AutomotiveLifestyle

Geld lenen voor een auto: hier moet je op letten

Redactie MannenNieuws828 views
geld lenen auto

Een auto is voor veel mensen onmisbaar, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Daarnaast biedt een auto de ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. En als je auto er een beetje mooi uitziet, is dat natuurlijk meegenomen.

Wil je een andere auto kopen, maar heb je even niet genoeg geld, dan biedt een autolening uitkomst. Waar moet je opletten als je geld leent voor een auto?

Leen niet maximaal

Hoeveel je kunt lenen voor een auto hangt af van je inkomen, maar ook van je maandelijkse vaste lasten en verdere verplichtingen. Toch is het niet verstandig om je volledige leencapaciteit voor een auto te gebruiken. Je hebt dan geen financiële ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen.

Door een deel van de aanschafprijs met spaargeld te betalen, loop je minder risico en verlaag je de maandlast.

Welke lening kies je?

Een autolening is in de meeste gevallen een persoonlijke lening. Je leent eenmalig een bedrag waarbij je een looptijd en maandbedrag afspreekt met de kredietverstrekker. Na de looptijd is de lening helemaal afgelost en is er dus geen sprake van een restschuld

De laatste jaren is private lease in opkomst. Je betaalt een vast bedrag per maand waarvoor jij met de auto mag rijden. In dat maandbedrag zijn soms ook bijkomende kosten, zoals onderhoud inbegrepen. Laat je daarom goed informeren over het leasecontract. Let daarbij ook op aflossen met de restwaarde. Als deze waarde niet voldoende is, kan een restschuld ontstaan.

Leen niet langer dan de levensduur

Stem de looptijd van je lening af op de jaren dat je in de auto wilt rijden, dan wel de levensduur. Zo voorkom je dat je de lening nog aan het afbetalen bent, terwijl je de auto niet meer in bezit hebt. Ga er ook niet standaard van uit dat een auto een bepaalde restwaarde oplevert. Deze kan tegenvallen, waardoor een restschuld kan overblijven.

Leen niet meer dan nodig

Gaaf, al die extra’s! Vraag je echter af welke je echt nodig hebt of graag wilt. Meer lenen betekent namelijk dat je maandbedrag stijgt of dat je langer aan de lening vast zit. Dit gaat ook op voor de leeftijd van de auto. De eerste jaren schrijft een auto het meeste af. Een iets oudere auto is goedkoper en schrijft minder snel af.

Kijk ook naar de toekomst

Je sportmodel binnen een jaar inruilen voor een gezinsauto, is natuurlijk niet handig. Denk dus na over je toekomstplannen als je een auto koopt. Dit gaat ook op voor de lening. Geld lenen betekent namelijk dat je minder hypotheek kunt krijgen. Zo kan de autolening je verhuisplannen in de war schoppen. Dat betekent keuzes maken.

 

Leave a Response