WonenLifestyle

Ga voor een eyecatcher als verlichting

David1272 views

Iets wat nog wel eens een ondergeschoven kindje is bij de inrichting van een woning, is de verlichting. Met name bij een geheel nieuw interieur, bijvoorbeeld door een verhuizing, gaat de aandacht met name uit naar het meubilair, de vloer en muren.

Toch is dat niet geheel terecht, want de verlichting kan een wereld van verschil maken voor de uitstraling van een woning. Met sfeervolle, passende verlichting kan een ruimte warmer, gezelliger en completer ogen. Wordt er voor niet-passende of bijvoorbeeld te felle verlichting gekozen, dan kan dit de algehele sfeer in de ruimte tenietdoen.

Welke soorten verlichting kies je voor?

Wanneer we ons richten op verlichting zijn er allerlei afwegingen te maken: kies je voor staande lampen, lage tafellampen of vooral veel hangende verlichting, en wat voor kleur en type lamp kies je?

In de meeste ruimtes is een combinatie van verschillende type lampen de beste optie. Natuurlijk is ook de vorm van de ruimte en het aantal ramen hierop van toepassing.

Staande lampen

Met staande lampen bedoelen we lampen die op de grond staat met een poot van ongeveer een meter of meer hoog. Een staande lamp springt direct in het oog, ook wanneer deze is uitgeschakeld. Extra aandacht moet dan ook gegeven worden aan het ontwerp van de poot. In een warme woonkamer kan bijvoorbeeld een houten poot erg stijlvol zijn, terwijl in een meer industrieel interieur een metalen staande lamp beter past.

Voor staande lampen is het doorgaans goed om te kiezen voor een lamp met een relatief lage lichtintensiteit. De lampen bevinden zich bij het zitten vaak ongeveer op ooghoogte, wat storend kan zijn bij fel licht. Hoewel de lampenkap dit natuurlijk verminderd, is deze lichtintensiteit een belangrijke factor om op te letten.

Plafondlamp

De plafondlamp is in veel interieurs de belangrijkste lichtbron en valt direct op wanneer je binnenkomt. Als echte eyecatcher is het goed om uitgebreid de tijd te nemen om de perfecte plafondlamp uit te kiezen. Ook hier hangt het type lamp dat je kiest weer sterk af van de rest van het interieur.

In een klassiek interieur past een plafondlamp met kroonluchterelementen erg goed, terwijl in iets strakkere interieurs je liever kiest voor een ronde lamp of lamp met rechte lijnen. Houd bovendien rekening met de hoogte van het plafond en de grootte van de ruimte. In een grote woonkamer is het vaak goed om te kiezen voor meerdere kleine (gelijke) plafondlampen die een meer egaal licht verspreiden.

In een eetkamer kun je kiezen voor één of twee grote lampen boven de tafel.

Afwerking met kleine lampjes

Je kunt de totale verlichting eenvoudig aanvullen en compleet maken met kleinere lampjes die je bijvoorbeeld op een tafeltje of kast plaatst. Deze lampen dienen meestal als aanvulling op de verlichting en vormen niet de primaire lichtbron in de ruimte. Probeer ook deze lampen te matchen met de overige verlichting en let erop dat de kleur van de lamp gelijk is aan die van de overige verlichting.

Door uitgebreid te zoeken naar de best passende verlichting volmaak je het interieur.

Hoofdafbeelding: Shutterstock

Leave a Response