Reizen

In je eentje rondreizen door Zuid-Afrika: 6 tips

Dion1246 views
Zuid-Afrika kent de prachtigste landschappen.

Lust is ons mannen niet vreemd, maar sommigen van ons hebben ook een bijzondere reislust. De wereld zien, genieten van je vrijheid, kijken hoe het bier aan de andere kant van de wereld smaakt… allemaal belangrijke dingen in het leven. Afrika trekt vaak enkel de echte avonturiers aan, omdat de notie van primitiviteit en conflicten wat kan afschrikken. Maar bijzondere dieren in het wild zien, unieke natuur en zien hoe Afrikaanse stammen leven staat eigenlijk wel bij velen op het lijstje. In Zuid-Afrika is het allemaal mogelijk zonder dat je al te ver afdrijft van de comfortabele Westerse wereld. In die mate zelfs, dat het absoluut mogelijk is om als single man in je eentje een reis door het land te maken. Wij geven je een aantal tips om van een individuele reis door Zuid-Afrika een fantastische ervaring te maken.

Met de auto of een nostalgische treinreis

Je kunt bijvoorbeeld een individuele rondreis Zuid Afrika via tenzingtravel.nl regelen. Zij hebben verschillende routes uitgezet waar je uit kunt kiezen en die je voeren langs een aantal hoogtepunten van Zuid-Afrika. Daarbij kun je kiezen of je zelf wilt rijden, wat natuurlijk gaaf is maar wel aan de linkerkant van de weg moet, of een mooie individuele treinreis wilt maken. Dat laatste kan met een bijvoorbeeld in een nostalgische trein die van de hoofdstad Pretoria naar Kaapstad brengt en afhankelijk van het deel van het traject op stoom, olie of elektriciteit rijdt. Aan boord is de keuken ‘haute cuisine’ en kun je van het uitzicht genieten in de speciale panoramawagon met balkon. Onderweg maak je natuurlijk een aantal stops op mooie dingen te bekijken.

Dierentuin in het wild in Kruger National Park

En mooie dingen heeft Zuid-Afrika genoeg, en die kun je zeker ook gaan zien wanneer je ervoor kiest om zelf te gaan rijden. Eén van Zuid-Afrika’s meest indrukwekkende trekpleisters, is het Kruger National Park. Dit is dé plek om dieren in het wild te zien die je alleen in de dierentuin gezien hebt. Je begeeft je er te midden van Afrikaanse olifanten, zebra’s, nijpaarden, leeuwen, neushoorn, giraffes en nog veel meer bijzondere dieren. Je bezoekt het park per voertuig en het is een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Het Kruger National Park wil je niet missen.

Authentieke Afrikaanse dorpjes in Swaziland

Een bezoek aan het kleine buurstaatje Swaziland is prima te combineren met een bezoek aan het Kruger National Park. Dit is dé plek om te zien hoe Afrikaanse stammen leven in kleine dorpjes. De lokale cultuur in Swaziland is veel traditioneler dan in Zuid-Afrika, en je zult er dan ook echt het gevoel hebben dat je een stap terug doet in de tijd. Lokale tradities zoals dorpsfeesten en volksdansen vieren nog hoogtij hier, en veel inwoners wonen nog immer in eenvoudige bijenkorfhuisjes. Het landschap in het koninkrijk Swaziland is bijzonder afwisselend, wat komt door een breuklijn in de aardkost.  Rivieren hebben zich hier diep ingesneden en gezorgd voor een bijzondere afwisseling tussen hoogvlakte en savannes.

Hoogtepunten in het westen van het land

Kruger National Park en Swaziland zijn, samen met de steden Johannesburg en Pretoria, bestemmingen die je kunt bezoeken wanneer je reist door het oosten van Zuid-Afrika, maar ook in het westen van het land is meer dan genoeg te zien en te doen. Bij het dorpje Hermanus aan de westkust is er een uitstekende mogelijkheid om walvissen te spotten. In Tulbagh kun je overnachten tussen de wijngaarden en proeven van de uitstekende wijnen waar Zuid-Afrika om bekend staat. In Kagga Kamma geniet je van prachtige vergezichten en rotsformaties, waar je fantastische foto’s kunt maken als aandenken aan deze bijzondere plek. Vlakbij Kaapstad vind je nog meer wijnboerderijen, gesitueerd rondom de plaats Stellenbosch. In het zuiden van het land kun je wandelen en mountainbiken tussen de giraffes, zebra’s en bokkies in het privé-wildpark Kariega Game Reserve.

Kaapstad en de Tafelberg

Eigenlijk kun je niet terugkomen van een reis door Zuid-Afrika zonder de Tafelberg beklommen te hebben. Hiervoor moet, zoals je waarschijnlijk al wel wist, naar de ‘Mother City’ Kaapstad in het zuidwesten van het land. Daar wil je natuurlijk ook deze levendige stad wilt verkennen, wat je ook per helikopter kunt doen. Ook kun je vanuit Kaapstad een excursie maken naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela vele jaren gevangen heeft gezeten. Wat je natuurlijk ook niet wil missen is Kaap de Goede Hoop, een plek van legendes uit de scheepvaart, die overig niet het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent is.

Praat er eens Nederlands

Dit en nog veel meer is er te doen in het bijzondere land Zuid-Afrika. Je hoeft er niet af te wijken van de Westerse standaarden die je gewend bent, en je kunt er ook individueel een onvergetelijke reis maken. Probeer je er eens verstaanbaar te maken door blanke Zuid-Afrikanen in het Nederlands aan te spreken, de kans is namelijk zeer zeker aanwezig dat ze verstaan, omdat het Afrikaans gebaseerd is op de Nederlandse taal. Dit is een overblijfsel uit de koloniale periode. Wanneer je de townships vermijdt, tenzij je er een georganiseerde tour doet, en niet je bezittingen al te veel laat zien in het openbaar kun je je in Zuid-Afrika met een veilig gevoel genieten van een bijzonder land dat van alles te bieden heeft dat het ervaren waard is.

Leave a Response