Fashion

Het Hawaii-shirt is in de mode: zo draag je het!

Jaro1224 views
hawaii shirt

Het Hawaii-shirt of alohashirt is al lange tijd een begrip als het gaat over kledingstukken. Bijna iedereen zal weten dat je met een Hawaii-shirt een kleurrijk shirt bedoeld met tropische patronen. Hawaii-shirts kunnen zowel door mannen als vrouwen worden gedragen. De shirts hebben een kraag en worden daarom ook wel een Hawaii-blouse genoemd. Meestal heeft een Hawaii-shirt korte mouwen en knopen over de hele lengte. Er bestaan echter ook Hawaii-shirts met lange mouwen of knopen tot de borst. Een ander kenmerk dat we vaak tegenkomen bij het Hawaii-shirt is de borstzak aan de linkerkant van het shirt. De onderkant van het Hawaii-shirt is in de regel niet recht omdat het volgens de kledingmores in de broek gestopt moet worden.

Beroemdheden

Het Hawaii-shirt heeft een lange geschiedenis met bekende dragers zoals Elvis Presley, Leonardo di Caprio, Frank Sinatra en Bing Cosby. De kledingstukken zijn afgeleid van de werkshirts voor mannen in Hawaii die palaka werden genoemd. Deze kledingstukken waren gemaakt van tapa en werden in de loop van de 19eeeuw steeds kleurrijker. De kleurrijke Hawaii-shirts zoals wij die nu kennen werden aanvankelijk vooral op speciale evenementen en feesten door de Hawaïanen gedragen. In het begin van de twintigste eeuw werden de kleurrijke shirts door Amerikaanse toeristen op Hawaii gekocht en zo kwamen de Hawaii-shirts ook naar het vasteland van Amerika. In de jaren dertig van de twintigste eeuw kwam de massaproductie van Hawaii-shirts opgang. De shirts werden in deze tijd een populair kledingstuk binnen de surferstijl. Na de tweede wereldoorlog worden Hawaii-shirts nog populairder doordat soldaten de shirts meenamen uit Azië en Oceanië. In deze jaren stonden ook steeds meer werkgevers het Hawaii-shirt op de werkvloer toe en werd zelfs Aloha Friday oftewel Casual Friday geïntroduceerd.

In de mode

Hoewel het Hawaii-shirt dus een lange geschiedenis heeft, is het shirt ook vandaag de dag nog razend populair. Het Hawaii-shirt is momenteel zelfs helemaal in de mode en mag dan ook met trots gedragen worden. Om het Hawaii-shirt op een stijlvolle en verantwoorde manier te dragen moet je wel een beetje opletten waarmee je het combineert. Een Hawaii-shirt combineren met een hele kleurrijke broek is bijvoorbeeld meestal niet echt een goed idee. Dit maakt je outfit veel te onrustig. Kies liever voor een witte broek of een rustige lichte spijkerbroek, dit zorgt dat het Hawaii-shirt extra opvalt en bewaakt tegelijkertijd de balans in jouw outfit. Ook de accessoires die je bij een alohashirt draagt moeten niet te veel afleiden. Kies voor nette schoenen, een klassiek horloge en een eenvoudige zonnebril om het Hawaii-shirt centraal te houden in jouw outfit.

hawaii shirt 2

Lees ook: Fashion trends voor de zomer van 2018!

Hoe te dragen?

Wanneer je een iets donkerder Hawaii-shirt in de kast hebt hangen kun je deze ook combineren met een donkere spijkerbroek of zwarte broek.  Een andere manier waarop je het Hawaii-shirt kunt dragen is met een effen shirt eronder in dezelfde kleur als de basis van het alohashirt. Je kunt het Hawaii-shirt dan volledig open dragen voor een ontspannen casual look. Het belangrijkste dat je in gedachten moet houden bij het dragen van een Hawaii-shirt is dat de rest van jouw outfit niet te opvallend en kleurrijk moet zijn. Kies voor een rustige broek met nette schoenen en klassieke accessoires om het Hawaii-shirt volledig tot zijn recht te laten komen.

Heb jij een Hawaii-shirt in je kast hangen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response