Sport

Geen WK voetbal! 5 Onbekende Nederlandse sporters om dan maar te supporten

David1348 views

Er bestaat nog een minieme kans dat Nederland het WK voetbal gaat halen, maar daarvoor moet wel met zeven doelpunten verschil Zweden verslagen worden. Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave gezien de wanvertoningen van het Nederlands elftal en de veelal prima optredens van de Zweden.

We stellen ons daarom vast in op wéér een zomer zonder voetbal op het hoogste niveau van de Nederlanders. Met onder meer Max Verstappen, Daphne Schippers en het Nederlands damesvoetbalelftal valt er regelmatig nog voldoende te juichen, maar er is meer onder de Nederlandse horizon.

Mannennieuws.nl zet vijf Nederlandse minder bekende sporters of teams op een rijtje waar we in elk geval wel voor kunnen juichen de komende tijd.

1. Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers, honkbal)

In een eerder artikel spraken we al eens over Kenley Jansen, de Curaçaose-Nederlandse honkbalvedette van de Los Angeles Dodgers. In het seizoen van 2016 werden ze tweede in de nationale competitie en liepen ze zo de World Series mis, de algehele finale van het Amerikaanse honkbal.

In het huidige seizoen ziet het er rooskleurig uit voor het team van Los Angeles, waar Kenley Jansen één van de belangrijkste spelers is. Op het moment van schrijven heeft het team een winstpercentage van 64,2%, het hoogste uit de gehele competitie. Het team van Jansen maakt dan ook een grote kans om de prestigieuze hoofdprijs te pakken. Het wordt dan ook hoogtijd om de blik te verbreden naar het honkbal, want daar valt genoeg te juichen voor Nederlandse inbreng!

2. Nouchka Fontijn (boksen)

De Nederlandse successen in het boksen zijn spaarzaam, maar Nouchka Fontijn is onze hoop in bange dagen. Ze won op de Olympische Spelen van 2016 zilver en behaalde hetzelfde resultaat op het WK van dat jaar. Voorlopig weet Fontijn dan ook nog niet van ophouden. De 29-jarige bokst in de middenklasse en maakt de afgelopen jaren flink naam in de sport.

In augustus van dit jaar werd ze kampioen van de Europese Unie en ook de komende tijd liggen er mogelijke successen in het verschiet. Voor 2018 staat namelijk het volgende WK gepland, waar Fontijn één van de favorieten is. Hiervoor vecht Fontijn nog diverse wedstrijden waarin de kans groot is dat we kunnen juichen.

3.  Team Liquid (E-sports DotA)

De discussie of E-sports aangemerkt mag worden als sport laten we in het midden, feit is dat we met  Team Liquid het beste team van dit moment in de gelederen hebben. Hoewel, net als bij veel professionele sportploegen, de spelers op dit moment veelal buitenlands zijn, blijft het in de basis een Nederlands team.

Ze werden in 2017 wereldkampioen en mogen zichzelf nog eens bewijzen in diverse toernooien de komende tijd. DotA is een ingewikkeld spel voor de leek, maar ben je thuis in de wereld van DotA, dan kun je simpelweg niet om Team Liquid heen.

4. Sam Oomen (wielrennen)

Logischerwijs gaat vrijwel alle Nederlandse aandacht in het wielrennen uit naar Tom Dumoulin. Dumoulin is misschien wel de beste wielrenner die ons land ooit heeft gehad, met etappewinsten in iedere grote ronde en onder meer de eindwinst in de Giro D’Italia. Het blijft echter niet bij Dumoulin, want het heeft er alle schijn van dat in het Nederlandse wielrennen een gouden generatie opstaat.

Zo won Dylan Groenewegen tijdens de Tour de France de eindsprint tijdens de prestigieuze slotrit over de Champs-Élysées nadat hij al meerdere keren dicht bij de winst was. Nu staat nog een groeibriljant op, genaamd Sam Oomen. Hij is pas net 22, wat erg jong is voor een wielrenner, maar maakt direct indruk.

Tot zijn opgave vanwege ziekte, stond hij in zijn eerste grote ronde dertiende in de Vúelta van Spanje. Indrukwekkend, gezien hij gevestigde namen direct achter zich wist te houden. Dit jaar werd hij bovendien met zijn ploeg Team Sunweb (met een Nederlandse oorsprong en vrijwel volledig Nederlandse staff) wereldkampioen op de ploegentijdrit.

Het kan bijna niet anders dan dat Oomen de komende jaren bijna net zo bekend wordt als Tom Dumoulin.

5. Marrit Steenbergen (zwemmen)

De pas 17-jarige Marrit Steenbergen maakte in 2015 naam door als lid van het estafetteteam zilver te veroveren op de 4 keer 100 meter en 4 keer 100 meter gemengd. Bovendien won ze bij de junioren goud op de 100 meter vrij en zilver op zowel de 50 als 200 meter vrij. Steenbergen mag met recht één van de grootste Nederlandse sporttalenten van na 2000 genoemd worden.

Hoewel de Olympische Spelen van 2016 enigszins teleurstellend verliepen, is er geen reden tot wanhoop. Zo won ze wederom als lid van de estafetteploeg Europees goud op de 4 x 100 meter en brons op de 4 x 200 meter, waarbij ze tijdens de gouden race in het finaleteam zat. Tijdens de Swim Cup won de B-finale afgetekend en zat ze zelfs slechts fracties onder de gouden tijd in de A-finale.

Dat Steenbergen op dat moment slechts 16 was en ook nu pas 17, voorspelt een hoop goeds voor de komende jaren. Mogelijk is Steenbergen de opvolger van topsterren Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo.

Hoofdfoto:  kivnl / Shutterstock.com

Leave a Response