KlussenWonen

Hoe word je een echte ’tuinman’: tuinieren voor dummies!

Jaro1304 views
tuinieren-voor-beginners

Het is volop zomer en we zitten weer heerlijk in de tuin. Een tuin met prachtige planten, of een betegelde tuin. Het is maar net hoeveel je van tuinieren houdt. In de meeste huishoudens is de vrouw verantwoordelijk voor de planten in de tuin. De meeste mannen hebben nu eenmaal niet zoveel interesse in de planten en bloemen die in de tuin staan. Heb jij wel interesse in tuinieren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is dit artikel voor jou. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om van jou een heuse tuinman te maken!

Tuinieren voor beginners

Tuinieren is geen rocket science. Je hebt in principe de ultieme vrijheid om te doen wat je wilt. Wil jij groente verbouwen? Dan kan dat. Heb jij liever mooie bloemen in de tuin? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Gewoon het labeltje van de bloemen doorlezen en de planten goed verzorgen en that’s it, toch? Zo makkelijk is het ook weer niet, er komt wel iets meer bij kijken. Zo zijn er verschillende basisprincipes waar je als ‘tuinman’ rekening mee moet houden. Waar moet je precies op letten? Hieronder een lijstje met tips!

tuinieren-voor-dummies

Lees ook: Een mansave in je tuin: 6 tips!

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Menig man heeft een schuur met gereedschap. Denk aan een schroefmachine, een boor, schroeven, schroevendraaiers, een hamer, een zaag, noem maar op. In de tuin heb je echter niet zoveel aan dit gereedschap. Welk gereedschap heb je wel nodig om te beginnen met tuinieren? Wij hebben een lijstje gemaakt:

– Een schop

– Een hark

– Een snoeischaar

– Een klein schepje

– Een takkenschaar

– Een tuinslang

– Een grasmaaier

– Goede tuinhandschoenen

Bestudeer je tuin en de omgeving

Ok, de motivatie is er én het gereedschap is in huis. Maar hoe word je nu een echte tuinman? Voordat je gaat beginnen met tuinieren is het belangrijk om een plan te maken. Hoe ga jij je tuin inrichten? Begin met het analyseren van de tuin. Let daarbij op de volgende factoren:

Hoeveel ruimte is er in de tuin?

Als je een kleine tuin hebt, dan is het bijvoorbeeld niet handig om veel bomen te planten. Zo wordt de tuin namelijk een stuk kleiner.

Hoeveel zon krijgt je tuin?

Ga eens een dagje in de tuin zitten en noteer welke plekken veel zon krijgen en welke plekken juist helemaal niet. Sommige planten zijn gebaat bij veel zonlicht terwijl andere planten juist liever het meest in de schaduw staan. Ook vind je het misschien fijn om een zitplekje in de zon te hebben.

Het klimaat

Het klimaat zelf is in heel Nederland natuurlijk nagenoeg gelijk. Toch zijn er kleine verschillen. Die je zelf misschien niet merkt, maar je planten wel. Zo kan de grond ook anders zijn dan aan de andere kant van het land, maar daar komen we later op terug. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Wat wil je zelf?

Overleg met je partner, als je samenwoont, en maak een wensenlijstje. Wat wil je allemaal in de tuin hebben? Denk aan bloemen, gras, een terras, een hangmat, een moestuin of wellicht een trampoline. Zet je wensen op papier en bedenk samen een logische indeling van de tuin.

Wat voor grond ligt er in je tuin?

Essentieel is het om te weten hoe rijk de grond in je tuin is. Bepaalde bloemen hebben namelijk behoorlijk wat voedingsstoffen nodig en misschien is jouw grond helemaal niet zo rijk. Zo kan de grond in jouw tuin zelfs erg verschillen met de grond van de tuin van de buren. Het belangrijkste onderdeel om te meten is de pH-waarde van de grond. Maar hoe kom je hierachter? Je kunt een tester kopen die je simpelweg in de grond steekt. Zo weet je binnen no-time de pH-waarde van jouw tuin. Welke pH-waarde is ideaal? De waarde van een neutrale oplossing ligt rond de 7.

Welke stijl tuin?

Net zoals veel mensen het interieur van bepaalde kamers een soort van thema meegeven, gebeurt dit ook veel bij tuinen. Je kunt natuurlijk ook gewoon je gang gaan, maar als je een bepaalde stijl aan wilt houden, hieronder een overzichtje met stijlen:

– Wellness tuin

– Ecologische tuin

– Moderne tuin

– Moestuin

– Klassieke tuin

– Landelijke tuin

– Lounge tuin

– Mediterrane tuin

tuinman-worden

Lees ook: Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een tuin!

Planten kiezen

Nu je weet hoe rijk de grond in je tuin is, wat voor klimaat er heerst en welke plekken in de zon staan, kun je aan de slag met het kiezen van planten. Je kunt het beste niet gelijk met te veel planten beginnen. Begin liever met een paar planten, zodat je langzaam maar zeker de kunst van het tuinieren leert. Kies planten per seizoen en verzorg ze op de manier die op het label staat. Laat je ook goed informeren in het tuincentrum over welke grond je erbij moet kopen. 

Onkruid verwijderen 

Eén van de grootste ergernissen in de tuin: onkruid! Je tuin netjes houden vergt energie en onkruid maakt dit nu niet bepaald eenvoudiger. Planten die overal groeien waar je het niet wilt en die ervoor zorgen dat andere planten niet kunnen groeien. Onkruid verwijderen kun je gewoon met de hand doen. Trek je tuinhandschoenen aan en zorg dat je het onkruid bij de wortels uit de grond trekt. Zitten de wortels te diep? Dan kun je ook het kleine schepje gebruiken om de wortels eruit te scheppen. Het kost veel werk, maar je tuin zal je dankbaar zijn!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response