Reizen

Heb ik een visum nodig voor een reis naar de Verenigde Staten?

Redactie MannenNieuws2164 views
visum aanvraagn amerika

In de goede oude tijd was reizen naar de Verenigde Staten eenvoudig. Je kocht gewoon een vliegticket en al wat je aan papierwerk geregeld moest hebben kon je gewoon in het vliegtuig doen. Het was niet meer dan een landingsfomuliertje invullen. Maar de tijden zijn veranderd, en de regels zijn aangescherpt om voor de hand liggende redenen. Nu zijn er twee mogelijkheden die van toepassing kunnen zijn op jou wanneer je naar Amerika gaat reizen: je hebt óf ESTA-reistoestemming nodig, of je hebt een visum nodig. Hoe zit dat precies?

Wanneer je wel een visum nodig hebt

Blijf je langer dan 90 aaneengesloten dagen in de Verenigde Staten, dan heb je een visum nodig. Dat kan een zakenvisum zijn (B-1) of een toeristisch visum zijn (B-2). Deze vraag je aan via het Amerikaanse consulaat, waar je een afspraak moet maken en met je paspoort langs moet gaan. Je kunt dit ook voor je laten regelen door een organisatie als je hier geen tijd voor hebt. Houd er dan wel rekening mee dat je je paspoort een tijdje kwijt bent.

Wanneer ESTA-reistoestemming volstaat

Blijf je maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika en kom je per vliegtuig of boot het land binnen, dan is ESTA-reistoestemming voldoende. Laten we eerste die term ESTA betekenis geven. Het staat voor Electronic System for Travel Authorization. Dat is een soort van screening die bepaalt of het veilig is om jou het land in te laten. Het is geen garantie voor toegang tot het land. De douanier heeft nog altijd het recht om je toegang te weigeren, ook al heb je geldige ESTA-reistoestemming. Let op: ook als je op doorreis bent naar een andere bestemming heb je deze toestemming nodig! Kom je Amerika over land binnen, dan kun je bij de grens een formulier invullen om het land binnen te komen en heb je dus geen ESTA-toestemming nodig.

Hoe vraag ik ESTA-reistoestemming aan

Het ESTA-systeem is een online systeem op een officiële overheidswebsite, waarop je de aanvraag kunt invullen en insturen. Klik hier voor het ESTA-formulier om het via een Nederlandse website aan te vragen. De kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen 29,95 euro. Heb je hulp nodig bij het invullen van het formulier en het aanvragen van de ESTA-toestemming dan kun je voor instructies deze video bekijken. Het is mogelijk om meteen een groepsaanvraag te doen voor meerdere mensen. Dit hoeft niet voor mensen te zijn die samen reizen. Bij de aanvraag wordt naast je contactinformatie onder andere gevraagd om je recente werkgeversinformatie. Heb je geen recente werkgever, dan is dat geen probleem.

Geen afgedrukte bevestiging nodig

Je hoeft je ESTA-reistoestemming niet uit te printen, en je krijgt ook geen sticker voor in je paspoort. De grensbewaking in de Verenigde Staten kan door het scannen van jouw paspoort zien of jij de benodigde reistoestemming hebt gekregen. Natuurlijk is het nooit onverstandig om toch iets van bewijs achter de hand te houden, maar in principe zou het niet nodig moeten zijn. Neem wel een printje mee van de bevestiging van je accommodatie in Amerika. Hier kan de douanier naar vragen.

Minimaal 72 uur van tevoren

Hoewel de aanvraag dus eenvoudig klinkt, is dat geen vrijbrief om tot het laatste moment te wachten ermee. Je moet het minimaal 72 uur van tevoren regelen, maar iets meer marge kan zeker geen kwaad. Daarbij moet je wel rekening houden met de duur van je reis. De ESTA-reistoestemming van 90 dagen begint namelijk te lopen vanaf het moment dat de toestemming verleend wordt. Ben je te laat, dan is een spoedaanvraag nog mogelijk. Deze wordt binnen 17 minuten beoordeeld. Dit kost wel 9,95 euro meer.

Wat als je aanvraag afgewezen wordt?

Krijg je geen ESTA-reistoestemming toegewezen? Dan kun je alsnog proberen een visum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat. De afwijzing van je aanvraag via het ESTA-formulier betekent namelijk niet dan een eventuele visumaanvraag meteen ook kansloos is.

Geldigheid van je paspoort

Let goed op de geldigheid van je paspoort. Deze moet namelijk minimaal één dag langer geldig zijn dan de einddatum van je reis naar de Verenigde Staten. Omdat de aanvraag voor ESTA-reistoestemming gekoppeld is aan je paspoortnummer, moet je als dat nodig is eerst je nieuwe paspoort regelen en daarna pas je ESTA-aanvraag doen. Anders moet je namelijk een nieuwe ESTA-aanvraag doen, en dat betekent ook opnieuw betalen.

Twee jaar geldig

Ben je van plan in de komende twee jaar vaker naar Amerika te reizen? Dan heb je in de meeste gevallen geen nieuwe ESTA-reistoestemming nodig. Hoewel deze voor maximaal 90 aaneengesloten dagen geldig is, mag je binnen een tijdsbestek van twee jaar er wel vaker gebruik van maken. De enige voorwaarde daarbij is dat iedere reis niet meer dan 90 dagen duurt. Aan het einde van die twee jaar kun je overigens binnen de geldigheidsduur gewoon afreizen naar de Verenigde Staten, ook als je reis pas afgelopen is nadat de termijn van twee jaar is verstreken. De ESTA-reistoestemming geeft immers enkel toestemming om het land binnen te komen.

Gegevens aanpassen kan beperkt

Wanneer je je ESTA-aanvraag hebt gedaan, kun je nog maar beperkt opgegeven gegevens aanpassen. Het gaat hierbij enkel om je verblijfplaats in Amerika, je e-mailadres en je telefoonnummer. Zoals eerder gemeld moet je bij een verandering van paspoortnummer een nieuwe aanvraag doen. Dat geldt ook wanneer je verandert van woonadres. Verander je je naam, nationaliteit of geslacht, dan zal je ook een nieuwe aanvraag voor ESTA-reistoestemming moeten doen.

Leave a Response