Automotive

Het belang van originele winterbanden

Redactie MannenNieuws919 views
Winterbanden

De prestaties van je auto zijn afhankelijk van de banden die je gebruikt. Met originele winterbanden onder je auto ben je in staat om in het winterseizoen veilig de weg op te gaan. Dankzij het materiaal en profiel hebben winterbanden veel grip onder winterse omstandigheden. De extra diepe groeven in het profiel zorgen ervoor dat water en sneeuw snel verplaatst wordt, waardoor de kans op aquaplaning minimaal is. Met behulp van moderne technologie, onderzoek en testritten zijn deze banden gemaakt met het oog op het verbeteren van de verkeersveiligheid onder winterse omstandigheden. Zo verkorten originele winterbanden bij koude temperaturen de remweg en ook in de bochten verhogen ze de veiligheid. Er zit dan ook nog een wezenlijk verschil tussen replica winterbanden en originele winterbanden. Gefabriceerd door een officiële fabrikant zal je meer gaan kosten, maar zorgt wel voor extra veiligheid t.o.v. de replica winterbanden.

Winterbanden 2

Zomerbanden in de winter zijn een NoGo

Blijf in de zomer echter niet met je winterbanden rondrijden. Onder warmere omstandigheden hebben winterbanden minder grip en bovendien zal het je meer brandstof kosten. Onder de zeven graden heeft een winterband al aanzienlijk meer grip op de weg dan een zomerband. Het is dan ook een fout om te denken dat je met je zomerband de winter wel doorkomt, want zo vaak sneeuwt het niet in Nederland, toch? Het rubber van zomerbanden zorgt voor veel grip bij hoge temperaturen en droge omstandigheden.

Wanneer het kwik flink daalt, is het echter niet verantwoord meer om op zomerbanden rond te blijven rijden. De remweg van zomerbanden is zo’n 40 meter langer dan die van de winterbanden. Om het op een rij te zetten:

  • Winterbanden: 30 meter
  • Vierseizoenenbanden: 35 meter
  • Zomerbanden: 65 meter

Vierseizoenenbanden zijn zeker een aanrader om te nemen, zo kun je het hele jaar rijden op dezelfde banden, maar je zal je wel moeten aanpassen aangezien deze banden anders reageren in verschillende weersomstandigheden.

In sommige landen is het verboden om met zomerbanden te rijden. In Duitsland krijg je een boete voor het rijden op zomerbanden en zijn viereizoenenbanden ook niet meer toegestaan in de winter. Bovendien moet je verplicht sneeuwkettingen bij je hebben. Wanneer je op vakantie gaat is het dus belangrijk om de regels van het desbetreffende land na te gaan.

Lees ook: Roadtrippen: zo bereid je de ideale roadtrip voor

Tot slot

Originele winterbanden zijn gefabriceerd met een zachtere en meer flexibele polymeerverbindingen en speciaal ontworpen groeven voor extra grip en uitstekende waterafvoer. Zorg er dus voor dat je je zomerbanden tijdig in het jaar inwisselt voor winterbanden, zodat je zorgeloos de weg op kan!

Leave a Response