Florence: bakermat van de moderne Westerse beschaving
Het Oude Griekenland wordt doorgaans gezien als de start van de Westerse beschaving. De Oude Grieken waren achteraf gezien hun tijd ver vooruit met hogere wiskunde, filosofen en wetenschap als rode draad in het dagelijks leven. Na een periode van relatieve stagnatie (de Middeleeuwen), brak vanaf ongeveer 1400 de Renaissance aan, Frans voor ‘wedergeboorte’.
In deze periode viel men terug op de oude Romeinen en Grieken en werd voortgebouwd op hun kennis. De welvaart in Europa groeide snel en de wetenschap zette reuzenstappen. Eén van de meeste belangrijke, zo niet hét belangrijkste centrum van dat moment was Florence.
Nog altijd is Florence net boven het midden van Italië een stad vol rijkdom en geschiedenis met overal sporen van deze bijzondere tijd.
Van Da Vinci tot Michelangelo
Florence was de stad waar het gebeurde. De stad was rijk, een belangrijk religieus centrum, maar ook een centrum voor nieuwe ontwikkelingen in de filosofie en wetenschap. Bekende inwoners van Florence waren onder meer Leonardo da Vinci en Michelangelo. Overal in de stad kun je hun werken tegenkomen, het één nog mooier dan het ander.
Een wereldberoemd werk van de laatstgenoemde is het standbeeld van koning David, dat zich bevindt in de Galleria dell’Accademia. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de hal om een glimp van het beeld op te vangen. Door de hele stad vind je beeldhouwwerken, schilderijen en ook gebouwen van zijn hand. Eén van zijn hoogtepunten is de Bibliotea Medicea Laurenziana, een immense bibliotheek ontworpen door Michelangelo.
Hoewel de bibliotheek van binnen niet eens heel bijzonder is, mag een bezoek niet ontbreken door de mooie architectuur aan de buitenkant.
Ponte Vecchio, kathedraal, Uffizi en nog zoveel meer
Maak je een citytrip naar Florence, dan hoef je niet bang te zijn dat je snel uitgekeken bent op de stad. Dankzij de rijke geschiedenis van de stad kun je eindeloos rondlopen en in vrijwel iedere straat iets nieuws ontdekken. Absolute hoogtepunten zijn de Ponte Vecchio, kathedraal en Uffizi.
De Ponte Vecchio is een wereldberoemde brug over de rivier de Arno en al bijna 700 jaar oud. De brug is opvallend doordat hij volgebouwd is met kleine gebouwen en overkappingen, waardoor de brug meer lijkt op een soort flatgebouw dat over een rivier is gelegd.
Op deze brug vind je al honderden jaren allerlei winkeltjes met bijvoorbeeld juwelen en tegenwoordig vaak souvenirs. De term ‘bankroet’ voor failliet gaan vind ook zijn oorsprong in deze brug. Handelaren uit de renaissance hadden een eigen tafel (banca) op de brug die bij een faillissement kapot werd getrapt door de autoriteiten (rotta).
Uffizi en kathedraal
Hou je van kunst, dan zit je goed bij het Uffizi paleis en de kathedraal van Florence. Beide zijn wereldberoemd om hun architectuur, maar ook om de kunst die je er vindt. In het Uffizi vind je uiteraard beroemde werken van Da Vinci en Michelangelo, maar ook van de Nederlands/Vlaamse Rubens en Rembrandt.
Zelfs als je niet zo veel hebt met kunst is het een goed idee om de plekken te bezoeken en gewoon even te zitten en rond te kijken. In de gebouwen van Florence is het niet lastig om voor te stellen hoe men hier honderden jaren geleden leefde.
Assassin’s Creed?
Florence ken je misschien ook wel van de game Assassin’s Creed, waar je in de gedaante stapt van Ezio Auditore, een zogenaamde Assassin die de gevestigde orde aanpakt. De stad is in de game grotendeels realistisch nagebouwd, maar de personage van Ezio niet gebaseerd op een persoon die echt leefde in de stad. Hou je van gamen en wil je Florence bezoeken, dan is Assassin’s Creed een mooie match.
Andere personen uit de game hebben wel echt geleefd, met de familie De’Medici als beste voorbeeld. Deze familie heersten lange tijd, onder meer tijdens de gloriejaren van de stad, over de stad en regio. Veel van de gebouwen die je nu als toerist zult bezoeken werden ooit in opdracht van deze familie gebouwd, waaronder de Ponte Vecchio.
Nog altijd leven er nazaten van deze familie in Florence en nog altijd zijn zij steenrijk. Hun invloed is echter niet meer dan die van de gemiddelde burger, hoewel er complottheorieën bestaan die het tegenovergestelde beweren.
Foto’s: Shutterstock