Hoe kun je zo lang mogelijk van je smartphone genieten?
Je smartphone is bijna nog meer je vaste metgezel dan je partner. Je draagt hem overal bij je en haalt hem regelmatig tevoorschijn als je weer een berichtje binnen hebt gekregen, of als je simpelweg iets te doen wilt hebben. Jaar op jaar blijft de smartphone zich verder ontwikkelen, waardoor velen van ons snel in de verleiding komen om te willen upgraden naar het nieuwste apparaat. Zo krijgt de smartphone een levensduur van maximaal een jaar of twee, terwijl hij best langer mee kan. Als je er goed voor zorgt, tenminste. Daarom hier een aantal tips over hoe je zo lang mogelijk van je smartphone kunt genieten.
Koop een grote microSD-kaart
Als je bij de aankoop van je smartphone verstandig bent geweest, heb je er een gekocht met een uitbreidbaar geheugen. Hoewel in deze tijden de smartphones best een groot geheugen ingebouwd hebben, wordt het ‘verplichte’ softwarepakket ook steeds groter. Het gevolg: er blijft minder ruimte over voor jou om je foto’s, video’s, muziek en andere bestanden te kunnen opslaan. Zit je tegen de maximum van het ingebouwde geheugen aan, dan ga je dat merken aan de prestaties van je telefoon. Hij wordt trager en zal op den duur meldingen gaan geven dat er geen ruimte meer over is. Dat terwijl je je opslagcapaciteit enorm kunt uitbreiden door een microSD-kaart in je smartphone te doen. Wees hierbij niet flauw en koop meteen een kaartje van minimaal 32GB, zodat je weer onbezorgd verder kunt fotograferen en filmen op hoge kwaliteit.
Gebruik een telefoonglaasje
Veel smartphones hebben een scherm van gehard glas, om het risico op beschadigingen te voorkomen. Hoewel dat een goede ontwikkeling is, moet je toch eens om je heen kijken naar hoeveel mensen gigantische barsten in het scherm van hun telefoon hebben zitten. Dat betekent dat het laten vallen van je telefoon nog steeds dergelijke gevolgen kan hebben. En dat is zonde, want het vervangen van je scherm – vooral een gebogen scherm – is verre van goedkoop. De eerste generatie screenprotectors was een folie dat je op je scherm plakte en dat de eerste klappen opving. Deze folie is echter behoorlijk krasgevoelig en van aanzienlijk zachter materiaal dan het scherm zelf, waardoor een barst toch niet altijd te voorkomen is. Tegenwoordig bestaan er ook screenprotectors van gehard glas. Ook deze plak je op je scherm, dat nog gewoon blijft reageren op aanraking. Deze vangen echter écht de klap op voor je scherm. Barst er iets, dan is het de screenprotector, die dan alsnog in één stuk van het ongeschonden scherm te verwijderen is. Wil je het risico flink verkleinen om tegen een barst op je scherm aan te moeten kijken, kies dan voor het aanbrengen van zo’n glazen screenprotector. Om de behuizing van de telefoon te beschermen is het gebruiken van een telefoonhoesje zoals verkrijgbaar op Casimoda.nl ook zeer aan te raden. Met deze twee maatregelen blijft je smartphone veel langer als nieuw. Wellicht kun je hem wanneer je een nieuwe neemt dan ook nog aardig verkopen.
Blijf updaten
Smartphoneproducenten spelen in op het één keer in een paar jaar slijten van hun telefoons aan een klant. Daarom ondersteunen ze ieder model vaak maar een jaar of drie met nieuwe updates van Android of iOS. Je stelt zelf in op je telefoon of je wilt dat deze updates van het besturingssysteem gedownload en geïnstalleerd worden. Het is denkbaar dat je er niet zo’n van bent dat je besturingssysteem een keer in de zoveel tijd er ineens anders is, maar je schiet jezelf in de voet als je deze updates uitzet. Ook apps worden namelijk doorontwikkeld, waardoor ze op een gegeven moment niet meer geschikt zijn voor oudere versies van besturingssystemen. Werkt WhatsApp op een gegeven moment niet meer op je telefoon, dan ben je toch mooi in de aap gelogeerd. Systeemupdates zorgen ervoor dat dit probleem je toch zeker een jaar of vijf bespaard blijven. En daarna mag je jezelf wel weer eens een nieuw toestel gunnen.