Uncategorized

Gevaarlijke dieren in Nederland

Tom van Pinxteren1289 views
Gevaarlijke dieren Nederland

Gevaarlijke dieren hebben we niet veel in Nederland. Toch zijn er wel een aantal waar je mee moet op passen. In dit artikel lees je over deze dieren.

De Koe

Kijk ze in de ogen en je smelt. Koeien zien er ontzettend lief uit. Toch kunnen ze ook erg gevaarlijk zijn. Koeien wegen gemiddeld 650 kilogram. Wanneer dit gewicht je op de horens neemt, zit je flink in de problemen. Koeien kunnen schrikken van onverwachte bewegingen en harde geluiden. Veel incidenten met deze graseters ontstaan door honden die om ze heen rennen of aan hun poten zitten. Ga niet onverwachts rennen of schreeuwen in de buurt van een koe. Als dit dier wild is, is het een van de gevaarlijkste dieren van Nederland.

Gevaarlijke dieren Nederland

De Adder

De enige giftige slangensoort van Nederland is de Adder. Wanneer deze koudbloedige dieren worden gestoord tijdens het zonnen, kunnen ze flink bijten. Het gif van de Adder is niet dodelijk. Toch zorgt het voor zwellingen, buikpijn, diarree en overgeven. In sommige gevallen raakt het slachtoffer in shock of krijgt last van verlammingsverschijnselen. De Adder behoort tot de gevaarlijkste dieren van Nederland, maar er zijn maar zelden incidenten. Eigenlijk gebeurt het alleen als je op de slang gaat staan of als je hem probeert te pakken. Niet doen dus!

De Adder is gevaarlijk

De Hond

De hond wordt wel eens genoemd als mens beste vriend. Toch zijn ze van nature echte roofdieren. Dit komt in bepaalde situaties naar boven. Zo’n 150.000 mensen per jaar worden gegrepen door een hond. Het kan een nare wond opleveren en een doktersbezoek is vaak nodig. Honden op eigen terrein kan je beter niet aankijken. Ook het zomaar aaien van een vreemde hond is niet verstandig. Gelukkig bijten de meeste viervoeters geen mensen en behoren ze niet tot de gevaarlijkste dieren van Nederland. Recentelijk is ook de familie van de hond weer terug gekeerd in Nederland, de wolf.

Gevaarlijke dieren

De Wesp

Een van de giftige dieren die ons land rijk is, is de wesp. Zodra het mooi weer wordt, zal je mensen in paniek om zich heen zien slaan voor deze diertjes. Ze kunnen namelijk venijnig steken. Het gif van een wesp is niet dodelijk in de meeste gevallen. Pas als je allergisch bent wordt het gevaarlijk. Voor ongeveer 1 op de 100 mensen is dit het geval. Een wespensteek kan dan benauwdheid, uitslag, misselijkheid of overgeven veroorzaken. Het komt niet veel voor, maar toch zijn er jaarlijks een aantal dodelijke slachtoffers van wespensteken. Om je heen slaan is niet verstandig als je een wesp ziet. Dit maakt hem agressiever. Probeer rustig te blijven dan is er weinig aan de hand. Heb je een wespennest? Laat dit verwijderen door een professional. Die weet wat hij moet doen. 

Wesp gevaarlijk

De Pieterman

Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit diertje gehoord. Toch staat de Pieterman bekend als de schrik van de Noordzee. Deze vis graaft zich in op de bodem en laat zijn stekels er bovenuit steken. De Pieterman doet dit vooral in de branding. Het is de aller giftigste vis van de Nederlandse wateren. Wanneer je wordt gestoken doet jet ontzettend zeer. Ook ontstaat er een zwelling. In sommige gevallen gaat dit gepaard met misselijkheid en koorts. Bij een allergische reactie kan het zelfs fataal zijn, maar dat is heel zeldzaam.

Gevaarlijke vis

Dit waren enkele gevaarlijke dieren in Nederland. Het is wel duidelijk dat we het op dit gebied gaan afleggen tegen bijna de hele wereld. Om toch aan de nodig portie wildlife te komen, vind je in het volgende artikel een aantal mooie natuurdocumentaires.

Leave a Response