Reizen

De grootste steden in Europa

Tom van Pinxteren735 views
Grootste-steden-Europa

Wat zijn de grootste steden in Europa. In dit artikel behandelen we de woonplaatsen met de meeste inwoners binnen de Europese Unie. Nederland kent maar weinig grote steden. In vergelijking met de plaatsen die volgen, zijn onze steden slechts dorpen.

10. Boekarest| Roemenië| 1.677.985 inwoners

Boekarest is de grootste stad van Roemenië. Het is ook het industriële en commerciële centrum van het land. De eerste vermelding van de stad stamt ui 1459. De elegante uitstraling van de stad heeft ze de bijnaam “Parijs van het Oosten” opgeleverd.  Door de bijna 1,7 miljoen inwoners is Boekarest de nummer 10 in de lijst van grootste Europese steden.

Boekarest een van de grootste steden in Europa

9. Warschau| Polen| 1.711.324 inwoners

De op 8 na grootste stad van Europa is Warschau. De hoofdstad van Polen is voor het eerste genoemd in het jaar 1241. Dankzij WO2 is de stad flink beschadigd, maar na de oorlog is het centrum volledig gerestaureerd. “Het wonder van Warschau” noemde men de restauratie. Hierna liep het gedaalde inwonerstal weer op. Inmiddels staat de stad op de werelderfgoedlijst en is het een van de grootste steden van Europa. Een prima keus voor een stedentrip.

Grootste stad Polen

8. Wenen| Oostenrijk| 1.730.278 inwoners

15 voor Christus werd door de romeinen een militaire nederzetting gesticht. De nieuwe locatie moest het rijk beschermen tegen de Germanen. Het kamp lag aan de rivier de Wien. Hier ligt de oorsprong van de stad Wenen. In de stad zijn talloze fantastische bezienswaardigheden te bezoeken, het beroemde Schloss Schönbrunn bijvoorbeeld. De hoofdstad van Oostenrijk komt op de 8ste plaats van de grote Europese steden.

Grote stad in Oostenrijk, Wenen

7. Boedapest| Hongarije| 1.740.041 inwoners

Het is de voormalig hoofdstad van het Habsburgse Rijk. Boedapest komt op de zevende plaats in deze lijst. De stad is bekend van zijn splitsing door de Donau. De Oostelijke oever heet Pest en de Westelijke Boeda. Vandaar dat men voor 1873 over Pest-Boeda sprak. Het gebied is al bewoond sinds 400 voor Christus. De stad is tegenwoordig een erg populaire bestemming voor een weekend weg.

De Donau in de stad Boedapest

6. Hamburg| Duitsland| 1.802.041 inwoners

Hamburg is de belangrijkste havenstad van Duitsland. In een lijst van grootste hoofdsteden van Europa zou deze plaats niet meedoen. Het is namelijk de tweede stad van Duitsland. De eerste vermelding van Hamburg is in 825. Het is een moderne stad met veel industrie en wetenschappelijke instellingen. Het historisch centrum is tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas verwoest. Toch is het bruisende Hamburg zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hamburg

5. Parijs| Frankrijk| 2.234.105 inwoners

Met zijn 2.234.105 inwoners is Parijs de op vijf na grootste stad in Europa. Waarschijnlijk had je deze hoger in de top 10 verwacht. Dit is niet zo gek, want bij de grootste agglomeraties van Europa staat Parijs op 1. Het stedelijk gebied rond de stad bestaat uit 10.7 miljoen inwoners. Een prachtige stad met een hoogstaande cultuur, die al sinds het begin van onze jaartelling een woonplaats is. In de late middeleeuwen was Parijs al een van grootste steden van Europa.

De giga stad Parijs. De grootste steden in Europa

4. Rome| Italië| 2.799.350 inwoners

Het verhaal gaat dat Romulus en Remus de stad al 753 voor Christus hadden gesticht. Later werd Rome het centrum van het Romeinse Rijk. Deze stad is bekend over de hele wereld. Parkachtige overblijfselen vind je er, die doen denken aan het roemrijke verleden. Rome komt net niet in de top 3 van grootste steden in Europa.

Rome een gigantische stad

3. Madrid| Spanje| 3.284.110 inwoners

In het midden van Spanje vind je de hoofdstad Madrid. Het is een van de grootste steden binnen de Europese Unie. Het grondgebied van de Madrilenen werd al bewoond in de prehistorie. De metropool regio telt tegenwoordig rond de 6 miljoen inwoners. Madrid is de belangrijkste stad van Spanje.

Madrid een grote stad

2. Berlijn| Duitsland| 3.501.872 inwoners

De tweede stad uit Duitsland in deze lijst. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Al rond 1230 werd de plaats gesticht. De moderne stad staat bekend om zijn vrije cultuur. Sinds de val van de Berlijnse Muur is het er levendig. Het nachtleven is geliefd bij toeristen in de hele wereld. Berlijn staat op twee, maar wat is de grootste stad van Europa?

Grote stad Berlijn een van de grootste steden in Europa

1. Londen| Verenigd Koninkrijk| 8.174.000 inwoners

De grootste stad van Europa vind je in Engeland. Londen werd al gesticht rond het jaar 50. Het groeide uit tot een van de alfa-wereldsteden, samen met Parijs, Tokio en New York. Tegenwoordig zijn andere steden Londen in omvang voorbij. Toch is het nog steeds de grootste stad in Europa.

Londen de grootste stad van Europa

Dit was de top 10 van grootste steden in Europa. Maar liefst negen hoofdsteden en een grote havenstad. Ben je benieuwd naar de grootste stedelijke gebieden in Nederland? Lees het in het volgende artikel.

Leave a Response