Lifestyle

Hoe de opkomst van Sim Only de telefoniewereld veranderde

Redactie MannenNieuws915 views
sim only geschiedenis

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar er was een ooit een tijd zonder mobiele telefoons en Sim Only abonnementen. Sinds enkele jaren is voor veel Nederlanders deze combinatie onmisbaar geworden. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de mobiele telefonie doken wij voor jou de boeken in. In dit artikel lees je de ontwikkelingen van de telefoon en waarom de komst van Sim Only de telefonie wereld veranderde.

De geschiedenis van de mobiele telefoon

Er was eens een Motorola-onderzoeker, Martin Cooper, die op 3 april 1973 vanaf zijn mobiele telefoon naar Joel Engel belt. “Joel, je spreekt met Marty. Ik bel je vanaf een mobiele telefoon. Een echte, draagbare mobiele telefoon.” Martin belt niet voor niets naar Joel Engel. Hij was toentertijd een prominente onderzoeker bij de concurrent van Motorola, Bell Labs.

Toch heeft het nog een tijde geduurd voordat de mobiele telefoon echt op de markt kwam. Dit kwam pas in 1983, toen de overheid in de Verenigde Staten de Motorola DynaTAC 8000X goedkeurde om verkocht te worden. Al was dit – door de luttele prijs van 3995 dollar – niet voor iedereen weggelegd. Waar je nu heel wat uurtjes achterelkaar kan bellen met je smartphone, kon dat toen maar een halfuurtje. Ook het opladen duurde iets langer, een kleine 10 uur.

Vervolgens, in de jaren daarna, werden mobiele telefoons steeds kleiner en betaalbaarder. Kleiner denk je? Het is nu misschien ondenkbaar, maar toen de mobiele telefoons alleen bellen en sms’en als functie hadden moest de telefoon zo klein mogelijk. Zo was het makkelijk mee te nemen en nam het weinig ruimte in beslag. Je kon immers goed sms’en en bellen op een kleine telefoon.

Die trend stopte toen Apple in 2007 de eerste iPhone, met het bijbehorende touchscreen, uitbracht. Telefoons werden mede hierdoor weer steeds groter. Tegelijkertijd werden smartphones steeds populairder. Bijpraten met vrienden via chatberichtjes, mails versturen vanaf het terras, geld overmaken via een app: waar men vroeger niet eens van durfde te dromen was nu opeens mogelijk.

De rest is geschiedenis: tien jaar later is de smartphone voor veel mensen een onmisbaar apparaatje. Tot zover in een notendop de geschiedenis van de mobiele telefoon. Hoe zit het nou met de veranderingen in de telefonie door de komst van Sim Only abonnementen?

De geschiedenis van telefoonabonnementen

Voor vast bellen werd er gebruik gemaakt van telefoonlijnen, deze lagen er al ver voor de uitvinding van de mobiele telefoon. Echter hadden we – om mobiel te kunnen bellen – een draadloos alternatief nodig van de telefoonlijnen. Dit werden de mobiele netwerken zoals wij die nu nog kennen. Daardoor ontstonden ook de telefoonabonnementen zoals Sim Only.

In de jaren ’70 en ’80 werden er wereldwijd steeds meer mobiele netwerken uitgerold. Echter met een zeer beperkte capaciteit en alleen te gebruiken met een autotelefoon. Zoals het mobiele netwerk van PTT, waarmee je in de jaren ’80 vanuit je auto kon bellen. Dat veranderde in 1994. Nederland kreeg toen twee mobiele netwerken waarmee je óók met een mobiele telefoon kon bellen. Dit waren de netwerken van KPN en van Libertel.

Bellen was in die tijd nog relatief duur. Bovendien vonden veel mensen een mobiele telefoon helemaal niet nodig. “Ze kunnen we toch ook bellen als ik thuis ben?”, is een bekende uitspraak die het gevoel onder de Nederlanders wel het beste beschrijft.

Maar de abonnementen werden goedkoper, de telefoons werden goedkoper en daarmee veranderde ook de gedachte onder de Nederlanders. De populariteit steeg en het werd mogelijk om voor relatief weinig geld een telefoon in combinatie met een abonnement te kopen. Vaak waren deze telefoons wel voorzien van een simlock, waarmee je alleen het mobiele netwerk van de verkopende provider kon gebruiken.

De geschiedenis van Sim Only

Sim Only abonnementen zijn abonnementen zonder een mobiele telefoon. Bij dit soort abonnementen krijg je alleen een simkaart van je provider. Je moet daarom zelf zorgen voor een telefoon. In de eerste tien jaar na de eeuwwisseling steeg deze abonnementsvorm enorm in populariteit. Inmiddels hadden veel mensen een goede telefoon en was het niet noodzakelijk om deze weer in te wisselen voor een nieuwe telefoon met abonnement. Toen ontstond de vraag naar een Sim Only abonnement.

Sim Only heeft als abonnementsvorm het voordeel dat het vaak betaalbaarder is dan een abonnement met telefoon. Je gebruikt de telefoon die je al hebt of koopt zelf een telefoon voor een prijs die jij ervoor over hebt. Je bepaalt tot slot bij welke provider je een abonnement afsluit. Kortom, zelf in controle. Voor veel mensen een fijne gedachte.

Marktonderzoeker Telecompaper heeft hier ook onderzoek gedaan. In juni 2012 had 24 procent van alle mobiel bellende Nederlanders een Sim Only abonnement, vorig jaar was dat al 36 procent. Naar verwachting blijft dit percentage stijgen. Daarmee eindigt deze trip down memory lane.

Leave a Response