LifestyleWonen

Hoe bouw je een mancave in je tuin?

Redactie MannenNieuws869 views
Hoe bouw je een mancave in je tuin

Denk je aan een mancave, dan denk je al snel aan een zolderkamer of een kelder met een grote televisie, een relaxte bank en een gaming console of muziekinstrumenten. Maar niet in elk huis is er ruimte om dat te realiseren. Bovendien is binnenshuis, zeker als je buren hebt, geluidsoverlast een beperkende factor die de lol van een eigen mancave wat kan drukken. Waarom bouw je dan niet gewoon een mancave in je tuin? Daar is vaak voldoende ruimte en kun je zo grot uitpakken als je wilt. We geven wat tips voor hoe je dat kunt realiseren.

Het juiste materiaal

Als je geen tuinhuisje hebt om om te bouwen tot een mancave, moet je iets nieuws van de grond af opbouwen. Een materiaal dat zich hier goed voor leent is okoumé multiplex. Dat is het meest gebruikte plaatmateriaal voor duurzaam exterieur timmerwerk. Het wordt gemaakt van okoumé-hout, een houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Dankzij de fijne nerf en het lage gewicht laat okoumé multiplex zich zeer goed afwerken en bewerken. Okoumé triplex is vrij van spanning, en daarom ook ideaal voor vrij hangende delen, zoals deuren. De platen zijn sterk en watervast verlijmd, waardoor ze goed tegen vochtige omstandigheden kunnen. Maak een schuin dak, zodat regenwater eraf kan lopen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld golfplaten gebruiken.

Mancave in de tuin bouwen

Isoleren

Vergeet niet dat het klimaat leefbaar moet zijn in je mancave. Daarom moet je hem aan de binnenkant goed isoleren, zodat je warmte binnen kunt houden. Hier kun je glaswollen of steenwollen matten voor gebruiken. Over deze matten moet je vervolgens een laag dampdichte folie aanbrengen, zodat de vochtige of warme lucht uit je mancave condenseert in het isolatiemateriaal. Plaats vervolgens over het folie een dunne binnenmuur om het af te werken, bijvoorbeeld van houten platen of gipsplaten. Daarnaast kun je ook geluidsisolerende maatregelen nemen als je van plan bent om veel geluid te gaan produceren.

Elektra aanleggen

Natuurlijk heb je stroom nodig in je externe mancave. Deze zul je in de meeste gevallen vanuit het huis naar de mancave moeten zien te krijgen. Overweeg eerst of je zo veel stroom nodig gaat hebben dat een nieuwe groep in de meterkast nodig is. Je wilt immers niet de stoppen laten doorslaan. Dit kan zeker een risico zijn wanneer je elektrische heaters wilt gaan gebruiken om je mancave te verwarmen. Plaats een centrale kabeldoos in je mancave en bedenk hoe je de kabels vanuit het huis naar de mancave gaat leggen. Heb je een betegelde tuin, probeer de kabel(s) dan onder de tegels te verstoppen. Bedenk goed waar je de stroom wil laten binnenkomen in je mancave, zodat je geen onnodige gaten in het gebouwtje maakt. Leg vervolgens een lichtschakelaar en stopcontacten aan op een handige plek.

Aan het einde komt natuurlijk het allerleukste deel, namelijk de afrondende fase, waarin je je mancave helemaal eigen maakt met de juiste vloer en een kleurtje en decoratie op de muren. Schaf de ideale meubels aan, maar niet zonder te bedenken of je ze wel door de deur naar binnen kunt krijgen. Zorg voor een gave, grote televisie en natuurlijk een koelkast voor het bier!

Leave a Response