Automotive

Gezinsuitbreiding? Tijd voor een ruime gezinsauto!

Redactie MannenNieuws1757 views
Gezinsuitbreiding Tijd voor een ruime gezinsauto!

Voor sommige mannen is hun auto een verlengstuk van hunzelf. Het is een trots bezit waar we graag goede sier mee maken. Maar in een flitsende sportauto kun je natuurlijk geen heel gezin op een comfortabele manier kwijt. Op het moment dat gezinsuitbreiding voor de deur staat, is de tijd gekomen om de aanschaf te overwegen van een type auto dat vooral functioneel is en optimaal in dienst kan staan van je gezin. Vier typen auto’s lenen zich daar het beste voor. We bespreken ze.

Stationwagens

Al verschillende decennialang is de stationwagen een zeer populaire gezinsauto. In feite is het niet meer dan verlengde en wat hogere ‘klassieke’ auto. Daardoor ontstaat er een ruime kofferbak met veel bagageruimte, en die heb je wel nodig als je met het hele gezin en eventueel ook nog een hand op stap gaat. Heb je kleine kinderen, dan is die ruimte erg handig om bijvoorbeeld een ingeklapte kinderwagen in kwijt te kunnen. Een stationwagen leent zich het beste voor vier passagiers, maar vijf is mogelijk als de passagiers op de achterbank nog relatief jong zijn. Natuurlijk is het wel zo dat een stationwagen zwaarder is dan een hatchback of een sedan, waardoor hij minder zuinig rijdt.

SUV’s

SUV staat voor sport utility vehicle en is in feite een kruising tussen een comfortabele stadsauto en een terreinwagen. Vanwege dat laatste heeft de SUV ook een hoge instap. Omdat dit het bijvoorbeeld een stuk makkelijker maakt om je kindje in zijn of haar autostoel te plaatsen, is de SUV de laatste tijd ook steeds populairder aan het worden bij gezinnen. De meeste SUV’s bieden in principe plaats aan vijf personen, maar de Škoda KODIAQ biedt bijvoorbeeld dan weer plaats aan zeven mensen. De SUV is echter nog wat minder zuinig dan een stationwagen, en dus duurder in gebruik.

Crossover

Een gulden middenweg tussen de SUV en de stationwagen is de crossover. Dit is een compactere variant van de SUV die nog wel de hoge instap heeft, maar wat minder kolossaal is. Dat levert natuurlijk minder binnenruimte op, maar heeft ook weer het voordeel dat hij makkelijker in te parkeren is. Ook is een crossover wat zuiniger in gebruik en wat minder duur in de wegenbelasting door het lagere gewicht.

Crossover

MPV’s

MPV staat voor multi-purpose vehicle en is een model dat eigenlijk een beetje uit de mode geraakt is. Net als de SUV heeft de MPV een hoge instap, maar hij biedt hij over het algemeen wel standaard plaats aan zeven passagiers. Achter de normale achterbank zijn twee zitplaatsen, die ook weer ingeklapt kunnen worden voor meer bagageruimte. Om een comfortabele instap mogelijk te maken, heeft een MPV meestal een schuifdeur voor de passagiers op de achterste twee rijden. Net als een SUV is een MPV zwaar rijdt hij niet bijzonder zuinig.

Natuurlijk kun je ook koppig zijn en vasthouden aan je sedan of hatchback, maar daarin zal het reiscomfort met het hele gezin zeker voor de mensen achterin tamelijk oncomfortabel worden. Ooit zal je aan de gezinsauto moeten!

Leave a Response