Reizen

Goed voorbereid op reis: voorkom reisziekte met deze tips

David975 views

Yes! Het is zomer en dus is het voor de meeste mensen tijd om in de auto of het vliegtuig te stappen naar verre oorden of oorden net over de grens. Of het nu een avontuurlijke vakantie is in de Ardennen of een verre reis naar de stranden van Vietnam, ontspannen en genieten is het devies.

Helaas is het voor veel mensen niet de hele vakantie alleen maar genieten, want reisziekte of andere fysieke ongemakken liggen zeker in het buitenland op de loer. Volgens het Nationaal Huisartsen Genootschap (NHG) wordt maar liefst 20% van de vakantiegangers ziek tijdens hun reis.

Dat is lang niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel diverse manieren om het ongemak kleiner te maken of de kans op ziekte te verkleinen. Mannennieuws.nl heeft daarom tips opgesteld die je hierbij kunnen helpen. Zo ga je altijd goed voorbereid op vakantie.

1. Vooronderzoek! Wat is de lokale situatie?

Ga je naar een Westers land, dan is de kans groot dat de sanitaire voorzieningen en het kraanwater van goede kwaliteit zijn. Dat is echter niet in ieder land het geval, zeker wanneer je bijvoorbeeld naar Azië vertrekt. Hier is het kraanwater vrijwel nooit drinkbaar (op landen als Singapore na) en ligt een infectie altijd op de loer.

Check voor je vakantie online wat de situatie is in het land van bestemming. Is het kraanwater drinkbaar, heersen er vaker (tropische) ziektes waarvoor je misschien inentingen nodig hebt en zijn er handige spullen die je mee kunt nemen naar dat land, zoals handreiniger?

2. Stel een medische kit samen

Een ander land, een ander klimaat, ander eten en waarschijnlijk ook een flink ander ritme: op vakantie zijn er allerlei factoren die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Zeker wanneer je een enigszins gevoelig spijsverteringskanaal hebt kunnen de kleinste dingen al leiden tot reizigersdiarree, misselijkheid of soortgelijke problemen.

Veel van deze dingen kun je vrij goed behandelen met medicijnen uit de drogisterij: een recept is niet nodig. Goede middelen om in elk geval mee te nemen zijn:

  • Pijnstilling (paracetamol of ibuprofen)
  • Loperamide (anti-diarree, bekend merk is Imodium)
  • Jodium (ter ontsmetting van wondjes)
  • Pleisters
  • Keelpastilles
  • ORS (rehydratatie bij hevige diarree of braken)

Natuurlijk kun je al deze dingen meestal ook lokaal kopen, maar het is een stuk prettiger wanneer je niet de deur uit hoeft op zoek naar een drogisterij, om vervolgens met handen en voeten uit te leggen wat je nodig hebt. Bij de voordeel drogisterij kun je alles dat je op dit gebied nodig hebt in één keer bestellen en vervolgens met een gerust gevoel op pad gaan.

Leuk zo’n lokale markt, maar let wel op de bereiding en de staat van het eten dat je ziet liggen.

3. Onderschat de zon niet

Tijdens de Nederlandse zomer hebben we lang niet altijd een felle zon en is verbranding vaak niet aan de orde, maar dit ligt anders in veel vakantielanden. Het is belangrijk om de kracht van de zon niet te onderschatten, waar je ook bent. Zelfs een avondzonnetje kan je flink verbranden. Dat is niet alleen erg onprettig, maar kan op de lange termijn ook de kans op huidkanker vergroten, wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld.

Begin het liefst met een zonnebrand met een hoge factor, zeker wanneer je een erg lichte huidskleur hebt. Heb je een kleurtje opgebouwd of van jezelf een kleurtje, dan kun je met een lage factor vaak ook toe. Het is echter nooit verstandig om helemaal geen zonnebrand op te doen in een zonovergoten vakantieland, ook niet wanneer je al flink gebruind bent of van jezelf een donkere huidskleur hebt.

4. Insectenbestrijding

We hebben het in Nederland eigenlijk maar makkelijk wanneer het aankomt op insecten. Natuurlijk hebben we zeker in het voorjaar veel muggen, maar erg vervelend wordt het over het algemeen niet. In zuidelijker gelegen landen kunnen andere muggen voorkomen die soms een vervelendere muggenbult veroorzaken, maar soms zelfs ziektes kunnen overdragen.

Neem DEET mee om muggen af te stoten en overweeg een klamboe mee te nemen dat je over je bed kunt spannen. Ga je naar een tropisch land, check dan van ten voren of je hier malariatabletten moet steken. In veel gebieden met malaria is de ziekte alsnog relatief zeldzaam, maar een infectie is ontzettend vervelend en soms zelfs levensbedreigend. Neem daarom geen risico’s.

5. Pas je levensstijl aan

In Nederland zijn we gewend aan een hoge mate van hygiëne. Dat is niet hetzelfde in ieder ander land. In sommige landen zijn de regels op het gebied van hygiëne minder streng of worden de regels simpelweg minder streng nageleefd. Neem daarom niet altijd een goede hygiëne voor lief en wees kritisch op de plekken waar je eet.

Een visje van de lokale markt kan romantisch ogen, maar wanneer die vis al uren in de zon heeft gelegen moet je er niet gek van opkijken als je vervolgens 24 uur op het toilet zit. Zorg er bij vlees en vis in elk geval voor dat alles goed doorbakken en is en eet liever geen rauwe groenten die ongekoeld bewaard zijn geweest.

 

Hoofdfoto: Shutterstock
Foto markt: lazyllama / Shutterstock.com

Leave a Response