Wonen

Hoe maak je je huis kidsproof?

Dion1082 views

Hebben jullie een kleine op komst, of is deze er al en ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Dat zijn momenten waarop het nuttig is om even stil te staan bij de veiligheid van zowel je kind in het huis als de veiligheid van je huis en je spullen in de aanwezigheid van een kind. Kortom: hoe maak je je huis kidsproof?

De juiste vloer kiezen

Kinderen moeten kunnen spelen en kunnen vallen en opstaan zonder dat het al te veel schade oplevert aan je woning. Vloeren zijn kostbaar, en het is erg vervelend als bijvoorbeeld de vloer in je woonkamer – toch je visitekaartje wanneer je gasten hebt – lelijk wordt door beschadigingen. Ook is het belangrijk dat die vloer waar je kind zich volop op uitleeft hygiënisch blijft. Daarom is een vloer die gevoelig is voor krassen niet ideaal, en een vloer met naden evenmin. Om deze redenen is een gietvloer kopen een verstandige investering. Deze heeft geen naden en een egaal oppervlak en is daardoor goed schoon te houden. Ook is het een hard oppervlak dat niet gemakkelijk beschadigd raakt. Een bijkomend voordeel ten opzichte van tapijt is dat er geen allergische reacties optreden door de vloer.

Decoratie op de juiste hoogte plaatsen

Decoratie is hartstikke leuk en kleedt je huis aan. Maar decoratie is ook leuk voor een kind om op de grond te gooien, en dat is niet alleen zonde maar vooral ook bijzonder gevaarlijk. Denk daarom goed na over waar je decoratieve objecten plaatst. Kan je kind erbij wanneer hij of zij rechtop staat, of kan hij of zij het al klimmend bereiken? Dan is dit niet de plek om iets moois neer te zetten. Vensterbanken zijn vaak te laag, net als lage tafels en kastjes. Kies ervoor om iets op een ‘volwassen’ hoogte aan de muur te hangen wanneer je behoefte hebt aan aankleding.

Keuken veilig inrichten

Heb je de kans om zelf te bepalen hoe je keuken ingericht wordt, dan is dit een goede mogelijkheid om een praktische indeling te combineren met veiligheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan waar je de oven plaatst. Een laaggeplaatste oven vormt een groot risico op brandwonden bij je kind. Plaats deze hoger, op een werkbare hoogte voor jullie als volwassenen. Heb jij of je partner een opstapje nodig om achterin de bovenste kastjes te komen? Zo’n opstapje is ook erg handig voor een kind om bij zaken te komen waar hij beter van af kan blijven. Bedenk dus goed waar je dat opstapje bewaart. Vergeet uiteraard niet gevaarlijke schoonmaakmiddelen niet onder de gootsteen te laten staan, maar elders, buiten het bereik van je kind, te bewaren.

Ruimtes met gevaarlijke materialen op slot doen

Zorg dat ruimtes waar gevaarlijke spullen liggen die je binnen handbereik wilt kunnen laten niet toegankelijk zijn voor je kind. Dan denken we dus aan een garage of andere klusruimte, of een hobbykamer. Objecten als scharen en zagen kunnen immers voor veel ellende zorgen wanneer een klein kind ze te pakken krijgt. Zorg er daarom voor dat de ruimte waarin je deze spullen gebruikt en bewaart op slot kan. Neem de potentieel gevaarlijke spullen uit deze ruimte niet mee naar andere ruimtes, en laat ze daar al helemaal niet achter.

Afdekplaatjes op de stopcontacten

Van stopcontacten kun je er eigenlijk niet genoeg hebben. Kabels zijn niet oneindig lang en je wilt niet constant met verlengsnoeren moeten werken om een elektrisch apparaat daar te kunnen gebruiken waar jij dat wilt. Maar onderschat niet het gevaar van een stopcontact voor nieuwsgierige kinderhandjes. Zorg er dus voor dat al je stopcontacten geaard zijn, en gebruik afdekplaatjes in de stopcontacten. Natuurlijk zorgen die ervoor dat het net iets meer moeite kost om een stekker in te pluggen, maar zo voorkomen ook dat je kind geëlektrocuteerd kan worden.

Geen muren met grof profiel

Hoe mooi je een muur met een grof profiel ook kunt vinden, het is niet de beste keuze voor een huis dat kidsproof moet zijn. Niet alleen kan je kind er beschadigingen aan aanbrengen die de muur lelijk maken, maar de muur kan ook vooral schaafwonden veroorzaken bij degene die er mee in aanraking komt. Natuurlijk moet een kind ook leren met vallen en opstaan, maar dat is geen reden om een muur te nemen die de schade alleen maar vergroot.

Leave a Response