Klussen

Het fijnste elektrische gereedschap om in huis te hebben

Dion1250 views

Je hebt mannen die vinden dat timmerman en schilder ook een beroep zijn dat onderhouden moet worden, en je hebt de echte klussers die met alle plezier zelf de uitdaging aangaan. Behoor je tot die laatste groep, dan verzamel je waarschijnlijk ook graag een heel arsenaal aan fijn gereedschap om alles klusjes in en rond het huis mee te kunnen doen. Natuurlijk bezit je dan een goede hamer, een degelijke set schroevendraaiers en één of meerdere zagen. Maar er bestaat natuurlijk ook een heel assortiment aan elektrische hulpmiddelen die je leven als klusser een stuk makkelijker kunnen maken. Dat kan een beetje klinken als vals spelen, maar niemand wordt minder mannelijk van een goed stuk gereedschap. Daarom hier een aantal tips voor het fijnste elektrische gereedschap om in huis te hebben.

Afkortzaag

Wil je wel graag zelf secuur kunnen zagen maar heb je geen ruimte voor of behoefte aan een hele zaagtafel? Heb je liever iets wat compacter is? Dan is een afkortzaag iets voor jou. Dit is qua functionaliteit een compacte zaagtafel, maar is een heel stuk makkelijker te verplaatsen. In tegenstelling tot bij een zaagtafel is bij een afkortzaag het zaagblad zich boven het te zagen materiaal bevindt. Met behulp van een handvat aan het zaagblad, dat je naar beneden trekt, kun je het materiaal zagen. Heb je wel interesse in een goede afkortzaag, dan kun je bijvoorbeeld de Metabo KGS 216 M kopen.

Hogedrukspuit

Eigenlijk is het ons mannen de eer te na om met een emmer en een harde borstel het terras schoon te boenen. Waarom zou je je schouders en je rug wat aandoen als je ook elektronisch en met grof geweld kan? Een hogedrukspuit is een fijn stukje techniek dat het onkruid op je terras of je gevel simpelweg met water te lijf kan gaan. Vaak komt er dan een kleur tegel of steen onder de aanslag vandaan die je niet eens voor mogelijk had gehouden. Natuurlijk kun je voor dit genot zo’n hogedrukspuit huren bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt, maar ze zijn ook weer niet zo duur in de aanschaf dat je er heel vaak een moet huren om aan dezelfde kosten te komen. Gewoon aanschaffen dus als onderdeel van je eigen artillerie.

Klopboormachine of boorhamer

Natuurlijk hoort een boormachine bij je vaste uitrusting. Er moet immers regelmatig een gaatje geboord worden, en als je er dan telkens een moet lenen of huren is dat alleen maar een hoop gedoe. Misschien heb je er zelfs al een gekregen voor Vaderdag, want het is immers het ultieme Vaderdagcadeau. Maar voor het boren door harde materialen heb je zwaar materiaal nodig, want anders ben je alleen maar je boor aan het slopen. Het meeste van dit zware werk kun je doen met een klopboormachine. Je zult het verschil in effect snel genoeg merken wanneer je van een standaard boormachine overstapt naar een klopboormachine. Wil je in beton boren, dan kun je overigens beter gaan voor een boorhamer.

Schuurmachine

Schilderen en lakken kunnen we zelf wel, vinden we doorgaans. Het is immers ook best leuk om te doen, vooral als je een nieuwe koopwoning gaat aanpakken, omdat je meteen resultaat van je werk ziet. Maar in een deel van de gevallen is het nodig om eerst het oppervlakte schuren voordat je de kwast ter hand neemt. En dat is misschien het meest geestdodende en schoudervernietigende werk dat er bestaat. Verwen jezelf liever met een schuurmachine, die het werk een stuk sneller doet en aanzienlijk minder belastend is voor je lichaam. Oké, ze maken wel behoorlijk wat herrie, maar dan stop je maar wat in je oren. Misschien ook wel zo sociaal om eerst de buren even te waarschuwen.

Verfspuit

Als we het toch over schilderen hebben, ben jij ook helemaal klaar met druppelende rollers die verf verspillen en je kleding vuil maken? Ook dát kan gemakkelijker en geavanceerder met een eenmalige investering in een elektrische verfspuit. Je vult het reservoir van de verfspuit met de gewenste verf en spuit het simpelweg op de muur, waarbij je zelf kunt instellen hoeveel er uitkomt. Zo kun je een mooi egaal oppervlak produceren. Een goede verfspuit kan gebruikt worden voor zowel grondverf, verf op basis van water of solventen, vernis, oliën en andere beschermingsvloeistoffen zoals beits voor hout.

Leave a Response