Eten & DrinkenSport

Hoe ontstaan zware vermoeide benen en wat kan je ertegen doen?

Redactie MannenNieuws1831 views
Vermoeide benen

Na een lange dag werken, na een stevige sportsessie of juist als je opstaat: je kan op verschillende momenten last hebben van zware vermoeide benen. De oorzaken lopen uiteen en daarnaast verschilt het ook per persoon in welke mate je hier last van ondervindt. Het goede nieuws is dat je er geen intensieve behandelingen voor nodig hebt: er zijn hele effectieve natuurlijke geneesmiddelen voor.

Zware of vermoeide benen geven een vervelend gevoel, met name omdat je je dagelijks voortbeweegt op je benen. Het lastige aan zware benen is dat het fenomeen zich in verschillende vormen kan aandienen, terwijl het tegelijkertijd verschillende oorzaken kan hebben en daarnaast ook nog eens op verschillende manieren aangepakt kan worden.

Waar de een last krijgt van vermoeide benen, heeft de ander juist last van rusteloze benen. Bij sommige mensen manifesteert het zich vooral door een drukkend of prikkelend gevoel te geven, terwijl het bij andere mensen weer tot uiting komt in uiterlijke verschijnselen, zoals verkleuringen, vochtophopingen of zwellingen. Toch vallen al deze symptomen onder hetzelfde probleem, een probleem dat verschillende achtergronden kan hebben.

Hoe ontstaan zware vermoeide benen?

Allereerst verschilt het per persoon. Je leeftijd, je levensstijl, je erfelijke aanleg, je gewicht, zelfs je geslacht speelt een rol in het wel of niet hebben van zware vermoeide benen. Als je bijvoorbeeld in de horeca werkt of in een bedrijf waar je veel staat, is de kans op zware vermoeide benen groter. Aan de andere kant geldt hetzelfde voor werk waar je weinig beweging hebt, bijvoorbeeld een kantoorbaan, alleen manifesteert het probleem zich in dat geval waarschijnlijk anders.

Als je veel rookt of drinkt, kunnen zware benen ook eerder voorkomen terwijl je aan de andere kant ook van nature last kan hebben van een slechte bloedcirculatie. Een ander veel voorkomende oorzaak voor zware vermoeide benen is overgewicht, onder andere omdat je benen een zwaardere last dragen maar ook omdat door overtollig lichaamsvet aderen kunnen verstoppen. Als je zwanger bent, zijn zware benen met zwellingen bij de enkels ook een veelvoorkomend fenomeen, terwijl vermoeide benen over het algemeen sowieso al vaker voorkomen bij vrouwen.

Wat kan je ertegen doen?

Been massage

Maar gelukkig zijn er tal van manieren om zware, vermoeide benen aan te pakken. Als je weet dat vermoeide benen kunnen ontstaan door je levensstijl, dan is een van de eerste dingen waar je naar zou kunnen kijken bij zware benen het aanpassen van die levensstijl. Probeer wat meer te bewegen, met name hardlopen, fietsen, joggen, traplopen en andere sporten waarbij je je benen aan het werk zet helpen goed. Probeer niet te roken, in huis op blote voeten te lopen en daarbij op je voeding en op je gewicht te letten.

Ook de kleding die je draagt kunnen voor verlossing zorgen. Strakke broeken, panty’s en hoge hakken kunnen allemaal zorgen voor een verminderde bloedcirculatie, dat zich weer uit in vermoeide benen. Om die bloedcirculatie weer te stimuleren, helpt het ook om ze te masseren, vanaf je voeten naar boven. Daarnaast is een afwisseling tussen koud en warm douchen ook een uitstekende manier om bloed beter te laten circuleren. Je kan ook aan het eind van een lange dag je benen iets hoger leggen dan de rest van je lichaam, dat zal ze goed ontlasten.

Als je last hebt van zware, vermoeide benen door bijvoorbeeld vaatproblemen of een spieraandoening, dan kan het helpen natuurlijke geneesmiddelen te nemen die bloedvaten verwijden, energie en mineralen afgeven of die een kalmerend effect op je lichaam hebben. In dat geval zijn bijvoorbeeld knoflook tabletten, die vol calcium zitten en de bloedcirculatie stimuleren, een uitstekende oplossing. Gember tabletten kunnen ook helpen, omdat gember je bloedsomloop ondersteunt.

Vermoeide benen zijn niets om je voor te schamen. Veel mensen hebben er om verschillende redenen last van. Het goede nieuws is dat je dus geen uitgebreide behandelingen of dure medicijnen nodig hebt: met natuurlijke geneesmiddelen of wat behandelingen in eigen huis kom je al een heel eind!

Leave a Response