blessuretijd inging, stond het 1-1. Maar in de 93e minuut schonk Branislav Ivanovic Chelsea alsnog de beker door raak te koppen uit een corner.

Europa League

Arsenal minder succesvol

Chelsea verloor dus maar één Europese finale waar het aan meedeed. Dat kan niet van Arsenal gezegd worden. The Gunners mochten zich in de geschiedenis zeven keer opmaken voor een Europese eindstrijd. Slechts twee maal werd de beker ook meegenomen naar Londen. Bij de eerste finale was het wel gelijk prijs. In 1970 streden Arsenal en Anderlecht (met Jan Mulder) in een dubbele confrontatie om de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup. De Belgen wonnen de heenwedstrijd met 3-1, waardoor Arsenal op Highbury flink aan de bak moest. Er werd met 3-0 gewonnen, wat genoeg was om de beker in ontvangst te mogen nemen.

Drie finales Europa Cup II

Daarna stond Arsenal nog drie keer in de finale van de Europa Cup II. In 1980 werd na penalty’s verloren van Valencia. Vervolgens was het in 1994 wel feest voor The Gunners. Met bekende namen als David Seaman en Tony Adams werd Parma met 1-0 aan de kant geschoven. Arsenal had als eerste club de titel van de Europa Cup II succesvol kunnen verdedigen, maar in 1995 trok Real Zaragoza aan het langste eind in de finale. Diep in de verlenging velde Nayim het vonnis over Arsenal: 2-1.

Geen Nederlands succes

Arsenal kon het nieuwe millennium beginnen door de UEFA Cup te veroveren. Dat liep anders. In 2000 stond het in Kopenhagen tegenover Galatasaray. Aan Engelse zijde twee Nederlanders in de basis; Dennis Bergkamp en Marc Overmars. In deze harde wedstrijd wisten beide teams in reguliere speeltijd en in de verlenging niet te scoren, zodat penalty’s de doorslag moesten geven. Arsenal schoot er slechts één raak, Galatasaray deed dat vier keer. Zij werden daarmee de eerste Turkse club met een Europese prijs.

Nederlaag in eerste CL-finale

In 2006 bereikte Arsenal voor het eerst in de geschiedenis de Champions League-finale. Het zou een flinke kluif hebben aan Barcelona, waar wereldster Ronaldinho en Nederlanders Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel in de basis stonden. Uiteindelijk bleek Barcelona met 2-1 een maatje te groot. Het had de laatste wedstrijd van Dennis Bergkamp kunnen zijn, maar hij bleef negentig minuten op de bank. Dat gold ook voor Robin van Persie. Dat was de laatste Europese finale die Arsenal speelde.

 

Leave a Response