Gadgets

Groot nieuws: de ijzersterke Nokia 3310 komt terug!

David1370 views

Vrijwel iedereen heeft nu een mobiele telefoon waar je niet alleen mee kunt bellen en smsen, maar nog veel meer. Van het nieuws lezen, tot videogesprekken, tot eindeloos YouTube’en tot games spelen: bedenk het en een smartphone kan het tegenwoordig.

Zeventien jaar geleden zag dat er heel anders uit. Er was één mobiele telefoon die bijna iedereen had of op een bepaald moment had gebruikt: de Nokia 3310. Inmiddels is deze telefoon een dinosaurus met cultstatus. Hij was ijzersterk, had een batterij die meer dan een week meeging en belangrijker nog: je kon er Snake op spelen!

Nu is er goed nieuws, want er gaan hardnekkige geruchten rond dat de Nokia 3310 terug gaat komen. Hoera!

De nieuwe Nokia 3310: oude tijden herleven?

Het Finse bedrijf HMD Global, dat de rechten van Nokia als mobiele telefoon beheert, heeft een evenement aangekondigd op 26 februari tijdens de Mobile World Congress. Volens welingelichte bronnen gaat het bedrijf hier aankondigen dat er een vernieuwde versie van de Nokia 3310 komt.

Geen zorgen, alles wijst erop dat het niet een smartphone wordt die simpelweg pronkt met de naam van het museumstuk. Het zou gaan om een zogenaamde feature phone, wat erop neerkomt dat hij kan bellen en smsen, maar niet veel meer, net als de oude 3310.

Wat er dan wel anders gaat worden, is nog even gissen. Naar verluid zou de telefoon € 59,00 moeten gaan kosten, dus waarschijnlijk hoeven we geen geavanceerde mogelijkheden te verwachten. De kans is wel groot dat de nieuwe Nokia 3310 een kleurenscherm heeft, waar het oude model nog een soort groen-zwart scherm had, zoals alle mobiele telefoons van de tijd.

Het was wel oppassen met de Nokia 3310.

De Nokia 3310, hoe was dat ook alweer?

Het originele model van de Nokia 3310 werd uitgebracht in 2000 en dat is inmiddels toch al zeventien jaar geleden. Misschien is je herinnering een beetje wazig geworden, of heb je de telefoon überhaupt niet bewust meegemaakt. Daarom zetten we nog even de belangrijkste punten op een rijtje waarom deze mobiele telefoon nog altijd zo beroemd is.

Het was een tank

Laat je een smartphone nu vallen, dan is de kans 50/50, zo niet groter, dat minimaal je scherm gebarsten is. Dat was met de Nokia 3310 wel een ander verhaal: het was een echte tank. Je kon hem laten vallen, ermee gooien en erop slaan, zonder dat hij kapot ging.

Het was deze degelijkheid die de telefoon uiteindelijk ook zo beroemd heeft gemaakt, met veel internet-memes als gevolg. Toegegeven, de stevigheid van de telefoon wordt langzamerhand enigszins overdreven, maar de 3310 veegt absoluut de vloer aan met de huidige showpaardjes van Apple, Samsung en HTC.

De naam van de Nokia 3310 is inmiddels zo groot, dat de telefoon in 2015 werd verkozen tot één van de nationale symbolen van Finland, waar de telefoon vandaan komt. De naam waaronder hij deze Hall of Fame binnenkwam? The Unbreakable. Uiteraard.

Alleen in Mordor kan je de Nokia 3310 vernietigen.

Snake!

Het is soms ongelooflijk wat voor spelletjes je op een smartphone kunt spelen. Veel spelletjes zijn in de basis nog vrij simpel, maar kijk alleen al naar de techniek achter een app als Pokémon GO. Wat je ook van dat spel vindt, het is eigenlijk best indrukwekkend.

Toch is er naar onze mening maar één mobiele game die de nummer één plaats verdient: Snake. Hoewel Nokia het spelletje niet heeft bedacht, zorgde het wel voor een populariteitspiek door het automatisch mee te leveren met onder meer de Nokia 3310.

Zitten kinderen op school nu op hun telefoon, dan wordt ervan uitgegaan dat ze op Instagram, Snapchat of iets anders zitten. Vroeger was dat anders: je docent riep direct “Hou eens op te snaken!”.

Elke dag opladen? Welnee

Smartphones kunnen een hoop, maar ze moeten ook minimaal één keer per dag opgeladen worden. Ontwikkelaars doen er alles aan om de accuduur zoveel mogelijk op te rekken, maar de tijden van de Nokia 3310-batterij gaan we vermoedelijk nooit meer beleven met de huidige smartphones.

Je kon de Nokia 3310 zonder problemen een week gebruiken, zonder hem tussentijds te moeten opladen. Toegegeven, dat gold voor meer mobiele telefoons van die tijd, onder meer omdat er toen geen constante internetverbinding was. Toch spande de 3310 ook in die tijd al de kroon met een extreme batterijduur.

De eindeloze internet memes

Zoals gezegd, dankt de Nokia 3310 in deze tijd veel van zijn bekendheid aan de vele internetfilmpjes en -foto’s die een ode brengen aan de ijzersterke telefoon. We weten inmiddels dat veel internetters niet bang zijn van een beetje overdrijven, en dat blijkt ook uit de filmpjes en foto’s. Wist je bijvoorbeeld dat de Nokia 3310 sterker is dan een atoombom?
De Nokia 3310 versus een trein. Wie wint er?

 

Hoofdfoto Nokia 3310 afkomstig van Shutterstock

Leave a Response