Reizen

Helsinki: waar Scandinavië overgaat in Rusland

David1660 views
Domkerk Helsinki

Wanneer men het heeft over Scandinavië, wordt Finland hier meestal ook mee bedoeld. Onterecht, want in werkelijkheid is Finland geen onderdeel van Scandinavië. De Finse taal is niet gerelateerd aan onder meer Zweeds, Deens en Noors, en de cultuur van Finland verschilt op sommige punten sterk van de Scandinavische landen.

Helsinki is de hoofdstad van Finland en een prachtige stad om deze Finse cultuur te ontdekken, te genieten van prachtige architectuur en ook de rijke natuur. Mannennieuws neemt je mee op een stedentrip naar Helsinki: de designstad van het noorden.

Geen Scandinavië, geen Rusland, maar beide

Finland en Helsinki hebben een lange geschiedenis met de buren in het westen en oosten. Op sommige punten is Helsinki een typische Scandinavische stad, op andere punten is de Russische invloed overduidelijk. Helsinki is gelegen in het zuiden van het land. Je kunt vliegen met Transavia naar Helsinki en in ongeveer 2,5 uur voet aan de grond zetten. De stad is vrij groots opgezet en geweldig voor een korte of lange stedentrip.

Met name de architectuur in de stad met ongeveer 600.000 inwoners is bijzonder. De twee paradepaardjes van de stad zijn de Domkerk van Helsinki (hoofdfoto) en de Oespenski Kathedraal (foto onder). Beide gebouwen hebben een duidelijke Russische invloed en zijn een genot voor het oog.

De Domkerk is gelegen aan het senaatsplein met over prachtige, statige overheidsgebouwen aan weerzijden. De Oespenski Kathedraal is vanaf dit plein op loopafstand. Het rijkgekleurde interieur van deze kerk is adembenemend en het uitzicht over de baai net buiten de kerk geeft je een sereen gevoel, middenin de stad.

Oespenski Kathedraal Helsinki

Cultuur snuiven in Helsinki

Helsinki is één van de steden waar cultuur snuiven voorop staat. Je vindt hier geen Colosseum of Eiffeltoren-achtige gebouwen, maar kunt je dagenlang vermaken met de vele districten en winkeltjes. Een hoogtepunt is de markt van Helsinki, gelegen aan de baai in de buurt van de eerdergenoemde Domkerk en kathedraal. Eet hier de typische Finse pannenkoek met aardbei en sla vooral een visje niet over.

Finland is bovendien een echt waterland en ook in Helsinki heb je alle mogelijkheid om te genieten van de waterrijke natuur. Loop langs de kust of neem een pondje naar één van de vele nabijgelegen eilandjes. Voor een hoofdstad is het opvallend hoe natuurrijk de stad is en hoe snel je aan de drukte van de hoofdstad kunt ontsnappen.

Sla ook het grote park in het centrum van de stad niet over, waar je rond de Toolonlahti-baai kunt wandelen: de ideale plek voor een lunch in Helsinki.

gemoedelijke markt van Helsinki

De gemoedelijke markt van Helsinki (bron: Andrei Nekrassov / Shutterstock.com)

Dagtripjes vanuit Helsinki

Hoewel je zonder moeite dagenlang in Helsinki kunt zijn zonder je te vervelen, is Helsinki ook een prima uitgangspunt om andere plekken te bezoeken. Vanuit de stad kun je met een eigen (huur)auto of georganiseerde excursie de natuur ingaan, die rijk is aan bossen, meren en wilde dieren die je in Nederland niet gauw tegenkomt.

Ook kun je vanuit Helsinki in ongeveer twee uur met de boot naar Tallinn gaan, de hoofdstad van Estland. Tallinn beschikt over één van de best bewaarde Middeleeuwse stadscentra ter wereld en is Werelderfgoed. Veel inwoners van Helsinki gaan regelmatig een dagje naar Tallinn om te ontspannen, uit te gaan of te eten.

Tenslotte kun je vanuit Helsinki ook de boot pakken naar één van de eilandjes om hier een nachtje tot rust te komen en te genieten van serene kalmte en natuur.

 Foto’s: Shutterstock.com

Leave a Response