Lifestyle

Help, ik snurk!

Redactie MannenNieuws897 views
Help, ik snurk

Misschien heb je vaak gehoord dat je echt een snurker bent en heb je al geprobeerd anders te slapen om het snurken tegen te gaan. Misschien is jouw partner een snurker en lig je meer dan eens uren gefrustreerd schaapjes te tellen in bed omdat je de slaap niet kan vatten. In ieder geval: er is een snurker in de slaapkamer. Hoe dit komt en of je er iets aan kunt veranderen, leggen we je graag uit in dit artikel.

Wat je moet weten over snurken

Het eerste wat je moet weten over snurken, is dat het veelvoorkomend is. Maar liefst één op vijf mannen snurkt, net als één op tien vrouwen. In totaal zouden zo’n vijf miljoen Nederlanders snurken. Je bent dus niet alleen!

Als je slaapt, relaxen al jouw spieren, waaronder de spieren in je keel. Dit zorgt ervoor dat de keelholte smaller wordt. Hierdoor moet je meer moeite doen om adem te blijven halen. Omdat je tijdens je slaap meer moeite hebt om adem te halen, gaan de weefsels in je keel trillen, wat voor het typische snurkgeluid zorgt. 

Er zijn meerdere redenen waarom iemand kan snurken. Zo zijn rugslapers meer vatbaar voor snurkgedrag, omdat de tong in deze slaappositie dieper in de keel zakt. Zo vernauwt de keelholte nog meer. Ook overgewicht kan een rol spelen, omdat het extra vet rondom de keelholte ook voor meer druk zorgt. Daarnaast kan de verslapping van de spieren door alcoholconsumptie of slaapmiddelen snurken stimuleren. Ook roken en ouder worden (waardoor het slijmvlies van de keelholte dikker wordt) zijn factoren die een invloed hebben.

Snurken is vervelend, maar op zich niet slecht voor iemands gezondheid. Snurk jij niet alleen, maar word je ook vaak met een schok wakker, heb je geregeld ochtendhoofdpijn en ben je daarna moe en prikkelbaar? Dan kan het snurken een teken zijn van het slaapapneusyndroom OSAS. Dit kan wel gevaarlijk zijn voor je gezondheid, consulteer hiervoor je dokter. 

Wat kan je eraan doen?

Snurken

De eerste aanrader om het snurken te verminderen, is om niet op je rug te slapen. Er wordt wel eens lacherig gedaan over de tip om een tennisbal in de stof op de rug van je pyjama te naaien, maar dat is wel een tip die werkt. Er zijn ook anti-snurk keel- en neussprays op de markt, deze zijn ook het proberen waard. Uiteraard is ook een blik werpen op je hoofdkussen een aanrader. Slaap je al jaren op hetzelfde hoofdkussen? Dan is deze veel minder stevig dan eerst, wat een invloed kan hebben op je snurkgedrag. Kies voor een hoofdkussen van goede kwaliteit, dat de nek- en schouderspieren laat ontspannen. Een iets hoger hoofdkussen, om op je zij te kunnen slapen, wordt aangeraden. 

Leave a Response