Floorball: spectaculaire mix van ijshockey en zaalhockey
Neem een vleugje zaalhockey en een flinke scheut ijshockey, gooi het in de blender en je krijgt floorball. Floorball is een jonge maar spectaculaire sport die ook in Nederland langzaam in opkomst is. Formeel ontstaan in Göteborg in Zweden in de jaren zeventig, is de sport met name in de laatste twintig jaar snel gegroeid.
Mannennieuws maakt een uitstapje naar deze snelle, spectaculaire en vooral explosieve sport.
Floorball in vogelvlucht
Floorball is een sport die het midden houdt tussen zaalhockey en ijshockey, waarbij met name elementen uit ijshockey prominent aanwezig zijn. Ze sport wordt gespeeld in een zaal tussen twee teams van zes spelers (vijf veldspelers, één keeper). Wedstrijden duren drie keer twintig minuten, waarbij continu gewisseld wordt, omdat spelers veelal korte sprintjes moeten trekken.
Anders dan bij bijvoorbeeld zaalhockey, is fysiek contact toegestaan en zelfs nodig om resultaat te behalen. Bodychecks zoals bij ijshockey zijn niet toegestaan, maar een schouderduw en het afschermen van de bal met het lichaam wel, enigszins vergelijkbaar met voetbal.
Floorball wordt gespeeld met een lichte plastic bal met gaten, die veel snelheid kan worden meegegeven, maar ook snel afgeremd. De bal mag met beide kanten van het blad van de stick worden behandeld en zelfs met de voet onder controle worden gebracht, mits na ieder voetcontact de stick weer wordt gebruikt. Passen of scoren met de voet is niet geoorloofd.
Bekijk hieronder de harde kant die floorball soms heeft. Helemaal onderaan krijg je met de samenvatting van de WK-finale een beter beeld van de sport.
Groot in ijshockeylanden
Floorball is met name erg groot in landen waar ijshockey ook een grote sport is. Vanwege de overeenkomsten is floorball in veel van deze landen een zomersport wanneer ijshockey niet gespeeld mag worden. De hoogste competities van Finland en Zweden zijn volledig professioneel, waarbij wedstrijden vaak door enkele duizenden toeschouwers bezocht worden.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze landen de dienst uitmaken op de WKs. De laatste zes WK-finales gingen tussen Zweden en Finland, waarbij Zwitserland, Tsjechië, Noorwegen en Duitsland veelal als outsiders gelden. Buiten Europa is de sport met name groot in Canada, de Verenigde Staten en Singapore.
In Nederland bestaat de sport officieel sinds 1999 en is er een langzame groei. Dat we nog niet op het niveau zijn van de top is duidelijk, met een 32 – 1 nederlaag tegen wereldkampioen Finland in februari 2018 als enigszins pijnlijke bevestiging. Grote uitslagen zijn overigens niet geheel abnormaal. Zo won Finland in 2012 de WK-finale met 11 – 5 van Zweden.
Floorball in beeld
Wat floorball een aantrekkelijke sport maakt, is de explosiviteit. De bal gaat snel rond, er is zo nu en dan hard fysiek contact (al dan niet gevolgd door een tijdstraf) en flitsende aanvallen zijn vrijwel iedere wedstrijd te zien.
In 2017 haalde floorball overigens het wereldnieuws, toen het dak van een sporthal onder het gewicht van sneeuw instortte tijdens een Tsjechische wedstrijd.
Het filmpje hieronder geeft een goed beeld van floorball. Zelf ook interesse in deze nieuwe sport? Check dan de website van de NeFUB, de Nederlandse bond voor floorball. In de meeste grote steden zijn inmiddels verenigingen aanwezig waar je vrijblijvend een keer kunt meedoen. Ook zijn er diverse studentenverenigingen die floorball beoefenen.