Wonen

Het belang van goede ventilatie in huis

Redactie MannenNieuws790 views
Het belang van goede ventilatie in huis

Velen hebben het van kinds af aan moeten aanhoren: je moet een raam openzetten om je kamer te luchten. Dat is niet voor niets, want het verversen van de lucht in je woning is cruciaal voor het behoud van een aangenaam en gezond leefklimaat. Hiervoor is goede ventilatie in huis noodzakelijk. Waarom dat zo is, vertellen we in dit artikel.

Ventileren moet 24 uur per dag gebeuren

Maar als je een raam of deur openzet ben je toch al aan het ventileren? Aangezien je deze niet de hele tijd open kunt laten staan, ben je technisch gezien aan het luchten. Ook dat is belangrijk, maar het is niet hetzelfde als voor een goed geventileerd huis zorgen. Ventilatie moet namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week gebeuren. Net zoals jij dat zelf moet, moet ook jouw woning kunnen ademen om gezond te blijven. Ventilatiesystemen en roosters zorgen hiervoor zonder dat ze de deur openzetten voor inbrekers.

Vocht in huis reguleren

De mate waarin er vocht in je huis zit, kan van invloed zijn op je gezondheid én op de woning zelf. Hoe het gesteld is met het vochtgehalte bij jou in huis, kun je meten behulp van een hygrometer. In het ideale geval geeft deze hygrometer aan dat de vochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60 procent ligt. Drogere lucht is niet slecht voor je woning, maar kan er wel voor zorgen dat jij last krijgt van droge ogen en irritaties aan de huid en de keel. Is de vochtigheidsgraad te hoog, dan veroorzaakt dat al helemaal problemen. Hierdoor kunnen schimmels gaan groeien die niet alleen de woning aantasten, maar ook jouw gezondheid, omdat je ze dan ook kunt inademen. Dit kan onder andere zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en astma. Ook creëer je daarmee een prettige leefomgeving voor huisstofmijt, en dat is eveneens niet de bedoeling. Ventilatie kan ervoor zorgen dat vocht weg kan uit het huis.

Zwakke luchtstroom creëren

Het doel van ventilatie in je woning, is om ‘oude’ lucht af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Alles in de woning ‘vervuild’ de lucht immers: jij, je medebewoners, je huisdieren, je fornuis, je douche en nog velen andere zaken die ervoor zorgen dat er een minder gezonde lucht ontstaat. Daarom is het te allen tijde van belang om te zorgen voor een zwakke luchtstroom door het huis die de lucht kan afvoeren door het binnenlaten van frisse lucht. Hiervoor moet je ventilatieroosters tegen elkaar open zetten. Je kunt wel ramen op een kier openzetten, maar bied je kwaadwillenden wel een manier om je huis binnen te komen.

Goede ventilatie in huis

Ventileren bij luchtvervuiling

Maar wat nu als je woont in een omgeving waar de buitenlucht niet heel erg schoon is door industrie of verkeer? Hoewel je het niet zou denken, is deze lucht nog altijd beter dan in de binnen in je ‘eigen’ vervuilde lucht te blijven zitten. Wel kun je ervoor zorgen dat de aanvoer van frisse lucht van de kant komt waar er het minst vervuiling is. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer je in de buurt van een snelweg woont en de achterzijde aan de kant van de weg staat het beste je ventilatie aan de voorkant van de woning regelen.

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je zou kunnen toepassen in je woning. Wat het meest geschikte systeem is hangt af van het type woning, hoe groot de woning is, om welke ruimte het gaat en hoeveel lucht er verplaatst moet worden. Voor vochtigere ruimtes als badkamers, keukens en toiletten zijn buisventilatoren bijvoorbeeld erg geschikt. Vaak kunnen eenvoudige aanpassingen aan de woning al een enorm verschil in luchtkwaliteit opleveren en een aangenamer woonklimaat opleveren.

Onderhoud je ventilatiesysteem

Ben je dan helemaal klaar als je een goed ventilatiesysteem in je woning gemonteerd hebt? Nee, want je zult er ook met enige regelmaat onderhoud aan moeten plegen. Ventilatiesystemen kunnen stof verzamelen die gaat ophopen, waardoor er minder lucht doorheen kan en stof in de lucht kan blijven hangen. Ook kan er, zeker in keukens, een vette aanslag in ontstaan die de functionaliteit niet ten goede komt én een hoop vuiligheid verzamelt. Voor een woning met een gezond leefklimaat is het regelmatig schoonmaken van je ventilatiesysteem dus wel noodzakelijk.

Leave a Response