Automotive

Dit gebeurt er als je geen heftruckcertificaat hebt

David1804 views

Heb je wel eens in een magazijn of opslag gewerkt, dan is de vorkheftruck waarschijnlijk geen onbekend apparaat. Pallets, grote kisten en nog meer verplaatsen: zonder heftruck zou je nergens zijn. Zo’n heftruck kan een enorm gewicht tillen wat handig is, maar ook risico’s met zich meebrengt.

Is de heftruck verkeerd geladen of rij/rem je iets te snel, dan ligt een ongeluk al snel op de loer. Gelukkig is er daarom in Nederland wetgeving die je aanspoort om een heftruckcertificaat te behalen voordat je mag rondrijden met het gevaarte. Dat is maar goed ook, want afgaande op de onderstaande filmpjes kan het flink misgaan zonder zo’n certificaat.

Achteruit rijden: altijd lastig

Een heftruck is er natuurlijk om zware objecten mee te verplaatsen, maar ook zonder pallets op de vork kan het nog wel eens misgaan. Om zware objecten te kunnen tillen, moet het voertuig zelf namelijk ook een aardig gewicht hebben voor de stabiliteit. Dat betekent ook dat een botsing flinke gevolgen kan hebben.

Met name bij het achteruit rijden is het oppassen, omdat je vaak in kleine ruimtes werkt en niet altijd goed kan zien wat er achter je is. De bestuurder van de heftruck in het onderstaande filmpje kan daar volop over meepraten:

Ken de afmetingen van je pakketten

Na enige oefening (en het leren van de theorie) weet je goed hoe breed je heftruck is, hoe zwaar hij is en wat voor draaicirkel hij heeft. Het formaat en gewicht van de pallets die je draagt kan daarentegen wel continu verschillen. Het is dan ook zaak om je altijd goed bewust te zijn van die afmetingen om ongelukken te voorkomen.

Helaas, ook dat gaat niet altijd goed bij een gebrek aan kennis en vaardigheid:

 

Rijvaardigheid: niet onbelangrijk

De theorie is belangrijk om een heftruck veilig te kunnen besturen, maar de praktijk is minimaal zo belangrijk. Zonder rijvaardigheid is het dan ook wachten op moeilijkheden. In Nederland vereist bijna ieder bedrijf dat je in bezit van een heftruckcertificaat bent.

Bij de juiste opleiders bestaat een belangrijk deel van de opleiding uit het verrichten van een praktijkonderdeel. Hier leer je hoe een heftruck reageert op stuurbewegingen, een zware lading en de rem. Wederom: het internet toont aan dat dit geen overbodige luxe is:

Kom niet op het internet: haal je certificaat

Hoewel het niet wettelijk verplicht is, moet je eigenlijk gewoon een heftruckcertificaat halen voordat je op de heftruck van je werkgever stapt. De Arbowet vereist namelijk dat een werkgever kan aantonen dat een werknemer over genoeg vaardigheden beschikt om de heftruck te kunnen besturen. In de praktijk houdt dit in dat je eigenlijk simpelweg altijd een certificaat nodig hebt.

Je doet het overigens niet alleen voor de wet, zoals te zien is uit de bovenstaande filmpjes. Met een heftruckcertificaat voorkom je domme fouten en zit je direct zelfverzekerder op de heftruck, omdat je precies weet hoe het voertuig werkt en reageert op jouw handelingen en de lading op de vork.

Hoofdfoto: Shutterstock

Leave a Response