Klussen

Bouw je eigen houten overkapping

Tom van Pinxteren1446 views
Houten overkapping maken

Bij het maken van een houten overkapping zijn er wat zaken waar je op moet letten. De keuze van het soort hout is bijvoorbeeld van invloed op de levensduur van object. In dit artikel lees je waar je rekening mee dient te houden en wat er komt kijken bij het bouwen van een houten overkapping.

Houtsoorten voor je overkapping

Er zijn velen soorten hout op de markt. De prijzen en eigenschappen variëren nogal van elkaar. Let bij het maken van een keuze op of het om geschaafd hout gaat of ruw. Het geschaafde hout is ontdaan van oneffenheden. Deze soorten tuinhout zijn er:

Douglashout

Douglashout wordt veel gebruikt bij het maken van overkappingen. De kleur is geelbruin. Douglas gaat ongeveer 10-15 jaar mee. Het is een zachte houtsoort dus schroeven en zagen gaat gemakkelijk. 

Vurenhout

Als je de zelfgemaakte overkapping van vuren maakt, moet je het bewerken. Het is namelijk een houtsoort die erg slecht tegen vocht kan. Het beste is om het te impregneren, beitsen, verven of lakken. Vuren wordt enorm veel in de bouw gebruikt. Het is een relatief goedkope soort. Ook vuren is makkelijk in te schroeven.

Grenenhout

Grenen is na vuren de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Het zit vaak in constructies die naderhand niet meer zichtbaar zijn. Qua eigenschappen komt Grenen overeen met vuren. Daarom is het van belang om het hout te bewerken wanneer je een overkapping van dit hout gaat maken.

Steigerhout

Steigerhout is de laatste jaren enorm populair geworden. Het heeft een ruige look. Eigenlijk is het gewoon vurenhout, maar bedoelt voor steigers. Het is erg geschikt om zelf je houten overkapping van te maken. Het grootste voordeel is dat steigerhout bijna niet werkt. Ook is het relatief goedkoop. Er is gebruikt steigerhout op de markt. Met deze soort ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Hardhout

Drie veelgebruikte soorten hardhout zijn Azobe, Bankirai en Eiken. Het voordeel van deze soorten is dat ze duurzaam zijn. Het is hardhout dus het blijft lang mooi. Als je met hardhout aan de slag gaat moet je wel rekening houden met schroeven. Er moeten gaten voorgeboord worden. Ook is het gebruik van RVS schroeven van belang. Door de goeie kwaliteit is hardhout populair als tuinhout. Echter is een prijzig materiaal in vergelijking met het zachte hout.

Welke soort je gebruikt, is afhankelijk van budget en smaak. In de volgende alinea gaat het over de belangrijke onderdelen bij het zelf maken van een houten terrasoverkapping.

Terrasoverkapping maken van hout

Staanders

Het is van belang om de verticale palen stevig in de grond te zetten. Dit zijn de staanders. Deze kan je aan de ondergrond vastmaken met een betonpoer. Dit is een blok beton wat minimaal 40 centimeter de grond in gaat. De betonpoer wordt ingegraven en steekt ongeveer 15 centimeter uit boven de grond. Hierop worden de verticale staanders vastgemaakt die de basis vormen van de constructie. 

Dakliggers

De houten constructie van de overkapping moet je een geheel maken. Dit doe je met dakliggers. Op de staanders liggen horizontale balken. Dit zijn draagbalken. Om een je houten overkapping stevig te maken, is het verstandig om hierbij gegalvaniseerde ankers of dragers te gebruiken.  Ook kan je een schuine balk gebruiken, die de horizontale en verticale balk verbindt. Als alle staanders via de dragers zijn verbonden, kun je de dakliggers plaatsen. Dit zijn verticale balken die doormiddel van een lange schroef verbonden zijn met de horizontale draagbalken. Het is belangrijk om de gaten hiervoor eerst voor te boren. Plaats ongeveer om de 40 centimeter een ligger, afhankelijk van de lengte van je overkapping.

Wanden en dak

Een houten overkapping bouwen kan op vele manieren. Of de wanden afgetimmerd moeten worden is aan jou. Hiervoor zijn een aantal verticale en horizontale balken nodig. Deze dragen niks, maar worden gebruikt om planken op te bevestigen. Onder en boven gebruik je een horizontale balk. Daarop bevestig je een aantal verticale balkjes. Hierop schroef je weer de gewenste soort planken. Het dak wordt ook met planken afgewerkt of plaatwerk. Schroef ze op de verticale liggers van het dak. Om het waterdicht te maken, moet je EPDM-dakbedekking op de planken bevestigen. Dit is alles wat ervoor nodig is om een zelf een houten overkapping te maken.

Zelf een terrasoverkapping van hout maken

Het maken van houten constructies is vakwerk. Als je er weinig ervaring mee hebt, regel dan een bouwtekening of een volledig bouwpakket. Een specialist inhuren is natuurlijk ook een idee. Voor de ervaren klusser is een bouwtekening van een houten overkapping echter genoeg om aan de slag te kunnen. Dit is leuker en goedkoper dan iemand inhuren om het te doen.

Video

Geen bouwtekening gevonden? Hier een voorbeeldvideo voor het maken van een houten terrasoverkapping.

Zelf een overkapping maken van hout is leuke uitdaging. Het voelt dan extra fijn om eronder te zitten in de zomer. Het is het kroonjuweel van jou tuin. Altijd al een houten vlonder in je tuin gewild? Lees in het volgende artikel wat je moet weten.

Leave a Response