Films & Series

Game of Thrones komt met spin-off – dit is waarom we het ergste vrezen

David1032 views

Langzaam maar zeker naderen we het einde van Game of Thrones, misschien wel de meest populaire televisieserie van deze eeuw. Over twee seizoenen te gaan zijn er nog maar dertien afleveringen te gaan. Hiermee lijken de makers niet in de bekende val te lopen van het eindeloos uitrekken van een serie, tot het compleet ruk is.

Tenminste, zo leek het. Begin mei werd namelijk bekend dat HBO werkt aan een spin-off van de populaire fantasyserie. Sterker nog, er komt niet één spin-off, er komen er twee tot vier. Daarmee kan de producent de serie veilig uitmelken, zonder dat het origineel in diskrediet gebracht wordt.

Bij Mannennieuws.nl zijn we er bepaald niet zeker op. Hoe vaak is een spin-off van een serie nou een echt serieus succes geworden? Juist, niet zo vaak. We zetten spin-offs van topseries op een rijtje en kijken naar het relatief succes.

Joey (spin-off van Friends)

Friends was en is één van de meest succesvolle en populaire televisieseries ooit. In het genre komedie is het misschien zelfs wel de beste ooit, want wie kent de serie nou niet? Ook nu, dertien jaar na de laatste aflevering kijken veel mensen zo nu en dan nog een aflevering. Hoewel het voor de serie na tien seizoenen een goed moment was om te stoppen, zagen de producenten mogelijkheid om er toch nog wat meer uit te halen.

Joey was de spin-off van de serie waarin het leven van Joey Tribbiani wordt gevolgd na het tijdperk met de Friends. De serie werd flink gehyped en geregisseerd door Kevin S. Bright (regisseur Friends) en David Schwimmer (regisseur en Ross in Friends). Toch wist de serie het niet waar te maken. Halverwege het tweede seizoen werd de serie stopgezet na tegenvallende kijkcijfers. Acht al geproduceerde afleveringen werden nooit uitgezonden.

iMDB rating: 6 / 10
Succes score: 2 / 5

Better Call Saul (spin-off van Breaking Bad)

Eén van de weinige succesverhalen in spin-offland is dat van Better Call Saul, spin-off van topserie Breaking Bad. In de serie wordt Saul Goodman gevolgd, één van de grotere personages uit Breaking Bad. Na een stormachtig begin met goede kijkcijfers, loopt de populariteit inmiddels wel terug. Waar de eerste aflevering van seizoen 1 liefst zeven miljoen kijkers had in de VS, had de laatste aflevering tot nu toe er ‘slechts’ 1,5 miljoen.

Toch won Better Call Saul wel diverse prijzen, waarbij de diverse Emmy- en Golden Globe-nominaties het meest in het oog springen. Het derde seizoen staat gepland voor later dit jaar. Het wordt voor de serie cruciaal om niet nog verder weg te zakken in de kijkcijfers.

iMDB rating: 8,7 / 10
Succes score: 4/ 5

Fear the Walking Dead (spin-off van the Walking Dead)

The Walking Dead is nog altijd bezig en flink populair, maar heeft inmiddels al wel een spin-off. De spin-off gaat over de totstandkoming van de epidemie die mensen in zombies verandert, wat een aspect is dat nauwelijks is belicht in de originele serie. Dit zou een bijzonder inkijkje geven in iets waar veel vaste kijkers mee bezig waren.

Vooralsnog zijn de resultaten gemengd. De serie begon voorzichtig met slechts zes afleveringen in seizoen één, die gemiddeld zo’n zeven miljoen kijkers in de VS trokken. Een sterke score en ook de recensies waren overwegend positief. Het tweede seizoen liepen de kijkcijfers wel terug tot ongeveer drie miljoen kijkers per aflevering. Het verschil tussen de eerste aflevering van seizoen 2 en de seizoenfinale was maar liefst 3,5 miljoen kijkers, terwijl bij successeries vaak juist de slotaflevering veel kijkers trekt.

Ook voor Fear the Walking Dead is het derde seizoen het moment van de waarheid: blijft het aantal kijkers stabiel, of is de neerwaartse spiraal niet om te keren?

iMDB rating: 7,1 / 10
Succes score: 3 / 5

The Cleveland Show (spin-off van Family Guy)

Family Guy is samen met The Simpsons en South Park de populairste tekenfilmserie voor volwassenen. Het absurde leven van Peter Griffin met zijn familie speelt vaak in op actualiteiten en heeft zo veel platte, maar toch sterke humor dat de meesten er niet op raken uitgekeken. Hoewel de serie nog altijd bezig is, heeft ook Family Guy inmiddels een spin-off: The Cleveland Show.

Hierin wordt het leven van Cleveland Brown gevolgd, op een vergelijkbare wijze als bij de Griffins in Family Guy. De recensies zijn bijzonder gemixt en over het algemeen vooral negatief. Na vier seizoenen werd de serie al gecanceld door tegenvallende resultaten. In het laatste seizoen had iedere aflevering ongeveer drie miljoen kijkers. Vergelijkbaar met spin-offs als Fear the Walking Dead en Better Call Saul, wat wellicht geen goed teken is voor deze series.

iMDB rating: 5,6 / 10
Succes score: 2 / 5

CSI: Miami (spin-off van CSI: Crime Scene Investigation)

CSI: Miami is nog een succes onder de spin-offs, hoewel dit een relatief ‘veilige’ spin-off was. De serie volgt namelijk precies hetzelfde concept als het origineel: een team van rechercheurs dat moorden moet oplossen. Tegelijkertijd moeten we met name het spel van hoofdrolspeler David Caruso niet onderschatten, die zelfs een internetmeme is geworden dankzij zijn karakteristieke move waarbij hij zijn zonnebril opzet.

CSI: Miami kreeg tussen 2002 en 2012 maar liefst tien seizoenen van in totaal 232 afleveringen. De serie was eigenlijk tijdens de gehele duur populair met als ‘dieptepunt’ zo’n tien miljoen kijkers per aflevering in het laatste seizoen. De serie won onder meer enkele Emmy’s en kreeg uiteindelijk zelf ook weer een spin-off: CSI: NY.

iMDB rating: 6,4 / 10
Succes score:
4 / 5

En de spin-off van Game of Thrones?

Het gaat interessant worden om te zien hoe de spin-off van Game of Thrones het gaat doen. Er is maar één serie in deze lijst die net als Game of Thrones alleen maar populairder aan het worden is richting het slot: Friends. Laat dat nou net de serie zijn die één van de slechtst scorende spin-offs had van allemaal. De verwachtingen zullen hoog zijn en met maar liefst vier spin-offs wordt het de vraag of er genoeg kwaliteit overblijft.

Leave a Response