Lifestyle

Incontinentieproblemen? Die los je op!

Redactie MannenNieuws827 views
Incontinentieproblemen mannen

Incontinentie is beslist niet iets waar alleen vrouwen mee te maken krijgen. Integendeel, in Nederland verliezen ook 300.000 mannen, waarvan het grootste deel de 65 jaar gepasseerd is, ongewild hun urine. Prostaatproblemen veroorzaken doorgaans incontinentie bij mannen. Een ramp is incontinentie beslist niet, er zijn tegenwoordig namelijk meer dan voldoende oplossingen beschikbaar die de overlast tot echt een minimum beperken.

Huisarts

Het is begrijpelijk dat mannen liever niet praten over het feit dat ze ongewild urine verliezen. Wat dat betreft rust er nog steeds een taboe op dit onderwerp. Er zijn zelfs tegenwoordig nog mannen die niet eens met hun toch serieuze problemen naar de huisarts durven te gaan, waardoor de klachten kunnen verergeren. Mannen die wel de moed hebben de huisarts te bellen, zien hun probleem vaak heel snel verminderen en soms wordt ongewild het probleem zelfs helemaal opgelost door bijvoorbeeld bekkenbodemtherapie of het gebruik van incontinentiemateriaal voor mannen.

Vergrote prostaat

Dat mannen te kampen kunnen krijgen met incontinentieproblemen is niet zo verwonderlijk. Mannen denken zelf overigens vaak meteen aan prostaatkanker vanaf het moment dat ze urine verliezen. Toch is de oorzaak vaak onschuldig van aard, zoals bijvoorbeeld een goedaardige vergroting van de prostaat. Ongewild urineverlies kan echter ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen of een urineweginfectie. Iets heel anders dan prostaatkanker dus. De huisarts kan aan de hand van de diagnose een bezoek aan de uroloog regelen, kan een afspraak met een bekkenbodemspecialist regelen of medicijnen voorschrijven. Ook kan het gebruik van incontinentiemateriaal besproken worden, materiaal dat overigens alleen voor vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking komt bij indicatie van een arts of specialist op dit gebied.

Een op de drie mannen

Een derde van de mannen boven de 65 jaar krijgt vroeg of laat te maken met prostaatklachten. De klachten kunnen wel heel erg verschillen. Door hormonale veranderingen bij de man kan de prostaat vergroot worden en dit is niet zelden de oorzaak van urineverlies. Een prostaat die groeit, zal de plasbuis enigszins dicht drukken. Mannen plassen daardoor moeilijker of verliezen urine. De klachten kunnen overigens ook oor een ontsteking aan de prostaat ontstaan. Geruststellende gedachte voor mannen is dat incontinentie slechts zelden veroorzaakt wordt door prostaatkanker.

Oefeningen

Soms wordt de prostaat bij mannen verwijderd vanwege (onder meer) plasproblemen. Na die ingreep wil nog wel eens stressincontinentie (of inspanningsincontinentie)ontstaan. De sluitspier functioneert de eerste periode na een operatie minder, waardoor als de spieren van de bekkenbodem minder getraind zijn mannen ongewild urine verliezen. Dit doet zich vooral voor als de man tilt, sport of hoest. Deze klachten zijn overigens vaak binnen een jaar verdwenen. Via bekkenbodemoefeningen en therapie kan dit herstelproces versneld worden.

Incontinentiemateriaal

Mannen met plasproblemen merken vaak dat ze vaker naar het toilet gaan, plassen meer moeite kost en dat ze meer nadruppelen. Als er sprake van een goedaardige vergroting van de prostaat, kan ook overloopincontinentie ontstaan; de plasbuis wordt dichtgedrukt, de blaas raakt voller en goed uitplassen lukt niet. Als de druk te hoog wordt, loopt de urine naar buiten. Incontinentieproblemen zijn weliswaar vervelend, maar met goede therapie en oefeningen en met gebruik van goed incontinentiemateriaal beperk je de klachten tot een minimum.

Leave a Response