LifestyleMannen kapselsUiterlijk

Haaruitval bij mannen: wat kun je er aan doen?

Redactie MannenNieuws2429 views
haaruitval bij mannen wat er aan te doen

We verliezen allemaal haren, simpelweg omdat het een voortdurend vernieuwend proces is. De groei van haren is te verdelen in drie stadia: groei-, overgangs- en rustfase, waarna de haar uitvalt en er een nieuwe groeifase aanbreekt.
Normaal gesproken is er een evenwicht in de uitval en aangroei van haren, waardoor we voor het grootste deel van ons leven een haardos hebben met voortdurend ongeveer dezelfde hoeveelheid haren.

Kortom: haaruitval is een natuurlijk proces. Ritme en hoeveelheid is van nature in onze genen vastgelegd, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, waardoor het proces van haaruitval versneld, dan wel vergroot wordt en het als bovenmatig betiteld wordt.
Als we het over haaruitval hebben, dan bedoelen we eigenlijk niet dat natuurlijke dagelijkse, maar het bovenmatige verlies van haar.

Juiste verzorgingsproducten gebruiken

Voor mannen is het niet langer een taboe om allerlei verzorgingsproducten te gebruiken. Zeker als je haaruitval wilt voorkomen of tegen wilt gaan, is het advies om de nodige verzorgingsproducten te gebruiken. De beste verzorgingsproducten vind je bij HairLust, waaronder onderstaande producten:

Haaruitval of alopecia, onderscheid en oorzaken

Allereerst is het van belang een onderscheid te maken tussen tijdelijke en permanente haaruitval. Bij tijdelijke haaruitval is er sprake van een buiten het haarproces aanwezige oorzaak, die wel dat proces aantast, maar als je de oorzaak weg neemt, zal ook het uitvallen van de haren stoppen.
Bij permanente alopecia is er sprake van het feit dat de oorzaak in het haarsysteem zelf ligt. Oplossingen daarvoor liggen vaak heel wat moeilijker. Ouderdom is eigenlijk de bekendste reden, omdat na verloop van tijd haarzakjes ophouden met functioneren.

Maar er zijn nog een aantal andere mogelijke oorzaken:

 • Erfelijkheid
 • Hormonale verstoringen
 • Ongezond voedingspatroon
 • Ziekte
 • Onverantwoord behandelen en verzorgen van het haar
 • Infecties op de hoofdhuid
 • Vermoeidheid en stress
 • Invloeden van buitenaf als hitte, kou, krachten( haar strak achterover), chemicaliën(zwemwater)
 • Allergie
 • Roken

Zoals gezegd worden hier een aantal zaken genoemd waaraan je zelf iets kunt doen, waardoor je haarprobleem verdwijnt. Zo zal je als je tot rust weet te komen en niet meer ten onder gaat aan stress je ook niet meer de behoefte te hebben je haren letterlijk uit je hoofd te trekken.

Wat te doen tegen haaruitval

Als er sprake is van problemen met het haarsysteem zelf zul je andere oplossingen moeten zien te vinden en dat vergt de inzet van specialisten op het gebied van haar. Maatregelen zijn dan voornamelijk gericht op het afremmen van de verstorende factoren of het camoufleren van de gevolgen.

Medicijnen, waarvan er twee van belang zijn:

 • Finasteride, die invloed heeft op bepaalde hormonen. Het is enigszins omstreden vanwege de bijwerkingen en dit medicijn is blijvend in gebruik om effectief te zijn.
 • Minoxidil: via een zalf wordt deze stof ingebracht in de hoofdhuid en stimuleert daar de haargroei door verbetering van de bloedcirculatie. Ook dit middel kent de nodige bijwerkingen en het duurt enkele maanden voordat er enig effect zichtbaar is.

Met medicijnen moet je altijd voorzichtig zijn, het alleen als noodmaatregel gebruiken onder begeleiding van een arts.

Haartransplantatie
Haarfollikels uit een donorzone, daar waar de haarzakjes nog gezond zijn, worden overgeplaatst naar de plek waar dat niet meer het geval is. Onnodig te melden dat er hier sprake is van een behoorlijk ingrijpende operatie.

Er zijn diverse methoden voorhanden, afhankelijk van de ontstane situatie en mogelijkheden bij de patiënt. De nieuwste daarvan is het werken met zogenaamde haarstamcellen. Follikels worden weliswaar weg gehaald, maar zijn in staat weer terug te groeien.

Haarwerken
In principe wordt er onder haarwerken verstaan alle kunstmatige toevoegingen van haar, niet van onszelf afkomstig. De meest bekende vormen die we onderscheiden zijn de toupet, hetgeen een haarstukje is voor een deel van ons hoofd, of een pruik, indien we ons hele hoofd ermee willen bedekken.
Deze oplossingen zijn puur gericht op het bedekken of camoufleren van aangetaste plekken op het hoofd

Haaruitval is vervelend, zeker als het extreem is, maar soms kun je kaalheid ook gewoon beschouwen als een persoonlijkheidsstatement.

Leave a Response