Uncategorized

Help, ontslagen! Wat nu? 

Jaro1005 views
ontslagen

Het verliezen van je baan is natuurlijk nooit leuk… Al helemaal als je ontslagen wordt dan kan dit een gigantische impact hebben op je leven. Je moet op zoek naar een nieuwe baan, je voelt de financiële gevolgen van je ontslag en je krijgt ook een mentale klap. Toch is het belangrijk om het hoofd niet te laten hangen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet regelen wanneer je ontslagen wordt. Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Verschillende vormen van ontslag

Allereerst is het belangrijk om na te gaan op welke manier je ontslagen bent. Er zijn namelijk verschillende vormen van ontslag. Wij lichten ze hieronder kort toe:

Ontslag op staande voet

Wanneer je op staande voet bent ontslagen, dan heb je iets verkeerd gedaan. Je hebt bijvoorbeeld een misdrijf begaan, je weigert werk of je overtreedt de regels. Een ontslag op staande voet wordt buiten het UWV en de kantonrechter om geregeld.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag op staande voet komt dus relatief weinig voor. Een andere vorm van ontslag is een ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. Bij deze vorm gaat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst in overleg. Zowel werknemer als werkgever besluiten in overleg te stoppen. Samen wordt afgesproken hoe het verslag verder wordt afgehandeld. Dit gebeurt in een speciale overeenkomst, vandaar dat deze vorm van ontslag ook wel bekend staat als ‘ontslag met vaststellingsovereenkomst’.

Ontslag met instemming van de werknemer

Een andere vorm van ontslag is het ‘ontslag met instemming van de werknemer’. Bij deze vorm van ontslag stem je als werknemer schriftelijk in met de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Hiermee geef je als het ware je werkgever permissie om het contract zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter op te zeggen. Het verschil met de vorige vorm van ontslag zit hem in de overeenkomst. Bij een ontslag met instemming van de werknemer wordt er geen onderlinge overeenkomst gesloten. Jij, als werknemer, stemt simpelweg in met de opzegging van de werkgever.

ontslagen 2

Lees ook: Waarom werken in de IT hartstikke tof is!

Wat te doen als je ontslagen wordt?

Nu je weet welke vormen van ontslag er bestaan is het belangrijk om te weten wat je dient te doen wanneer je ontslagen wordt. Ongeacht de vorm van het ontslag, zijn er een paar dingen die je moet regelen:

Ontslagvergoeding

Met uitzondering van ‘ontslag op staande voet’ heb je als je ontslagen wordt vaak recht op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding verschilt uiteraard per situatie. Ook dien je hier belasting over te betalen.

Uitkering

Naast een ontslagvergoeding heb je misschien ook recht op een WW-uitkering. Deze uitkering duurt een bepaald aantal maanden en is een stuk lager dan je oorspronkelijke loon. Je krijgt niet altijd een WW-uitkering, laat je dus goed door een jurist informeren over de mogelijkheden.

Toeslagen

Naast de eerdergenoemde tegemoetkomingen, heb je wellicht ook recht op toeslagen van de overheid. Je inkomen is namelijk drastisch verlaagd, wat ervoor kan zorgen dat je hogere toeslagen kunt krijgen. Controleer dit wel binnen 6 weken na het ontslag.

Op zoek naar een nieuwe baan

Als je alles goed geregeld hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Doe veel (online) research en overweeg ook een baan in een andere branche. Misschien heb je wel talenten waar je nog geen weet van had. Er zijn verschillende tests die je kunt doen, waarmee je erachter kunt komen welke baan het best bij je past. Gelukkig trekt de Nederlandse economie langzaam maar zeker weer bij en zullen er vast mogelijkheden zijn!

Ben jij weleens ontslagen? Hoe verging dat jou? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response