Lifestyle

Geld sparen voor later: zo pak je dit aan!

Jaro746 views
geld-sparen-bank

Sparen lijkt voor veel (jonge) mannen behoorlijk lastig. Geld gaat er vaak net zo snel weer uit als dat het binnenkomt. We leven dan ook in een maatschappij waarin veel geconsumeerd wordt. De modetrends veranderen sneller dan de seizoenen én er komen om de haverklap nieuwe smartphones uit. Kortom, geld sparen is vaak een lastige opgave. Sparen voor een vakantie gebeurd nog wel, want je wilt natuurlijk niet in de zomervakantie in Nederland vertoeven. Maar geld sparen voor later, dat is een ander verhaal. ‘Leven met de dag’ is een populaire opvatting en zorgen voor later zijn in deze opvatting ook letterlijk voor later. Toch is het belangrijk om ook aan de toekomst te denken. De pensioenleeftijd blijft maar omhooggaan en de spaarrentes gaan omlaag. Je zult straks toch erg blij zijn met een extra zakcentje op je rekening. Maar hoe kun je nu effectief geld sparen voor later? Wij hebben een aantal slim sparen tips op een rijtje gezet!

Geld sparen voor later

Je hoort het vaak langskomen ‘geld sparen voor later’. Dit klinkt behoorlijk vaag als iemand dit zegt, daarom vergeet je het waarschijnlijk snel weer. Wat wordt er eigenlijk bedoelt met geld sparen voor later? Want waar heb je dit geld dan later voor nodig? Je kunt bijvoorbeeld denken aan kosten als het kopen van een huis, het ondersteunen van je kinderen (of kleinkinderen) en natuurlijk om je pensioen aan te vullen. Om deze dingen later te kunnen betalen, heb je een flink spaarpotje nodig, dus op tijd beginnen met voor later sparen is verstandig. Zo hoef je maandelijks maar een klein bedrag aan de kant te zetten om toch later op rozen te zitten. Hoe pak je dat aan? Hieronder 3 tips om geld te sparen voor later!

1 Hanteer de 50/30/20 regel

Ongeacht de manier van sparen is het natuurlijk ten eerste belangrijk dat je geld aan de kant zet. Geld dat je niet uitgeeft, maar kunt gebruiken voor later. Een manier om er zeker van te zijn dat je elke maand geld aan de kant zet is het hanteren van de ‘50/30/20’ regel. Wat houdt deze manier in? Het principe is eenvoudig: de helft van je inkomen (50%) gaat naar de noodzakelijke uitgaven. Denk aan huur, gas, licht, eten, transport. Dertig procent van je inkomen besteed je aan ‘extra’ uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan uitgaan, uit eten gaan, uitjes met het gezin, etc. Twintig procent van je maandelijkse inkomen zet je op een spaarrekening voor later. De manier vergt wat discipline, maar als je dit lange tijd volhoudt, dan kan het snel gaan!

2 Zorg voor overzicht van je uitgaven

Is bovenstaande manier niets voor jou? Of geef jij vrijwel elke maand al je geld gelijk weer uit? Dan is het misschien verstandig om jezelf geen limieten op te leggen, maar eerst te kijken waar je je geld allemaal aan uitgeeft. Veel uitgaven zijn wellicht ‘onnodig’ en kun je eenvoudig skippen. Eet je bijvoorbeeld veel vlees en vis? Probeer dan iets vaker vegetarisch te eten. Koop jij om de haverklap dure designkleding? Kijk dan voortaan bij de H&M of bij tweedehands winkels. Zet al je uitgaven op een rijtje en kijk waar je kunt besparen!

geld-sparen-voor-later

Lees ook: Besparen op maandelijkse lasten: 7 tips!

3 Sparen bij de bank

Heb je flink wat geld aan de kant gezet en vul je dit op maandelijkse basis aan? Dan moet je hier natuurlijk wel wat mee doen. Wanneer het geld gewoon op je bank staat zal het door de inflatie alleen maar minder waard worden. Een manier om je geld te laten groeien is sparen bij de bank. Dit is tevens de meest ‘veilige’ optie die er is. Er zitten vrijwel geen risico’s aan. Je zelf je geld op een spaarrekening en elk jaar krijg je rente uitbetaald. Het grote nadeel van deze manier? De spaarrentes zijn op het moment erg laag. Erg snel zal je geld dus niet groeien. Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Zo kun je je geld ook voor 5, 10 of zelfs 25 jaar ‘vast’ zetten. Zo kun je tussentijds wel geld toevoegen aan je spaarrekening, maar je kunt het er alleen niet af halen. Vaak is de rente iets hoger wanneer je het geld op deze manier aan de kant zet.

Overige manieren

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je geld te laten groeien. Hieronder een aantal andere manieren om geld te sparen voor later:

  • – Beleggen
  • – Lijfrente
  • – Crowdfunding
  • – Investeren
  • – VAPW

Zo, dit waren onze manieren om geld te sparen voor later. Ben jij al aan het sparen voor je pensioen? Op welke manier? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response