Lifestyle

Hoe word je rijk door geld te laten groeien?

Dion1387 views

Wat zou je keuze zijn wanneer je een spekje aangeboden kreeg, met de belofte dat als je hem niet opeet je over een tijdje een tweede krijgt? De Amerikaanse professor Walter Mischel testte het enkele decennia geleden bij kinderen. De uitkomst verschilde. Sommigen aten toch het spekje gewoon op, anderen lukte het wel om te wachten op de tweede. Een aantal jaar later onderzocht de professor hoe het nu met die kinderen ging. De kinderen die hun eerste spekje bewaarden bleken succesvoller te zijn.

Sparen of uitgeven?

De parallel met geld is niet zo moeilijk om te trekken: hij die zijn geld niet meteen uitgeeft, kan er uiteindelijk meer mee doen. Is de neiging om liever wel te sparen wellicht aangeboren, of kun je het aanleren om een spaarder te worden? Dat laatste lijkt zeker mogelijk. Ouders kunnen verantwoord met geld omgaan proberen aan te leren bij hun kinderen. Gek genoeg helpt het om daarbij een vaste toelage te geven, zoals zakgeld of kleedgeld. Zo geef je je kind iets om te sparen, en leert het zelf wat dingen kosten en dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Wellicht kun je zelfs automatisch sparen van en deel van die toelage opleggen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te laten zien dat het geld je niet op de rug groeit, en dat je er iets voor moet doen. Het concept van spaarrente, dat geld dat ‘stilstaat’ kan groeien, is ook iets waar een kind van bewust gemaakt moet worden. Maar ook hoe ver je vooruit moet kijken in het leven. Sparen voor iets moois of leuks dient ook een doel, maar je eigen financiële zekerheid in de toekomst ondersteunen door een buffer op te bouwen waar je niet zomaar aanzit is ook iets om bewust mee bezig te (leren) zijn. Voor hij of zij die niet de aanleg tot sparen heeft, is het extra belangrijk om bewust gemaakt te worden van de mogelijkheid van financiële tegenvallers en de consequenties daarvan.

Een helder voorbeeld

Laten we hij of zij die niet uit zichzelf spaart een ‘spender’ noemen. We nemen een voorbeeldsituatie. Zowel de spaarder als de spender krijgt vanaf zijn twaalfde verjaardag tien euro zakgeld per week. De spender geeft het allemaal uit, en de spaarder pot het allemaal op. Alleen al zonder rente heeft de spaarder op zijn achttiende verjaardag 3.120 euro achter hand en de spender niets. Nu is de rente in deze tijden laag, maar bij 1,5 procent levert dat ongeveer 47 euro extra op. Het geld dat je oppot groeit dus, maar groeit wel langzaam. Toch is er die wijsheid ‘met geld maak je geld’. Daarvoor moet je als spaarder wel bereid zijn om uit je comfortzone te stappen. In die comfortzone leef je met de geruststellende gedachte dat je geld er is en blijft als je er niet aankomt. Qua rendement doet deze strategie weinig.

Beleggen versus sparen

Lange termijninvesteringen leveren in de regel meer op dan korte termijninvesteringen. Dat betekent dat je bereid moet zijn te scheiden met een deel van je geld, en dus een deel van je zekerheid, en het risico moet durven nemen om in de toekomst er meer uit terug te krijgen. Dat kun je doen door op een gunstig moment een huis te kopen, maar het kan ook door te beleggen bij Binck. Door te beleggen neem je een risico, maar eigenlijk neem je ook een soort van risico als je alleen maar je spaargeld op de bank laat staan en het laat groeien door verder te blijven sparen. Inflatie maakt je geld immers minder waard, en als je vermogen te groot wordt moet je de vermogensrendementsheffing gaan betalen aan de Belastingdienst. Kortom: de kans dat je er meer uithaalt dan je erin stopt is klein.

Let op: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. 

Hoger rendement

Het blijft spannend om je spaargeld op het spel te zetten door zelf te beleggen. Daarom helpt het je om je een beetje te verdiepen in de historische rendementen van beleggen op de beurs. Zoals ze zeggen zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar het geeft wel een indicatie van wat beleggen kan doen voor je vermogen. Vaak gaat het om hogere percentages winst dan je aan rente krijgt op je spaarrekening. Maak er eens een rekensommetje mee om te kijken wat het je zou kunnen opleveren, en hoe dat zich verhoudt tot het op de bank laten staan van je geld. Een rendement van 4,5 procent bij het beleggen is conservatief geschat. Gaan we dan even terug naar het voorbeeld van de spaarder en de spender, dan zou de spender door het beleggen in plaats van 47 euro extra 140,50 euro winst behalen. Natuurlijk komen er bij beleggen risico’s die bereid moet zijn om te accepteren. Het kan gebeuren dat je geld verliest door verkeerde keuzes of economische tegenvallers. Garanties kunnen, zoals gezegd, niet afgegeven worden.

Hoe word je dus rijk?

Rijk worden door je geld te laten groeien zonder actief te ondernemen is vooral een kwestie van jong beginnen. Het zogenaamde rente-op-rente effect werd door Einstein al het achtste wereldwonder genoemd. Niet iedereen heeft die wijsheid gehad om al vroeg op deze manier met zijn geld om te gaan. Geldt dit ook voor jou, dan is het beste moment om er alsnog aan te beginnen nu. Geld heeft tijd nodig om te groeien, en ieder uitstel kost je op de lange termijn winst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank

Leave a Response